Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies uskoo, että keskusjärjestöt pääsevät vielä helmikuun aikana sopuun pakkolait korvaavasta yhteiskuntasopimuksesta. MTV:n Uutisextran haastattelussa Häkämies kuvailee neuvotteluilmapiiriä määrätietoiseksi ja uskoo neuvotteluratkaisuun.
Neuvottelut hallituksen pakkolait korvaavasta yhteiskuntasopimuksesta aloitettiin uudelleen pari viikkoa sitten. Kyseessä on jo viides neuvotteluyritys.
Vaikka neuvottelut näyttävät takkuavan ja venyvän, Jyri Häkämies on luottavainen.
– Ilmapiiri on määrätietoinen ja rakentava. Kyllä tässä nyt ihan tosissaan haetaan ratkaisua, koska eteenpäin pitäisi päästä.
– Me olemme olleet vuositolkulla erittäin huonossa talousmoodissa ja tämä olisi yksi ratkaisu eteenpäin.
SAK on sitonut ratkaisunsa siihen, miten neuvottelut paikallisesta sopimisesta etenevät. Häkämiehen mukaan sekään tuskin kaataa sopimusta.
Moni on pitänyt EK:n linjaa ailahtelevaisena. Syksyllä EK jätti neuvottelut sikseen, vaikka SAK tarjosi palkkoihin nollaratkaisua ja sitä, että jatkossa palkankorotuksista sovittaisiin Ruotsin mallin mukaisesti vientiteollisuuden ehdoilla.
Kummastelua on herättänyt myös EK:n linjaus, ettei se toukokuusta eteenpäin neuvottele enää milloinkaan keskitetyistä ratkaisuista. Päätös oli historiallinen, sillä tupoja on tehty vuoden 1968 Liinamaa I:stä lähtien lukuisia.
– Parhaiten tällaista hyvää historiaa kunnioittaa sillä tavalla, että uudistuu. Kyllähän se maailma, jossa 60-, 70- ja 80-luvuilla tehtiin keskitettyjä palkkaratkaisuja, oli ihan erilainen kuin nyt. Meidän täytyy sopeutua tähän globaaliin kilpailuun ja hakea joustavuutta. Yksi tapa on on myös työmarkkinajärjestön uudistus.
Muistellaan Sari Sairaanhoitajaa
2:13
Häkämies itse oli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, kun kokoomus ja sen puheenjohtaja Jyrki Katainen ajoivat vuoden 2007 vaalitaistelussa palkankorotuksia julkisen sektorin hoitajille eli "Sari Sairaanhoitajalle".
Se johti liittokierrokseen, ja julkisesta sektorista tuli palkkaveturi. Linjaus vääristi koko Suomen kilpailukyvyn, mistä maksetaan laskua vieläkin.
Kaduttaako?
– No vastaan niin, että kukin vuorollaan.
– Tuo oli todellakin kokoomuksen avaus 2007, jolloin sairaanhoitajien palkat ja julkisen sektorin palkat nousivat. Vuonna 2011 SDP ilmoitti ennen vaaleja, ettei tehdä eläkeuudistusta. Se myöhästyi neljä vuotta. Nyt parhaillaan neuvotellaan yhteiskuntasopimuksesta, joka oli puolestaan keskustan aloite viime eduskuntavaaleissa. Eli tuntuu siltä, että kukin vuorollaan, Häkämies kiertelee.
Paluu politiikkaan ei kiinnosta
Häkämies sanoo MTV:n haastattelussa, ettei paluu politiikkaan kiinnosta. 14 vuoden poliittikkouran aikana Häkämies ehti toimia puolustus- ja elinkeinoministerinä ja oli kokoomuksen näkyvimpiä poliitikkoja.
Yksi asia nykyistä elinkeinoelämän ykköstykkiä näkyy kuitenkin jonkin verran kaivelevan: vuonna 2007 Häkämies kävi puolustusministerinä Washingtonissa pitämässä kohutun Venäjä, Venäjä, Venäjä -puheensa.
Haukut tuli presidentti Tarja Halosta myöten. SDP:n Eero Heinäluoma muun muassa luonnehti puhetta "onnettomaksi tekeleeksi".
Nykytilanne on osoittanut puheen linjaukset oikeiksi.
– Mitä tulee siihen puheen palautteeseen, niin silloinen puhemies, nykyinen presidentti, piti kritiikkiä aihettomana ja puolusti kovasti sitä puhetta. Minä tukeudun mieluummin siihen palautteeseen. Lähinnä poliitinen oppositio kritisoi sitä.
– Myöhemmin en ole hirveästi kuullut kritiikkiä puheesta ja siinä esitetystä näkemyksestä, että Venäjä palaa voimapolitiikkaan ja tulee voimalla näihin neuvottelupöytiin, Häkämies sanoo.
Uutisextra myös MTV3-kanavalla tänään kello 19.10.