Kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan, väittää tutkimus – tällainen on vaikutus insuliinitasoihin

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS VIDEO: Videolla näkyy, miten paljon suositut välipalat ja herkut sisältävät sokeria.

Kevytlimuja on pidetty terveellisempinä vaihtoehtoina sokeroiduille limuille, mutta jälleen yhden tutkimuksen mukaan näin ei ehkä olekaan.

Brasilialaistutkimuksessa on käynyt ilmi, että sekä sokeroidut että aspartaamilla makeutetut limonadit johtavat korkeampiin insuliinimääriin elimistössä, kertoo New York Post.

Vaikka kevytjuomia on markkinoitu voimakkaasti painonpudotukseen ja verensokerin parempaan hallintaan, yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että näillä juomilla on päinvastainen vaikutus, kommentoi ravitsemusterapeutti Karen Z.Berg tutkimusta Medical New Todaylle.

Berg ei ollut itse mukana tekemässä tutkimusta, mutta hän kertoi lehdelle, ettei ole lainkaan yllättynyt siitä, että koehenkilöillä, jotka joivat sekä tavallista että dieettivirvoitusjuomaa, oli korkeammat insuliinitasot vielä tunti juomien nauttimisen jälkeen.

Keinotekoinen makeutusaine nostanee veren insuliinitasoja sokerin tapaan

Tutkimus toteutettiin mittaamalla 15 terveen osallistujan syljen insuliinitasoja sen jälkeen, kun he olivat juoneet kevytlimua, sokeroitua limua, mineraalivettä, joka sisälsi keinotekoisia makeutusaineita, vettä, johon oli lisätty pieni määrä sakkaroosia tai pelkkää vettä.

Sylkinäytteistä mitattiin kokonaisproteiinin, kehon sokerin sulatusta auttavan entsyymin alfa-amylaasin, aspartaamin ja insuliinin tasoja.

Tulokset paljastavat, että aspartaamia löytyi osallistujien syljestä vielä pitkän aikaa sitä sisältävän juoman juomisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan tulos tarkoittaa, että keinotekoinen makeutusaine pysyy elimistössä pitkään, mikä voi vaikuttaa siihen, miten keho reagoi makeutusaineeseen.

Tutkijat saivat selville myös, että syljen insuliinitasot nousivat sekä sokerilla että aspartaamilla makeutetun limonadin juomisen jälkeen. Tutkijat huomauttavat, että syljen insuliinitaso voi olla yhteydessä veren insuliinitasoihin

Insuliinin vapautuminen on olennainen osa verensokerin säätelyä, solujen aineenvaihduntaa ja lihasten kasvua, kertoo osteopaattinen lääkäri Brian Black, Indianan Greencastlesta Medical News Todaylle.

Blackin mukaan korkeat insuliinipitoisuudet veressä voivat johtaa komplikaatioihin, esimerkiksi painonnousuun, sillä insuliini lisää rasvahappojen varastoitumista rasvasoluihin. Hänen mukaansa korkea insuliinipitoisuus voi myös lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, sillä insuliiniaineenvaihdunnan häiriöt ovat yhteydessä verenpainetautiin ja valtimotautiin.

Aspartaamijuomia ei tulisi suositella

Black kertoo, että lisätutkimusta aspartaamin suorista vaikutuksista terveyteen tarvitaan, mutta hänen mukaansa terveysmarkkinoinnissa ei tulisi suositella sokerijuomien korvaamista aspartaamilla makeutetuilla juomilla.

Ne eivät välttämättä johda terveysvaikutuksiin ja saattavat jopa aiheuttaa haittaa terveydelle.

Food Research International -alustalla julkaistu tutkimus on linjassa aiempien tulosten kanssa siinä, että keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetut juomat ja ruoat voivat olla epäterveellisiä.

Toukokuussa WHO julkaisi uuden linjauksen siitä, ettei keinotekoisia makeutusaineita tulisi käyttää painonhallinnassa, koska ne saattavat tuottaa enemmän haittaa kuin hyötyä elimistölle.

Lue myös:

    Uusimmat