Tästä tuotteesta ravitsemusterapeutti pysyisi kaukana – antoi myös "5/20-vinkin" ruokakauppaan

Ai että, kivennäisvettä! Onko kuusi kertaa kalliimpi vesi muka oikeasti yhtään sen parempaa kuin halpamerkin juoma? 6:25
Katso myös: Onko kuusi kertaa kalliimpi vesi muka oikeasti parempaa kuin halpamerkin juoma? Halpa vs. kallis testasi!

Ravitsemusterapeutti ja yliopistoprofessori ei koske limuihin.

Ultraprosessoitujen ruokien vaarat ovat hyvin tiedossa. Nyt ravitsemusterapeutti paljasti CNBC:n haastattelussa, mitä ruokaa hän välttäisi.

– Joitain ultraprosessoituja ruokia, kuten limua, en koskaan nauttisi, ravitsemusterapeutti ja Havaijin yliopiston professori Jinan Banna sanoo.

– Limulla ei ole mitään ravinnearvoa sokerin tarjoamien kaloreiden lisäksi. Ne ovat tyhjiä kaloreita, jotka eivät tarjoa mitään ihmisen tarvitsemia ravintoaineita.

Erilaisten limujen haitoista paljon tutkimuksia

Analyysin mukaan reipas liikkuminenkaan ei poista sokerijuomien aiheuttamia sydänterveysriskejä.

Tutkimuksen mukaan kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaanAustralialaistutkimuksen mukaan keinomakeutetut virvoitusjuomat voivat olla jopa lihottavampia kuin sokeriversiot.

Asiantuntijoilla onkin eriäviä mielipiteitä siitä, kannattaisiko limut juoda makeutusaineilla vai sokerilla makeutettuina

Banna joisi mieluummin teetä tai vettä kuplilla tai ilman.

– Myös kahvi on tietenkin vaihtoehto, kunhan sitä juo kohtuudella.

Kahvista on tutkimuksissa löytynyt etuja: se voi esimerkiksi taistella lihaksiston ikääntymistä vastaan. Kahvin ja teen juonti saattaa myös pienentää aivoinfarktien ja dementian riskiä.

Kokeile myös 5/20-sääntöä

Ruokaostoksille Banna vinkkaa helpon neuvon: hän lukisi tuotetiedot ja käyttäisi ravintoainelistauksia tulkitessaan 5/20-sääntöä.

– Jos ainetta on viisi prosenttia tai vähemmän, tuotteessa on vähän kyseistä ravintoainetta. Jos sitä on 20 prosenttia tai enemmän, pitoisuus on korkea, hän linjaa.

Suositusten mukaan esimerkiksi lisätyn sokerin määrä saisi olla enintään 10 prosenttia päivän kokonaisenergiasta, joka aikuisella tarkoittaa noin 40–50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.

Katso myös: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita

Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita 1:29
Selvitimme kymmenen eri alkoholijuoman sokeri- ja kilokalorimäärät.

Lähde: CNBC

Juttua muokattu 17.7.2024 klo 7.10: otsikkoon muutettu oikea titteli, joka on ravitsemusterapeutti, ei ravintoterapeutti, kuten otsikossa aiemmin virheellisesti luki.

Lue myös:

    Uusimmat