Poliisi keskeytti Elokapinan mielenosoituksen, otti kiinni 57 ihmistä

Elokapina on järjestänyt mielenosoituksen Helsingissä hallituksen budjettiriihen yhteydessä tänään tiistaina. Poliisi keskeytti protestin Liisankadun ja Pohjoisrannan risteyksessä.

Mielenosoitus alkoi Eduskuntatalolla kello 15, josta se lähti kulkueena reittiä Eduskuntatalo–Mannerheimintie−Eteläesplanadi–Smolna. Smolnassa Etelä-Esplanadi 6:ssa pidettiin hallituksen budjettiriihi.

Mielenosoitukseen arvioitiin osallistuvan lähes 800 ihmistä. 

Elokapinan mielenosoitus saattaa aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingissä, poliisi kertoi tiedotteessaan aiemmin tänään.

Kuuden jälkeen alkuillasta poliisi kertoi mielenosoittajien siirtyneen ajoradalle Pohjoisrannassa Liisankadun risteyksen kohdalla. 

Pohjoisrannan liikenne oli poikki molempiin suuntiin. Poliisi määräsi mielenosoituksen päättymään.

Myöhemmin poliisi kertoi aloittaneensa mielenosoittajien poistamisen ajoradalta.

Poliisi otti Pohjoisrannasta kiinni yhteensä 57 ihmistä. 

– Heidät on viety Pasilan poliisiasemalle. Kiinniotetut päästetään vapaaksi esitutkintatoimenpiteiden jälkeen, poliisi tiedotti.

Haitalliset yritystuet alas

Elokapinan marssille osallistuneet Anna Turkki ja Tea Sirénkertovat MTV Uutisten haastattelussa olevansa paikalla vastustamassa hallituksen myöntämiä ilmaston kannalta haitallisia yritystukia. 

– Hallitus myöntää tukia muun muassa metsäteollisuudelle, matkustajalaivoille, lentoliikenteelle. Me haluamme haitalliset yritystuet alas; niitä on yli neljän miljardin euron edestä. Siitä Kiehumispisteessä on kysymys.  

Turkin ja Sirénin mukaan tukia ei tällä hetkellä myöskään kartoiteta tarpeeksi.

He syyttävät hallitusta lisäksi ilmastolain rikkomisesta.

– Hakkuita on pakko vähentää. Tarvitaan ehdottomasti parempia toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Toivotaan, että meille kansalaisille kerrottaisiin totuus ilmastokriisistä ja siitä, miten se vaikuttaa Suomeen ja Suomen kansalaisiin.

"Emme ole tulleet häiriköimään"

Mielenosoitukseen osallistunut Carlina Carpelan kertoo, että massakansalaistottelemattomuus on tutkitusti tehokas tapa vaikuttaa omien kulutusvalintojen lisäksi.

– Me emme ole tulleet tarkoituksella häiriköimään ketään, vaan me olemme ihan asialla liittyen budjettiriiheen, Carpelan sanoo.

Myös Carpelan kertoo mielenosoittajien toivovan hallituksen kertovan totuuden ympäristölle ja ilmastolle haitallisten yritystukien laajuudesta. 

– Haluamme laajan ja tarkan selvityksen niistä.

Lue myös:

    Uusimmat