Ravitsemusterapeutti ja yliopistoprofessori ei koske limuihin.
Ultraprosessoitujen ruokien vaarat ovat hyvin tiedossa. Nyt ravitsemusterapeutti paljasti CNBC:n haastattelussa, mitä ruokaa hän välttäisi.
– Joitain ultraprosessoituja ruokia, kuten limua, en koskaan nauttisi, ravitsemusterapeutti ja Havaijin yliopiston professori Jinan Banna sanoo.
– Limulla ei ole mitään ravinnearvoa sokerin tarjoamien kaloreiden lisäksi. Ne ovat tyhjiä kaloreita, jotka eivät tarjoa mitään ihmisen tarvitsemia ravintoaineita.
Lue myös: Selvitimme suosittujen proteiinipatukoiden sisällön: Jopa yli 20-kertainen ero sokeripitoisuuksissa!
Erilaisten limujen haitoista paljon tutkimuksia
Jo yksi sokeroitu juoma päivässä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Toisen tutkimuksen mukaan jo pieni lasillinen sokerista juomaa, kuten limonadia tai hedelmämehua, voi nostaa syöpäriskiä.
Analyysin mukaan reipas liikkuminenkaan ei poista sokerijuomien aiheuttamia sydänterveysriskejä.
Tutkimuksen mukaan kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan. Australialaistutkimuksen mukaan keinomakeutetut virvoitusjuomat voivat olla jopa lihottavampia kuin sokeriversiot.
Asiantuntijoilla onkin eriäviä mielipiteitä siitä, kannattaisiko limut juoda makeutusaineilla vai sokerilla makeutettuina.
WHO on aiemmin kehottanut välttämään keinotekoisia sokerin korvikkeita painonhallinnassa.
Lue myös: Moni makuvesi sisältää hampaita tuhoavan yhdistelmän – pahimmillaan peruuttamaton vaikutus: "Hampaista jäljellä pelkät nysät"
Banna joisi mieluummin teetä tai vettä kuplilla tai ilman.
– Myös kahvi on tietenkin vaihtoehto, kunhan sitä juo kohtuudella.
Kahvista on tutkimuksissa löytynyt etuja: se voi esimerkiksi taistella lihaksiston ikääntymistä vastaan. Kahvin ja teen juonti saattaa myös pienentää aivoinfarktien ja dementian riskiä.
Lue myös: Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi marjoista on terveellisempi?
Kokeile myös 5/20-sääntöä
Ruokaostoksille Banna vinkkaa helpon neuvon: hän lukisi tuotetiedot ja käyttäisi ravintoainelistauksia tulkitessaan 5/20-sääntöä.
– Jos ainetta on viisi prosenttia tai vähemmän, tuotteessa on vähän kyseistä ravintoainetta. Jos sitä on 20 prosenttia tai enemmän, pitoisuus on korkea, hän linjaa.
Suositusten mukaan esimerkiksi lisätyn sokerin määrä saisi olla enintään 10 prosenttia päivän kokonaisenergiasta, joka aikuisella tarkoittaa noin 40–50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.
Lue myös: Makeutusaineita vai sokeria? Lihavuustutkijalla selkeä kanta: "En ymmärrä, miksei niitä ole laitettu pannaan"
Lue myös: Susanna joi kaksi litraa energiajuomaa ja kahvit päälle – varoittaa suurkulutuksen seurauksista: "Käyttö pysähtyi kerrasta"
Katso myös: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita
1:29
Lähde: CNBC
Juttua muokattu 17.7.2024 klo 7.10: otsikkoon muutettu oikea titteli, joka on ravitsemusterapeutti, ei ravintoterapeutti, kuten otsikossa aiemmin virheellisesti luki.