Elohiiri, elättäjäinen, nyppyrä vai vaippanen – miten sinä kutsut nykivää ihoa?

0:24imgKATSO MYÖS: Mikä on elohiiri, ja pitääkö siitä huolestua?
Julkaistu 03.06.2023 07:15

Emmi Niiniaho

Elohiirelle on lukuisia erilaisia nimityksiä eri murrealueilla.

Elohiiri eli tieteelliseltä nimeltään myokymia, tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua, joka ilmenee usein juuri silmän seudulla, kirjoittaa Terveyskirjasto.

Harmiton, joskin häiritsevä vaiva liittyy elämäntapoihin. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus, runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen, alkoholi sekä tupakointi saattavat altistaa elohiirelle.

Yleensä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Elohiiri ei ole välttämättä kenellekään kovin rakas, mutta erilaisia nimityksiä sille on vino pino.

Lue myös: Miksi silmä nykii? Vältä näitä tekijöitä, jos kärsit usein elohiirestä

Elo- vai hipiähiiri?

Kielikellon artikkelissa kerrotaan, että termi elohiiri on peräisin vanhasta itäsuomalaisesta murresanasta.

Elohiiren sekä hieman harvinaisempien nimitysten elo, elokas, elomato, elämänhiiri, elättäjä, elättäjäinen ja elävähiiri levinnäisyysalueen länsiraja on kulkenut noin Porvoon kohdalta Seinäjoelle ja sieltä Oulunjärvelle ja kohti itää.

elohiiri (1)Elohiireen on liitetty historian saatossa myös kuoleman enteitä. Itsestään värähtelevässä ihonkohdassa on uskottu ilmenevän jonkinlainen salaperäinen elämän ylläpitäjä.Shutterstock

Tämän alueen pohjoispuolella ja osittain myös samalla seudulla on käytetty sanaa ihohiiri. Ihohiiri viittaa juurikin värinäoireen esiintymäpaikkaan. Ihohiirestä on käytetty myös versioita hipiähiiri, silmähiiri ja suonihiiri.

Lue myös: Tästä sanonta "kymmenen pistettä ja papukaijamerkki" tulee

Värisevä elohiiri

Kielikellon artikkelin mukaan joukko elohiiren murrenimityksiä perustuu juurikin siihen, että elohiiri saa ihon ikään kuin värisemään.

Pohjois-Pohjanmaalla elohiirtä kutsutaankin värviäiseksi ja Peräpohjolassa väryäiseksi tai väryväiseksi. Etelä-Pohjanmaalla elohiirtä saatetaan kutsua nimillä värvyttäjäinen, värväte, värvättäjä, värvättäjäinen, värvätys sekä värkyte, värkyttäjäinen, värkättäjä.

elohiiri (2)Elohiiri voi ilmetä ihmisen ihon lisäksi myös esimerkiksi tapetun eläimen iholla. Elohiiri voi viitata myös kalan sydämeen, joka liikkuu vielä kalan perkaamisenkin jälkeen.Shutterstock

Osassa murteista elohiiri voi olla myös läpättäjä, nykiäinen, nykyttäjä, nyppiäinen, nyppyrä, närpyttäjäinen tai tempoja.

Länsipohjalaisissa suomalaismurteissa elohiiren nimitys on vaimas ja Satakunnassa ja Hämeessä taas vainonen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella esiintyvät lisäksi nimitykset vaikurainen, vaikkunen, vaippanen, vaippunen, vaipurainen, vaivunen, vaivurainen ja väimäräinen.

Näitä nimityksiä muistuttaa läheisesti lounaishämäläinen sana vaimanen, joka tarkoittaa äsken kuolleessa eläimessä havaittavaa lihasvärinää.

Lue myös: "Terveydeksi!" – tiesitkö, miksi aivastamiseen reagoidaan näin?

Lue myös: Tiedätkö, miksi sanomme "ok"? Lyhenne juontaa juurensa vitsistä

Katso myös: Tunnetko sinä nämä nuorten käyttämät slangisanat?

3:06imgNäin MTV Uutisten väki on perillä slangisanoista.

Lähteet: TerveyskirjastoKielikello

Tuoreimmat aiheesta

Suomen kieli