Etsitkö elämäsi tarkoitusta? Tutkimus paljasti, missä iässä sen löytää – iloa saa odottaa, eikä se kestä kauaa

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ihminen tuntee löytäneensä elämänsä tarkoituksen kuusissakymmenissä.

Elämän tarkoituksen voi ajatella olevan filosofinen kysymys, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella käytännössä elämän tarkoitus on yhteydessä ennemmin terveyteen ja hyvinvointiin. Kun ihminen kokee ymmärtäneensä elämänsä tarkoituksen, hän on onnellisempi ja terveempi.

Asia käy ilmi Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, joka ilmestyi Journal of Clinical Psychiatry -tiedejulkaisussa. Tutkimus vihjaa, että elämän tarkoitus on yhteydessä parempaan fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Elämän tarkoituksen etsiminen puolestaan näyttää linkittyvän heikompaan mielen hyvinvointiin ja kognitiivisiin toimintoihin.

Tiedotteessa tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että elämänsä tarkoituksen älynneet ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä. Jos taas elämän merkitys on yhä hakusessa, ihminen saattaa kokea asiasta stressiä, joka ei tunnetusti tee hyvää terveydelle.

Mielenkiintoisena voi pitää myös sitä, että tutkijoiden mukaan ihmiset kokevat elämänsä olevan tarkoituksenmukaista eniten kuusissakymmenissä. Tuolloin ihmiset myös yleensä etsivät elämänsä tarkoitusta vähiten.

Elämänvaiheet vaikuttavat elämän tarkoituksen kokemiseen

Kolme vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui yli tuhat aikuista. Nuorimmat osallistujat olivat 21-vuotiaita, vanhimmat yli satavuotiaita. Elämän tarkoituksen etsimistä ja löytämistä kartoitettiin haastatteluin.

Parikymppisillä osallistujilla elämän tarkoitus oli eniten hakusessa. Tuolloin ihmisillä on edessään monia suuria kysymyksiä: Mitä haluan tehdä työkseni? Mistä löydän elämänkumppanini? Kuka minä olen?

Kolme-, neljä- ja viisikymppisenä ihmissuhteet tapaavat olla vakiintuneempia. Ihmisellä saattaa olla puoliso ja perhettä. Elämän tarkoitusta ei enää etsitä yhtä hanakasti, sillä elämällä koetaan olevan ennestään merkitystä.

Hetken aikaa, noin kuusikymppisenä, ihmiset kokevat tyypillisesti löytäneensä elämänsä merkityksen. Iloa ei kuitenkaan kestä pitkään.

Kuudenkympin rajapyykin jälkeen asiat alkavat muuttua. Ihminen siirtyy eläkkeelle ja terveysongelmat yleistyvät. Ystäviä ja perheenjäseniä alkaa kuolla. Suuret muutokset vaikuttavat ihmisen identiteettiin, ja hän alkaa etsiä elämänsä merkitystä uudelleen.

Ihmissuhteilla ja tavoitteilla merkittävä rooli elämän tarkoituksen löytämisessä

Inversen haastattelussa tutkimuksen kirjoittanut tutkija Awais Aftab toteaa, että johdonmukaisella itsetutkiskelulla, aidoilla suhteilla perheeseen ja ystäviin sekä pitkän aikavälin tavoitteisiin sitoutumisella on merkittävä rooli elämän tarkoituksen löytämisessä. Ne tuovat tunteen siitä, että ihminen on saavuttanut jotain ja antavat tilaa altruistisille, maailmaa parantaville teoille.

Parikymppiseltä elämän tarkoituksen etsijältä vaaditaan siis kärsivällisyyttä sekä työtä, jotta hän löytää juuri omaan elämäänsä sopivan merkityksen.

Lue myös:

    Uusimmat