Personal trainer paljastaa, millaisia vaikutuksia liikuntatauolla on oikeasti

Kesäloma on aikaa, jolloin moni suomalainen vaihtaa treenitrikoot verkkareihin ja keskittyy painojen nostelun sijaan aurinkotuolissa tai laiturinnokassa rentoutumiseen. Vaikka lepo on hyvästä, monen mieliin saattaa hiipiä ajatus siitä, millaisia vaikutuksia liikkumattomuudella voi oikein olla. 

Personal trainer Nina Salosen mukaan niin lihaskunnosta kuin aerobisesta kestävyyskunnostakin puhuttaessa kunnon heikkeneminen riippuu pitkälti omasta kuntotasostasi. Jos olet vasta uusi liikunnan parissa, pidempi tauko palauttaa kuntosi sille tasolle, missä se oli muutama kuukausi sitten. 

– Jos olet treenannut pidemmän aikaa niin, että sekä aerobinen kuntosi että lihaskuntosi on hyvällä tasolla, parin viikon, eikä vielä kuukaudenkaan tauko tee pahaa. Mutta jos olet useamman kuukauden tekemättä yhtään mitään, alkaa kunto pikkuhiljaa laskea, Salonen kertoo.

Lapsena harrastettu liikunta auttaa kunnon ylläpidossa

Kunnon laskemisesta ei kannata olla liikaa huolissaan siinäkään mielessä, että lihakset kyllä muistavat missä oltiin menossa ja jatkavat siitä mihin viimeksi jäätiin. Salosen mukaan kunto palautuu yleensä muutamassa viikossa arkeen paluun jälkeen, riippuen tietysti kuntotasosta ja siitä, jatkuuko liikkuminen entiseen malliin. 

– Jos lisäät liikuntaa tai sen tehoa, niin kuntosi kasvaa. Mutta jos liikut puolet siitä mitä ennen taukoa, niin todennäköisesti kuntosi laskee ajan kuluessa, Salonen muistuttaa.

Myös lapsena harrastettu liikunta vaikuttaa positiivisesti niin kunnon nousuun kuin kunnon ylläpitoonkin. Lapsena liikkuneen ja hyvän peruskunnon omaavan henkilön lihaskunto ei Salosen mukaan lähde laskemaan yhtä nopeasti kuin henkilöillä, jotka eivät omaa liikuntataustaa ja joiden elämään liikunta on tullut mukaan vasta hetki sitten.

Kevyempi liikunta voi olla tervetullutta vaihtelua

Vaikka loma tarkoittaisi normaaleista treenirutiineista poikkeamista, Salonen muistuttaa, että moni suomalainen harrastaa loman aikana peruskuntoa ylläpitävää hyötyliikuntaa, kuten puutarhanhoitoa ja kävelyä. Naisen mukaan voi olla ihan hyvästäkin, että treenitottumuksiin tulee välillä muutoksia. Aina ei ole pakko treenata täysillä ja veren maku suussa, vaan keskittyä enemmän kevyempään liikuntaan ja panostaa vaikkapa liikkuvuuteen.

Salosen mukaan moni meistä liikkuu nykyisin liikaa ja liian kovalla teholla, joka yhdistettäessä hektiseen ja stressaavaan elämäntyyliin voi helposti johtaa ylikunnon tai burn outin kehittymiseen.

– Välillä on ihan hyvä vain levätä ja pitää taukoa raskaammasta liikunnasta tekemällä esimerkiksi vain kävelylenkkejä. Tämän jälkeen todennäköisesti sekä pää että kroppa ottavat treenin paremmin vastaan, Salonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat