Saako kasvispihviä kutsua burgerpihviksi? KHO:lta ratkaisu vuosia kestäneeseen "kasvilihagateen"
Oikeuden päätöksen mukaan sana kasviliha ei ole vakiintunut suomen kieleen, eikä keskivertokuluttajan voida olettaa ymmärtävän tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike.
Kasviproteiinien esiinmarssi on pakottanut pohtimaan, voiko lihaa muistuttavia tuotteita kutsua samoilla termeillä kuin itse lihatuotteita.
MTV Uutiset kirjoitti vuoden 2019 marraskuussa siitä, miten Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi Pouttu Oy:tä lopettamaan kasviliha- ja burgerpihvi-sanojen käytön markkinoinnissaan.
Kasviliha-sanaa sekä kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja pidettiin kuluttajia harhaanjohtavina.
Yhtiö joutui muuttamaan markkinointitermiensä lisäksi luonnollisesti myös pakkaustekstejä nopealla aikataululla. Viranomaisen päätöstä ei pidetty oikeudenmukaisena tai edes yhdenmukaisena, sillä Suomessa oli myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa käytettiin aivan vastaavia ilmaisuja.
Pouttu valitti päätöksestä ja Korkein hallinto-oikeus (KHO) julkisti vihdoin ratkaisunsa asiasta 13. helmikuuta 2023.
Oikeuden päätös antoi myönnytyksiä
KHO:n päätöksen mukaan kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa saa jatkossa käyttää nimeä burgerpihvi. Kasviliha-sanan käyttö kuitenkin kiellettiin, Meeat Food Tech Oy kertoo tiedotteessaan.
Edellisen oikeuskäsittelyn jälkeen MUU-tuotteita valmistava MeEat Food Tech Oy on irtaantunut Pouttu Oy:stä itsenäiseksi yritykseksi.
Vaikkei KHO:n päätös ollutkaan täysin myönteinen, yritys pitää merkittävänä sitä, että he voivat jatkaa burgerpihvien markkinointia. Yritys aikoo myös mahdollisesti hakea burgerpihvipakkausten muutoksesta johtuvia korvauksia valtiolta.
– Vaikka kasviliha-sanaa ei vieläkään saa käyttää markkinoinnissa, uskomme vahvasti, että kuluttajat jatkavat sanan käyttöä ja se vakiintuu tulevaisuudessa normaaliksi ilmaisuksi suomen kieleen, MeEatin toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo tiedotteessa.
KHO:n päätöksessä todetaan, että täysin kasvipohjaisten lihaa jäljittelevien tuotteiden kysyntä ja tarjonta on viime vuosina lisääntynyt elintarvikemarkkinoilla, mutta tuotteille ei ole toistaiseksi säädetty virallisia nimikkeitä unionin tai kansallisessa lainsäädännössä siten kuin esimerkiksi maitotuotteille on.
Lokakuussa 2020 Euroopan unioni kuitenkin linjasi, että esimerkiksi termejä pihvi tai nakki ei varata pelkästään lihatuotteille. Omalta osaltaan Ranska on kuitenkin kieltänyt sen, että kasvismakkaraa kutsuttaisiin makkaraksi.
KHO:n päätöksen mukaan sanaa "kasviliha" ei voida vielä tällä hetkellä pitää suomen kielessä sillä tavoin vakiintuneena tai tavanomaisena ilmaisuna, että keskivertokuluttaja sen perusteella ymmärtäisi ilman selittämistä tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike.
Lähde: Meeat Food Tech Oy
Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku