Purra väännöstä RKP:n kanssa: "Kompromissit toki aina sattuvat"

5:38imgRiikka Purra kommentoi hallitusneuvotteluita.
Julkaistu 29.05.2023 09:04(Päivitetty 29.05.2023 13:05)
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään normaalisti, sillä puolueet pääsivät viikonloppuna sopuun ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksistä RKP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. MTV Uutiset Live seuraa paikan päällä uuden neuvotteluviikon alkamista. 

Viime viikolla muiden kuin maahanmuuttoon ja ilmastoon keskittyvien pöytien työt keskeytettiin, koska perussuomalaiset halusi Riikka Purran johdolla varmistaa, että sen kynnyskysymykset tulisivat huomioiduksi.

Purra saapui Säätytalolla lehdistön eteen hieman ennen kello yhtä iltapäivällä. Purralta kysyttiin, jäikö perussuomalaisten ja RKP:n välille haavoja viikonlopun neuvotteluissa.

– Itse en ole puheenjohtajapöydässä ainakaan sellaista havainnut, mutta totta kai asiat ovat hankalia ja kompromissit toki aina sattuvat, Purra vastasi.

Purran mukaan viikonloppuna hyväksytyissä papereissa ei ole mitään perustuslain, kansainvälisten sopimusten tai EU-lainsäädännön kannalta epäselvää.

Ilmastokysymykseen liittyen Purra toisti aiemman näkemyksensä siitä, että vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta kiinnipitäminen on typerää.

– En missään nimessä usko, että tätä vuotta tullaan saavuttamaan. Ilmasto- ja energiapolitiikkaa tulee tehdä aivan eri lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista, jotka ovat huomattavasti kunnianhimoisempia kuin muilla mailla, Purra sanoo.

– Meidän kynnyskysymyksemme liittyy siihen, että harjoitettu ilmastopolitiikka ei saa heikentää ostovoimaa eikä vientiteollisuuden ja yritysten kilpailukykyä, Purra lisää.

RKP:n Adlercreutz: Pari päivää sitten täysin mahdottomat asiat olivat nyt helposti hyväksyttävissä

Maanantaiaamuna lehdistön edessä käväisi RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz. Adlercreutzilta pyydettiin kommentteja viikonlopun sopuun maahanmuutto- ja ilmastokysymyksistä, koska puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei ollut paikalla.

– Saimme poistoja, muutoksia, rajauksia, tarkennuksia. Paperi on nyt parempi, Adlercreutz sanoi.

– En avaa yksityiskohtia, mutta ehkä rohkaisevaa on se, että ne (asiat), mitkä olivat täysin mahdottomia pari päivää aikaisemmin, olivat nyt helposti hyväksyttävissä, Adlercreutz lisäsi.

Lue myös: RKP:n Henrikssonin rankka hallitusneuvottelupäivä: "En pystynyt syömään mitään ja tuntui kuin pyörtyisin"

Orpo: "Ei me mistään nollasta aloiteta"

Petteri Orpo halusi kiittää uuden neuvotteluviikon alkajaisiksi kaikkia hallitusneuvotteluihin osallistuvia puolueita joustavuudesta, sinnikkyydestä ja ratkaisunhalusta.

– Nämä pari kysymystä – ilmastopolitiikan askelmerkit ja maahanmuuttopolitiikka, joka on vuosia jakanut suomalaisia – ovat asioita, jotka pitää pystyä ratkaisemaan. Ei niin voi olla, että jos on pari asiaa, josta monet suomalaiset ovat eri mieltä, niin ne estäisivät sen, että näissä muissa isänmaan tulevaisuuden kannalta merkittävissä asioissa päästäisiin eteenpäin, Orpo sanoo.

Orpon mukaan nyt on mahdollista käydä kiinni esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden korjaamiseen, julkisen talouden tasapainottamiseen ja ihmisten ostovoiman ylläpitämiseen.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Maahanmuuttokriisistä hauraaseen sopuun – Säätytalo jatkaa kohti oikeistohallitusta

– Ei me mistään nollasta aloiteta, vaan ollaan todella pitkällä. Mutta näissäkin asioissa taas vaaditaan ratkaisuja ja joustoja. Mutta verrattuna näihin pariin (maahanmuutto- ja ilmastopolitiikka) asiaan, näissä ongelmat ovat yksinkertaisesti niin vaikeita, että niiden ratkomisessa menee paljon aikaa. Mutta niissä ei ole samanlaisia identiteettipolitiikkakulmia, jotka tekisivät niistä sen takia erityisen vaikeita, Orpo arvioi neuvotteluiden etenemistä.

Orpolta kysyttiin, onko maahanmuutto- ja ilmastoasioissa kaikki vaikeat asiat nyt ratkaistu.

– Kyllä ne ovat nyt pitkälle paketissa. Tottakai kun hallitusohjelmateksti viimeistellään, voi olla, että joitakin yksityiskohtia pitää käydä läpi, Orpo sanoo.

Orpo pitää kiinni siitä, että hallitusneuvotteluissa olisi valmista juhannukseen mennessä.

– Tietenkin toivon, että nyt työskennellään niin ripeästi kuin mahdollista. Kaikki päivät otetaan käyttöön, talo tulee olemaan auki niin pitkään kuin neuvotteluja pystytään aina päivisin jatkamaan, Orpo sanoo.

– Yhtään ylimääräistä aikaa ei käytetä, mutta kaikki se aika käytetään, mitä tarvitaan yhteisen ohjelman ja luottamuksen aikaansaamiseksi, Orpo lisää.

Lue myös: Sopu löytyi hallitusneuvotteluissa – Orpo: "Ei kukaan ollut minnekään lähdössä"

Vaikeita kysymyksiä sotessa, säästöissä ja työllisyystoimissa

Vaikeimmat edessä olevat kysymykset liittyvät Orpon mukaan kolmeen asiaan. Ensin Orpo nosti esiin sen, miten sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan lyhyellä aikavälillä pelaamaan paremmin.

– Meillä on käsillä kriisi tällä hetkellä, Orpo sanoi viitaten esimerkiksi pitkiin jonoihin sekä vanhuspalveluiden huonoon tilanteeseen. 

Orpon mukaan myös talouden raamit ovat haastavat.

– Se asettaa kyllä todella kovaan paikkaan neuvottelijat. Pitää hakea säästöjä, mutta samaan aikaan rakenteellisia uudistuksia.

– Kasvu- ja työllisyystoimet ovat ehkä sitten se kolmas (vaikea) elementti. Nämä ovat niitä, joita kaikkein eniten joudutaan miettimään, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Suomi tulee pitämään kiinni vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta.

– Ilmastolakia ei avata. Mutta kaikilta yksityiskohdiltaan palataan myöhemmin asioihin, Orpo totesi.

Lue myös: Tietopyynnöt paljastavat kipeitä ongelmia ja leikkausaikeita – hallitusneuvotteluiden seuraava kriisipesäke on sote

"Jokaista harmittaa ainakin vähän"

Orpon mukaan viikonlopun hallitusneuvottelukriisi ei jättänyt syviä haavoja. 

– Olen varmaan jotenkin eri tavalla rakennettu, kun ajattelen niin, että saatiin haavoja kurottua kiinni, Orpo vastaa.

– Lähtökohta oli se, että olimme todella kaukana toisistamme näiden asioiden ratkaisussa. Pystyimme yhdistämään lähes mahdottomalta tuntuvat asiat eli eri puolueiden kannat ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikassa mielestäni järkevällä tavalla, Orpo sanoo.

Orpon mukaan prosessi oli hallittu.

– Viime kädessä puheenjohtajapöydässä tehtiin ratkaiseva työ ja pystyttiin lähtemään eteenpäin, Orpo kertoo.

– Luottamuksen rakentaminen ja keskusteleminen on entistä tärkeämpää. Ja nyt varmaan, kun jokainen on joutunut joustamaan ja jokaista harmittaa ainakin vähän, niin tottakai se vaatii vähän sielunhoitoa koko neuvottelujoukolle. Niin se menee aina, Orpo sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut