Etelän lumeton talvi rikkonut tavallista enemmän tuulilaseja – kevään perinteistä vahinkopiikkiä ei tulla näkemään

0:20imgRekan katolta irronneet jäät rikkoivat tuulilasin.
Julkaistu 19.04.2020 11:02

Ville Järveläinen

Maalis-toukokuussa kevätauringon paistaessa ja lumien sulaessa vakuutusyhtiöissä nähdään perinteisesti piikki tuulilasivahingoissa. Tänä vuonna kevään vahinkopiikkiä ei ole luvassa, vaikka kiveniskemiä on tänä talvena tullut tavanomaista enemmän.

Talven jäljiltä teillä on runsaasti epäpuhtauksia, hiekkaa, kiviä ja irronneita nastoja, jotka aiheuttavat vahinkoa osuessaan tuulilasiin. Harmiton iskemä voi levitä isoksi halkeamaksi, joka rikkoo koko tuulilasin.

– Tänä talvena on ollut monin paikoin normaalia enemmän tuulilasivahinkoja, koska tiet ovat olleet auki lumesta. Perinteistä kevään tuulilasivahinkojen piikkiä ei sen sijaan ole näillä näkymin luvassa, koska koronakriisi vähentää liikennemääriä, johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Lue myös: Tuulilasin reunassa voi olla omituisia mustia pilkkuja – tiedätkö niiden tärkeän tarkoituksen?

Muista nyrkkisääntö

Pienen iskemän voi paikata ja korjata helposti huollossa. Iskemän levitessä halkeamaksi koko tuulilasi voidaan joutua vaihtamaan.

Lasin hintaan vaikuttaa auton merkki ja malli. Mitä harvinaisempi ja teknisempi lasi, sitä kalliimmaksi korjaus tulee. Edullisimmillaan tuulilasin saa alle 200 eurolla, mutta uuden auton modernilla tekniikalla varustettu tuulilasi voi maksaa yli 1 000 euroa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kahden euron kolikkoa pienemmän särön voi vielä korjata.

Lasivahinkoihin voi vaikuttaa omalla ajotavalla

Lasivahinkojen syntyyn voi vaikuttaa omalla turvallisella ajotavalla, eli pitämällä turvavälin riittävän pitkänä eteen ja taaksepäin. Edellä ajavasta autosta lentävä nasta tai kivi osuu tuulilasiin sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä lyhyempi turvaväli on. Ohitustilanteessa omalle kaistalle kannattaa palata vasta, kun näkee ohittamansa auton taustapeilistä.

– Kevätaurinko paljastaa paitsi säröt myös tuulilasin epäpuhtaudet. Auringon paistaessa matalalta likainen tuulilasi voi olla jopa turvallisuusriski. Nyt on oikea hetki puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta mikrokuituliinalla ja tuulilasin pesunesteellä, vinkkaa Nieminen.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös: Tiedätkö, millaista tekniikkaa autosi tuulilasissa on piilossa? "Toiset silmät ja aivot"

Tuoreimmat aiheesta

Autot