Elokapinan lakkauttamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Ympäristöliike Elokapinan lakkauttamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan. 

Aloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta kahdessa päivässä.

"Kansalaistottelemattomuus mennyt pahasti yli"

Aloitteen tekijöiden mukaan Elokapina tulisi lakkauttamisen lisäksi muun muassa määritellä järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Elokapinan kansalaistottelemattomuus on mennyt viime aikoina todella pahasti yli ja alkuperäinen tarkoitus toimia ympäristön hyväksi on jäänyt rikollisen toiminnan varjoon. Yhteiskunta ei voi hyväksyä rikollista toimintaa ja katsoa asioita sormien läpi "ilmastohätätilan" vuoksi, aloitteen perusteluissa sanotaan.

Aloitteen tekijät vaativat myös Elokapinaa taloudellisesti tukevan Elonvaalijat ry:n lakkauttamista ja poistamista yhdistysrekisteristä.

– Sananvapaus ja mielenosoittaminen on erittäin tärkeää demokraattisessa yhteiskunnassa, mutta niiden täytyy tapahtua olemassaolevia lakeja ja normeja kunnioittaen.

Runsaasti kritiikkiä töhryiskusta

Elokapinan toiminta on kerännyt runsaasti kritiikkiä sen jälkeen, kun sen jäsenet tuhrivat Eduskuntatalon julkisivua keskiviikkona punaisella värillä yhdessä ruotsalaisen aktivistiryhmä Återställ våtmarkerin jäsenten kanssa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona, koska pylvässotkun siivoamisen kustannusten arvioidaan kohoavan huomattavan korkeiksi. 

Professori: Kansalaisaloitteen pitää koskea lainsäädännön muuttamista

Itä-Suomen yliopiston siviilioikeuden professori Mia Hoffrén huomauttaa, että kansalaisaloitteen pitää koskea lainsäädännön muuttamista. 

– Yhdistyksen lakkauttamisesta päättää tuomioistuin, eikä kansalaisaloitteella voi (hyvänen aika sentään) panna vireille asiaa tuomioistuimessa, Hoffrén toteaa viestipalvelu X:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat