Britannian pääministeri Boris Johnson on varoitellut, että maa on valmis eroamaan EU:sta ilman sopimusta, ellei EU:n puolelta tapahdu perustavanlaatuista muutosta. ”Kova brexit” voisi asiantuntijan mukaan olla maan taloudelle pahempi isku kuin koronavirus.
Britannia ja EU ovat sopineet valtaosan brexitiin liittyvistä asioista, mutta viimeiset kymmenen prosenttia vaativat johtajilta poliittista kompromissia, sanoo poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.
– Yllättävää oli viime viikolla se, että EU ei muuttanut kantaansa yhtään, vaan ilmoitti linjojensa pitävän. Se on huono viesti, jos on tarkoitus saada joku diili. Sen jälkeenhän Britannia alkoi uhkailla, mutta neuvottelut jatkuvat tällä hetkellä. En tiedä kuinka järkevää on uhitella tällä tavalla, mutta näyttäisi siltä, että poliittiset toimijat viestivät omille poliittisille yleisöilleen ja neuvottelut käydään jossain ihan muualla, Ronkainen sanoo.
Ken klubista lähtee, se seuraukset kestäköön
EU:n ja Britannian välisessä tilanteessa hiertää asetelma, jossa unionista pois lähtenyt haluaakin yhtäkkiä vaatia parempia etuja, kuin mitä tällä oli jäsenenä, arvioi viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Raine Tiessalo Perheyritysten liitosta.
– Sen takia ei yllätä, että EU ei tule vastaan. Jos lähtee klubista pois, niin silloin lähtee klubista pois.
Kovasta brexitistä kärsisivät kuitenkin myös EU:n yritykset sekä ihmisten liikkuvuus – taloudesta puhumattakaan. Tiessalon arvion mukaan eniten hävittävää on silti Britannialla.
– Vahva käsitykseni on että itse asiassa kova brexit tulisi olemaan taloudellisesti pahempi kuin mitä koronavirusepidemia on Britannialle tällä hetkellä, Tiessalo sanoo.