Erimielisyydet potilaan kanssa saattavat äityä väkivaltatilanteiksi. Joskus ensihoitajan on poistuttava paikalta, kun väkivallan uhka kasvaa liian suureksi.
Joka neljäs ensihoitaja on kokenut työssään väkivaltaa. Huomenta Suomen vierailijat, ensihoitaja Sanna Kauppinen Suomen Ensihoitoalan Liitosta ja Suomen Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola ovat yhtä mieltä siitä, että ensihoidon kokema väkivalta on erityisesti viime vuosien aikainen ilmiö.
– Varsinkin viime vuosina liittoon on tullut viestejä uhkaavista tilanteista, kuten ambulanssin potkimisesta, Jaakkola kertoo.
Väkivalta on sekä ensihoitajien, että palomiesten yhteinen huoli, sillä usein he toimivat työparina ensihoidon tehtävissä. Jaakkolan mukaan Suomessa on noin 3 500 palomiestä, joista noin 2 500 työskentelee ensiavun tehtävissä.
Ensihoitajaa lyödään ja potkitaan
Kauppinen kertoo, että ensihoitajien kohtaamat väkivaltatilanteet ovat usein seurausta ensihoitajan ja potilaan erimielisyyksistä.
– Potilas saattaa olla eri mieltä siitä, tarvitseeko hän sairaalahoitoa vai ei. Tilanne saattaa sisältää vain uhkailua, mutta joskus se äityy väkivallaksi. Esimerkiksi kollegaani oli estetty poistumasta asunnosta ja sen jälkeen kaadettu maahan ja häntä oli potkaistu.
Myös Sanna Kauppinen on joutunut työssään väkivallan uhriksi.
– Minua on uhkailtu useampaan kertaan ja soitettu suuta. Olen ollut jopa oikeudessa, kun potilas löi ja potkaisi minua.
Väkivallan tekijä saattaa potilaan lisäksi olla hänen lähiomaisensa. Väkivaltatilanteissa on usein alkoholia tai muita päihteitä mukana.
Jaakkola ja Kauppinen toivovat, että ensihoidon ammattilaiset ilmoittaisivat kohtaamastaan väkivallasta. Heidän mukaansa ilmoitus jätetään tekemättä, koska työssä on kiire ja ilmoitusprosessi vie paljon aikaa.
Ensihoitajan pidettävä turvallisuudestaan huolta
Ensihoitajille on viime vuosina tarjottu koulutusta, jotta he osaisivat kohdata väkivaltatilanteita paremmin.
Kauppinen kertoo, että väkivallan uhan kasvaessa ensihoitaja joutuu poistumaan asunnosta. Ketään ei voi silti jäädä hoitamatta, vaan mikäli potilas tarvitsee väkivaltaisuudestaan huolimatta sairaalahoitoa, apuun pyydetään poliisia.
– Ensihoitajan tehtävä ei ole kantaa aseita, kuten pamppua tai pippurisumutetta. Jos meihin kohdistuu väkivallan uhka, me poistumme ja pyydämme virka-apua poliisilta.
Pasi Jaakkola kertoo, että ensihoitajien ja palomiesten liitot kampanjoivat tällä hetkellä lakimuutoksen puolesta. Sillä halutaan parantaa alan ammattilaisten turvallisuutta ja palauttaa ensiavun tarjoajien arvostus kansalaisten keskuuteen.
– Haluamme, että ensihoitajiin ja palomiehiin kohdistuvaa väkivaltaa rangaistaisiin samalla tavalla, kuten poliisiin. Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on ankarasti rangaistua, mutta ensihoitajan lyömisestä selviää muutamalla päiväsakolla, Jaakkola luonnehtii.