Saako kasvispihviä kutsua burgerpihviksi? KHO:lta ratkaisu vuosia kestäneeseen "kasvilihagateen"

KATSO MYÖS: MTV Vegemessuilla – nämä ovat kasvisruokailun uusimmat tuulet

Oikeuden päätöksen mukaan sana kasviliha ei ole vakiintunut suomen kieleen, eikä keskivertokuluttajan voida olettaa ymmärtävän tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike.

Kasviproteiinien esiinmarssi on pakottanut pohtimaan, voiko lihaa muistuttavia tuotteita kutsua samoilla termeillä kuin itse lihatuotteita.

Kasviliha-sanaa sekä kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja pidettiin kuluttajia harhaanjohtavina.

Yhtiö joutui muuttamaan markkinointitermiensä lisäksi luonnollisesti myös pakkaustekstejä nopealla aikataululla. Viranomaisen päätöstä ei pidetty oikeudenmukaisena tai edes yhdenmukaisena, sillä Suomessa oli myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa käytettiin aivan vastaavia ilmaisuja.

Pouttu valitti päätöksestä ja Korkein hallinto-oikeus (KHO) julkisti vihdoin ratkaisunsa asiasta 13. helmikuuta 2023.

Oikeuden päätös antoi myönnytyksiä

KHO:n päätöksen mukaan kasvipohjaisen pihvin markkinoinnissa saa jatkossa käyttää nimeä burgerpihvi. Kasviliha-sanan käyttö kuitenkin kiellettiin, Meeat Food Tech Oy kertoo tiedotteessaan.

Edellisen oikeuskäsittelyn jälkeen MUU-tuotteita valmistava MeEat Food Tech Oy on irtaantunut Pouttu Oy:stä itsenäiseksi yritykseksi. 

Vaikkei KHO:n päätös ollutkaan täysin myönteinen, yritys pitää merkittävänä sitä, että he voivat jatkaa burgerpihvien markkinointia. Yritys aikoo myös mahdollisesti hakea burgerpihvipakkausten muutoksesta johtuvia korvauksia valtiolta.

– Vaikka kasviliha-sanaa ei vieläkään saa käyttää markkinoinnissa, uskomme vahvasti, että kuluttajat jatkavat sanan käyttöä ja se vakiintuu tulevaisuudessa normaaliksi ilmaisuksi suomen kieleen, MeEatin toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo tiedotteessa.

KHO:n päätöksessä todetaan, että täysin kasvipohjaisten lihaa jäljittelevien tuotteiden kysyntä ja tarjonta on viime vuosina lisääntynyt elintarvikemarkkinoilla, mutta tuotteille ei ole toistaiseksi säädetty virallisia nimikkeitä unionin tai kansallisessa lainsäädännössä siten kuin esimerkiksi maitotuotteille on. 

KHO:n päätöksen mukaan sanaa "kasviliha" ei voida vielä tällä hetkellä pitää suomen kielessä sillä tavoin vakiintuneena tai tavanomaisena ilmaisuna, että keskivertokuluttaja sen perusteella ymmärtäisi ilman selittämistä tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?

Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän? 6:45
Maistelumestareina MTV Uutisten ruokatoimittaja Petra Tuominen sekä tarkasta makuhermostaan tunnettu lifestylen konkaritoimittaja Fanni Parma.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.