Eva-Maria, 40, menetti lapsihaaveensa syövälle jo 27-vuotiaana – sinkkuna siitä asti

10:51img
Miksi syövän vaikutuksista seksuaalisuuteen vaietaan? Katso asiantuntijan haastattelu videolta.
Julkaistu 14.04.2022 06:25
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Eva-Maria Strömsholm, 40, on sairastunut syöpään jo kahdesti. Parikymppisenä todettu gynekologinen syöpä vei häneltä mahdollisuuden hankkia lapsia.

Eva-Maria Strömsholm oli vasta 27-vuotias, kun hän joutui todistamaan syöpätautien salakavaluuden. Syövät ovat usein varhaisvaiheessaan vähäoireisia tai oireettomia ja niin oli myös munasarjasyöpä, joka käänsi lopulta Eva-Marian elämän ylösalaisin.

Vatsassa tuntunut kasvain löydettiin sattumalta työterveydessä. Ensin lääkärit luulivat, että kyseessä on hyvänlaatuinen munasarjakysta, mutta tutkimukset paljastivat oletuksen vääräksi. Todellisuudessa Eva-Maria oli sairastunut harvinaiseen munasarjasyöpään.

Sairastunut munasarja poistettiin leikkauksessa. Toiseen munasarjaan ja kohtuun ei kajottu, jotta nuorella Eva-Marialla olisi mahdollisuus saada lapsia.

– Mutta leikkauksen ja hoitojen jälkeen toinen munasarja ei toiminutkaan enää eli tuli vaihdevuodet. Oli melko rankkaa saada 27-vuotiaana vaihdevuodet.

Lapsirakas Eva-Maria joutui työstämään ajatusta elämästä ilman omia jälkeläisiä. Kun hänen kohdustaan löytyi hyvänlaatuinen kasvain, ei päätös kohdun ja toisen munasarjan poistamisesta enää tuntunut niin järkyttävältä.

– Se oli se viimeinen asia, että nyt en pysty saamaan lapsia enää.

Miten petollisesti itsestään ilmoittava munasarjasyöpä oireilee? Katso videolta gynekologin vastaus. Juttu jatkuu videon alla.

1:08img

Katso video: Tällaisia ovat munasarjasyövän oireet.

Syövän vaikutuksista seksuaalisuuteen vaietaan

Vaikka Eva-Maria oli ehtinyt kypsytellä ajatusta syövän aiheuttamasta lapsettomuudesta, olisi hän toivonut enemmän keskustelua aiheesta lääkärin tai hoitajan kanssa. Monesti tapaamisissa keskitytään fyysisen terveyden mittaamiseen psykososiaalisen tuen kustannuksella.

Syöpä kuitenkin vaikuttaa paljon myös potilaan henkiseen hyvinvointiin, jonka yksi iso osa-alue seksuaalisuus on. On tavallista, ettei sairastunut halua seksiä, mikä voi heijastua mahdolliseen parisuhteeseen. Syöpähoidot voivat myös vaikuttaa hedelmällisyyteen, seksuaalitoimintoihin sekä kehonkuvaan.

Syöpäjärjestöjen viime vuonna ilmestyneeseen kyselyyn vastanneista yli 700 syöpäpotilaasta 85 prosenttia kertoi olevansa asiasta huolissaan. Silti vain yksi viidestä oli puhunut seksuaalisuuteen liittyvistä huolistaan hoitohenkilökunnan kanssa. Yleisin syy vaikenemiselle oli se, ettei lääkäri tai hoitaja ollut ottanut asiaa esille.

Eva-Maria ymmärtää, että seksuaalisuus on arka ja vaikea aihe. Hän toivoo, että hoitohenkilökunta kuitenkin nostaisi kissan pöydälle, jos potilas ei sitä tee.

Lue myös: Pitääkö aikuisten käydä terveystarkastuksissa? Tämä on "riittävä kynnys" tutkimuksille

Vahvaakin itkettää välillä

Viime vuonna Eva-Marialla diagnosoitiin kilpirauhassyöpä – sekin sattumalöydöksenä muiden tutkimusten ohessa. Sairastuminen oli pienimuotoinen shokki, mutta pian hän omaksui jälleen vahvan roolin ja päätti keskittyä järjestämään asioita ja ottamaan askeleen kerrallaan.

– Minulla on aina ollut positiivinen elämäntapa ja -tyyli, Eva-Maria sanoo.

– Mutta se ei tarkoita, että en itkisi välillä, koska kyllähän sitä myös teen.

Joskus Eva-Maria menee metsään huutamaan tai suremaan. Luonto ja etenkin meri antavat voimaa vaikeina hetkinä, mutta ulkona liikkuminen tuo myös iloa.

Henkistä tukea hän on saanut myös ystäviltä, perhepiiristä sekä muilta syöpään sairastuneilta. Valoa elämään säteilevät lisäksi läheisten lapset. Aina silloin tällöin mieleen kuitenkin hiipii kaihoisa ajatus omasta äitiydestä.

– Vaikka nyt koen, että pärjään hyvin, niin kyllä välillä tulee ajatuksia, että mitä jos olisi ollut ihan toisin.

Lue myös: Psykiatri mullistaisi masennuksen hoidon: "Myös kehollinen sairaus"

Sinkkuna sairastumisesta asti

eva-maria kuva

Luonnossa liikkuminen antaa Eva-Marialle iloa ja voimaa.

Eva-Maria oli ensimmäisen kerran syöpään sairastuessaan parisuhteessa. Yhteinen matka päättyi Eva-Marian aloitteesta. Sittemmin hän on elänyt sinkkuna.

Toivo oikean miehen löytymisestä elää. Kumppanin, jonka kanssa voisi perustaa omannäköisen perheen esimerkiksi eläinten kanssa. Vaikka syöpä ja lapsettomuus ovat isoja asioita Eva-Marian elämässä, eivät ne ole kuitenkaan aiheita, joista ensimmäisillä treffeillä puhutaan. Ensin pitää tutustua kunnolla ja katsoa tapauskohtaisesti, milloin on oikea aika nostaa aihe pöydälle.

Yli kymmenen vuotta sairastettu syöpä näkyy edelleen kehossa. Uimahalliin mennessään Eva-Maria peittää vatsaansa koristavat isot leikkausarvet uimapuvulla. Vuosien myötä hän on kuitenkin sopeutunut muuttuneeseen kehoonsa.

Rankinta on ollut hyväksyä uudet rajat, jotka syöpä on elämälle asettanut. Fyysinen ja psyykkinen jaksaminen ei ole palautunut sairastumista edeltäneelle tasolle. Pelko taudin uusiutumisesta on pesiytynyt syvälle.

– Vaikka olet ehkä selvinnyt syövästä, se ei tarkoita sitä, että olet sama oma itsesi, vaan sulla on ikään kuin uusi elämä, Eva-Maria kuvaa.

Syövät ovat usein alkuvaiheessaan vähäoireisia tai oireettomia. Videolla kerrotaan, millaisista merkeistä pitäisi huolestua.

2:17img

Katso video: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Lue myös: Lähes jokaisella suolistosyöpään sairastuneella on yksi näistä kolmesta oireesta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä