Epätasa-arvo vaikuttaa myös lasten syöpiin Suomessa. – Tulos on varsin yllättävä, tutkija kommentoi Huomenta Suomessa.
Epätasa-arvoisuus vaikuttaa myös lasten syöpiin Suomessa. Perheen sosioekonominen asema vaikuttaa syöpään sairastumiseen niin, että mitä matalampi asema on, sitä harvemmin lapsi selviää syövästä.
– Tulos on varsin yllättävä, kuvaa Suomen syöpärekisterin lasten onkologian dosentti, erikoistutkija Laura Madanat-Harjuoja Huomenta Suomessa.
"Katsomme sumuisen lasin läpi ilmiötä"
Tuloksen yllättävyys johtuu osin siitä, että Suomessa jokainen syöpään sairastunut lapsi saa saman hoidon. Hoito on keskitetty yliopistosairaaloihin ja lapsia hoidetaan yhtenäisesti. Silloin vanhemman tulot eivät vaikuta hoitoihin, ja jokainen lapsi saa tarvitsemaansa hoitoa.
– Katsomme sumuisen lasin läpi ilmiötä, eli emme voi vielä sanoa, mitä taustalla on, Madanat-Harjuoja kuvailee.
Ei vaikuttanut syöpien määrään
Nyt ilmennyt tutkimustulos on saatu väestörekistereiden tietoja analysoimalla. Madanat-Harjuojan mukaan kyseessä on tutkimuksen ensimmäinen vaihe, jossa havaitaan ilmiö rekistereitä tutkimalla.
Lasten tyypillisimpiä syöpiä ovat leukemiat, aivo- ja keskushermoston alueen syövät sekä erityyppiset lymfoomat. Sosioekonomisen aseman ei havaittu vaikuttavan syöpien määrään.
– Sillä ei vaikuttaisi olevan vaikutusta syövän ilmaantuvuuteen. Sosioekonominen asema vaikutti tutkimuksessa nimenomaan korreloivan sen kanssa, miten lapsi selviytyi syövästään, Madanat-Harjuoja sanoo.
"Syytä ilmiölle ei tiedetä"
Samanlainen ilmiö on ollut olemassa aikuisten syövissä jo pidempään. Nyt tehty tutkimus analysoi 1990-luvun jälkeen Suomessa hoidettujen lasten syöpiä.
– Syytä ilmiölle ei tiedetä. On hyvä pitää mielessä, että sosioekonominen asema on mittarina ja käsitteenä varsin laaja, ja varsin monitahoinen.
Kyse ei ole vain perheen rahatilanteesta, vaan myös esimerkiksi psykososiaalisesta tuesta. Siihen kuuluvat esimerkiksi erilaiset neuvontapalvelut ja tuki vaikkapa kotona selviytymiseen ja työkykyyn.
Näyttöä siitä, että huonommassa asemassa olevan perheen lapsen syöpä esimerkiksi havaittaisiin myöhemmin, ei ole.
– Aikuisten syövissä on kuvattu ilmiötä, jossa tietotaito ja terveyden lukutaito voisivat vaikuttaa hoitoon hakeutumiseen. Lasten osalta tällaista ei ole tutkimuksissa osoitettu, Madanat-Harjuoja sanoo.