Erityisesti yksi tulevan hallituksen leikkausaie hirvittää tulevaa oppositiota, varoitus seurauksesta: "Annetaan viesti, että ei kannata tehdä töitä"

Maahanmuutto, ilmastonmuutos ja pienituloisten köyhtyminen. Siinä päällimmäiset huolenaiheet, jotka hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle jääneiden SDP:n ja vasemmistoliiton edustajat nostivat esille Huomenta Suomessa.

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään Säätytalolla. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi, että mahdolliset muutokset maahanmuutto- ja ilmastonmuutoslinjauksissa voivat haitata Suomen profiilia ulkomailla. 

– Jatkaako Suomi edistyksellisenä ja avoimena kansainväliselle yhteistyölle, ideoille ja uusille ihmisille – liittyen muun muassa maahanmuuttoon – ja nähdäänkö Suomi ylipäätään aktiivisena toimijana? Meidän kansainvälinen profiilimme on ollut tosi korkea, ja totta kai niillä päätöksillä, joita Säätytalolla tehdään, on vaikutusta siihen, Lindtman sanoi Huomenta Suomessa.

Ilmastonmuutoskysymyksessä Lindtman nosti esille yritysten investoinnit.

– Suomeen on suunnitteilla miljardien investoinnit, jotka lepäävät sen ajatuksen varassa, että tiukoista ympäristökriteereistä pidetään kiinni. Jos niistä lähdetään lipsumaan, on riski, että näiden investointien kannattavuus heikkenee eivätkä ne toteudu tai menevät muualle.

"Asumistuen leikkaus kuulostaa aika hirvittävältä"

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo puolestaan kritisoi kokoomuksen leikkauksia korostavaa talouslinjaa.

– Sehän olisi hieno asia, jos miljardien leikkauksia pystytään tekemään ilman, että se tuntuu ihmisten arjessa, mutta vaikea siihen on uskoa, Saramo sanoo.

– Esimerkiksi asumistuen leikkaus kuulostaa aika hirvittävältä. Se köyhdyttää pieneläkeläisiä ja työttömiä. Esimerkiksi työttömillä rahaa siirretään sitten taskusta toiseen, kun toimeentulotukimenot kasvavat. Kaikkein hulluimmalta tuntuu, että kun 40 prosenttia asumistuesta menee pienituloisille työssäkäyville, niin jos heiltä nyt asumistuki leikataan pois, heidät ajetaan toimeentulotukiluukulle ja annetaan sellainen viesti, että ei kannata tehdä töitä, Saramo lisää.

Lue myös:

    Uusimmat