Ikäihmisten masennus ei oireile samalla tavalla kuin nuorilla ja aikuisilla, minkä takia sairaus voi olla vaikea tunnistaa. Vanhus ei aina itsekään tiedosta sairastavansa masennusta.
Masennuksen oireet voivat ikäihmisillä olla hyvinkin vaikeita tunnistaa.
– Ikäihmiset menevät lääkärin vastaanotolle valittamaan esimerkiksi vatsaoireita, ruokahaluttomuutta, painon laskua tai unettomuutta. Nämä eivät ole perinteisiä oireita, joita masennukseen liitetään, sanoo psykoterapeutti Päivi Kaippio-Huolman.
Ikäihmisille on masennuksessa tyypillistä myös muistin heikkeneminen sekä mielenkiinnon katoaminen elämää kohtaan. Myös jotkut muut hoitamattomat sairaudet voivat aiheuttaa masennusta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, Parkinsonin tauti tai Alzheimerin tauti.
Kaippio-Huolman kehottaa kiinnittämään huomiota muutoksiin läheisen ikäihmisen käyttäytymisessä.
– Jos ihminen alkaa eristäytymään tai ei esimerkiksi enää syö kunnolla, niin onhan siinä aina joku syy. Jos taustalla ei ole mitään somaattista sairautta, voi alkaa miettiä, onko kyseessä piilomasennus.
Masennuksen taustalla on Kaippio-Huolmanin mukaan usein menetys. Tapaukset poikkeavat kuitenkin toisistaan, eli kaikki masennukset eivät aiheudu samasta tekijästä.
– Taustalla voi olla menneisyydessä tapahtunut menetys, joka sitten aktivoituu ikäihmisenä. Myös puoliso voi kuolla tai sitten voi joutua hautaamaan oman lapsensa.
Menetyksen tunteet voivat liittyä myös kotiin ja ystäviin. Fyysisen kunnon heikentymisen seurauksena laitoshoitoon joutuminen sekä ystävien kuolemat voivat myöskin altistaa masennukselle.