Onko ravintoaineista oikeasti hyötyä ja mitä niistä suomalaisten kannattaisi syödä?
Sekä ruokakaupoissa että apteekeissa on tarjolla runsaasti erilaisia ravintolisiä, mutta kenen niitä kannattaisi syödä ja missä tilanteessa?
Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä vieraili Huomenta Suomessa kertomassa, mitä vitamiineja suomalaisten oikeasti kannattaisi syödä.
Katso koko Huomenta Suomen keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös: D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille talvisin, mutta auttaako se tautien ehkäisyssä?
Näistä vitamiineista on tutkitusti hyötyä
Ravintolisiin kuuluvat muun muassa erilaiset hivenaineet, vitamiinit ja maitohappobakteerit.
Niiden ympärille liittyy myös hyvin laaja bisnes.
– Mikä tarkoittaa, että annetaan ihmisille lupauksia, joilla ei ole mitään katetta. Mutta se ei tietystikään tarkoita, että kaikki ravintolisät olisivat sellaisia, millä ei ole katetta, Harri Hemilä sanoo.
– Omille potilailleni sanon D-vitamiinin osalta, että se on halpa ja turvallinen ja tiedämme kaikki, että Suomessa on talvella pimeää, Hemilä kertoo.
D-vitamiinia on Hemilän mukaan myös tutkittu hyvin paljon ja sen on todettu vähentävän syöpäkuolleisuutta 10 prosenttia ja kokonaiskuolleisuutta 5 prosenttia.
– Kyllä minun mielestäni kaikkien kannattaa [syödä D-vitamiinia].
Myös C-vitamiinin syömisestä on tutkittua hyötyä. Hemilän itse julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että flunssa lievittyi 15 prosenttia niillä, jotka söivät säännöllisesti gramman verran C-vitamiinia päivässä.
Lue myös: Flunssahoidot testissä – lääkäri kertoo, nujertavatko sinkki ja hunaja oikeasti pöpöt
Lue myös: Suomalaistutkijat selvittivät, vähentääkö suurempi D-vitamiiniannostus varhaislapsuudessa psyykkisten oireiden riskiä kouluikäisenä
Katso myös: Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla
15:18