Ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi – jos Ruotsin-malli toteutuu, jatkossa tulee pitkiä sairauslomia: "Otettiin koko rahan edestä"

1:33img
JHL kritisoi ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta: "Tulee olemaan isoja vaikutuksia".
Julkaistu 17.06.2023 07:07
Toimittajan kuva

Anna Tenhu

anna.tenhu@mtv.fi

Uuden hallitusohjelman mukaan jatkossa ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi työntekijälle palkaton.

Hallitus haluaa myös muuttaa työsopimuslain nykyistä sääntelyä määräaikaisesta työsopimuksesta siten, että jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä määräaikaisena myös ilman erityistä perustetta vuodeksi. 

JHL:n sopimusasiantuntija Jussi Päiviö arvioi MTV Uutisille, että mikäli ensimmäinen sairauspäivä tulee kaikilla aloilla palkattomaksi, tulee se tilastojen valossa mitä todennäköisimmin lisäämään sairauspoissaoloja.

Päiviön mukaan Ruotsissa jo 90-luvulla on huonoja kokemuksia karenssipäivästä.

– Käsitykseni mukaan sairauslomat lähtivät nousiin karenssipäivästä huolimatta, koska otettiin niin kutsutusti koko rahan edestä sairauslomaa.

Sairauslomat pitenevät

Hallitusohjelmassa mainitaan kuitenkin, että karenssipäivää ei tule, jos sairausloma kestää viisi päivää tai sen yli.

–Jatkossa saattaa tulla pitkiä sairauslomia. 

– Suurin pelko minulla on se, että jos ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton, tullaan töihin sairaana. Lisäksi se voi aiheuttaa sitä, että tullaan uupuneena töihin, eikä ongelmaan päästä heti käsiksi.

Lue myös: Johtotehtävissä täysillä painanut Risto, 53, jatkoi uurtamista oudoista oireista välittämättä: "Huolestuin vasta, kun kirjaimet alkoivat tulla paperille väärässä järjestyksessä"

Jussi Päiviön mukaan myös Suomessa on huonoja kokemuksia sairausloman karenssipäivästä. Ilmailualan palveluntuottaja AirProlla, joka vastaa muun muassa Helsinki-Vantaan -lentoaseman turvatarkastuksista, on ollut käytäntönä, että ensimmäiset puoli vuotta työntekijän ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton.

– Vuonna 2020 neuvottelimme sinne koeajalle yksi palkaton sairauslomapäivä. AirProlla on hyvin nuoria työntekijöitä, joten arveltiin, että yhden päivän karenssipäivällä olisi vähemmän sairauspoissaoloja.

AirProlla kävi kuitenkin kuten Ruotsissakin.

– Lääkäriltä haettiin pitkiä sairauslomia, tai sitten ollaan omalla ilmoituksella kaikki kolme päivää sairauslomalla. Ainakaan jatkossa ei varmaankaan keskeytetä sairauslomaa, vaikka olisi jo terve.

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä