Ex-kansanedustajakonkari Tapani Tölli MTV Uutisille: Perustuslakivaliokunnan jäsenten pitää olla tarkkoina jääviydestä – "Oma poliittinen agenda täytyy jäättää ulkopuolelle"

Hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli, keskusta. (Lehtikuva)
Julkaistu 15.02.2020 09:56
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Neljä vaalikautta keskustan kansanedustajana sekä perustuslakivaliokunnan jäsenenä toiminut Tapani Tölli muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan jäsenten täytyy olla erityisen tarkkoja jääviyskysymyksissä.

Kymmenen kansanedustajaa vaatii Haaviston al-Hol-toiminnan laillisuuden tutkimista. Katso video!

5:26img

Tapani Tölli, joka on erittäin arvostettu yli puoluerajojen, toimi itse viime vaalikauden ajan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana. Hän muistuttaa perustuslakivaliokunnan erityisestä asemasta ja luonteesta. Vaikka jäsenet valitaan valiokuntaan poliittisten voimasuhteiden mukaan, itse valiokunnassa ei saa politisoida asioita.

– Kun jäsen kävelee perustuslakivaliokunnan ovesta sisään, oma poliittinen agenda täytyy jäättää ulkopuolelle. Valiokunnassa tehdään oikeudellista arviointia asioista. Asioihin täytyy toden teolla perehtyä.

Asioita ei ratkaista hallitus-oppositio -pohjalta

Pekka Haaviston al-Hol tapauksessa on puhuttu julkisuudessa paljon siitä, että lopputulos on itsestäänselvä, koska hallituksella on enemmistö valiokunnassa. Töllin mukaan tämä näkemys osoittaa, että vallalla on aivan väärä käsitys valiokunnasta.

– Ei perustuslakivaliokunnassa asioita ratkaista hallitus-oppositio -pohjalta. Viime kaudella perustuslakivaliokunnan lausunto sote-uudistuksesta oli yksimielinen eli puoluejäsenyys ei vaikuttanut päätöksentekoon, Tölli muistuttaa.

Eduskuntaryhmien ei myöskään pidä yrittää painostaa tai vaikuttaa omiin jäseniinsä perustuslakivaliokunnassa. Töllin mukaan hänen oma eduskuntaryhmänsä keskusta ei ole tällaista tehnytkään.

– Joskus joku yksittäinen ministeri on yrittänyt vaikuttaa asioihin, mutta ei ole siinä onnistunut. Perustuslakivaliokunta on riippumaton valiokunta.

Tölli toivoo, että tämä ei muutu, koska silloin koko perustuslakivaliokunnan tarkoitus ja tehtävä muuttuisi.

Haaviston tapaus esimerkkinä

Tölli varoittaa myös jäseniä ottamasta vahvasti kantaa asioihin, joita valiokunta käsittelee. Tällä kaudella valiokunta käsittelee ministerivastuumuistutusta ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnan laillisuudesta al-Holin leirissä olevien suomalaisten kotiuttamisessa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa on pyytänyt perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimintaa. Kaksi muistutuksen allekirjoittaneista on perustuslakivaliokunnan varsinaisia jäseniä ja yksi varajäsen.

– En olisi itse allekirjoittanut muistutusta perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Ettei vain tulisi kuvaa, että henkilö on valmiiksi muodostanut kantaansa asiaan, jota valiokunta käsittelee.

Vaikka muistutuksen allekirjoittaminen ei ole lain vastaista, tämä ei näytä hyvältä.

– Täytyy aina miettiä myös, miltä asiat näyttävät ulospäin.

Sama pätee myös asiantuntijoihin. Töllin mukaan näyttää huonolta, jos perustuslakivaliokunnan kuultavat ottavat julkisesti kantaa asioihin.

Tuoreimmat aiheesta

Perustuslaki