Oikeusministeri Henriksson MTV Uutisille: "Pidän perustuslakivaliokunnan vuotoa erittäin erittäin ikävänä"

1:32img
Katso videolta Anna-Maja Henrikssonin kommentit!
Julkaistu 09.12.2020 15:08(Päivitetty 09.12.2020 15:30)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tuomitsee perustuslakivaliokunnan sähköpostivuodon. Oikeustieteen professori muistuttaa perustuslakivaliokunnan roolista juridisena, ei poliittisena laillisuusvalvojana.

Ministeri Henriksson ei ota suoraan kantaa siihen, vähentyykö luottamus ulkoa toimielimenä.ministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa koskevan perustuslakivaliokunnan käsittelyn lopputulokseen, jos näyttää siltä, että asia politisoituu.

– Täytyy tietysti perehtyä sitten, kun perustuslakivaliokunnan oma lausunto tulee julkiseksi, että minkä näköinen se on, Henriksson kommentoi.

– Pidän itse näitä vuotoja erittäin erittäin ikävinä ja valitettavina ja toivon, että perustuslakivaliokunnassa käytäisiin kunnollinen keskustelu, miksi näin ei pitäisi ja saisi toimia.

Oikeusministeri ei siis ota suoraan kantaa valiokuntakäsittelyn epäiltyyn politisoitumiseen, mutta tuomitsee selkeäsanaisesti medialle suunnatun sähköpostivuodon.

"Kansanedustajien pitää ymmärtää vastuunsa"

MTV Uutiset julkaisi eilen haltuunsa saaman sähköpostin, jolla vihreä perustuslakivaliokunnan jäsen yritti vaikuttaa muihin hallituspuolueiden edustajiin Haaviston toimintaa koskevassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Viestillä pyrittiin saamaan valiokunnan jäseniä kannattamaan pehmeämpiä muotoiluja valiokunnan Haavisto-mietintöön.

Lue myös: MTV Uutiset sai haltuunsa sähköpostin: Vihreät yrittää taivutella hallituskumppaneita pehmeämmälle linjalle Haavisto-päätöksessä, lue koko viesti – "Ennenkuulumatonta"

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi tänään aamulla kirjoittaneensa viestin.

Tietovuodoista kysyttäessä Henriksson sanoo tilanteen olevan erittäin ikävä.

Jokaisen perustuslakivaliokunnassa istuvan kansanedustajan pitää Henrikssonin mukaan ymmärtää vastuunsa.

– Toivoisin, että perustuslakivaliokunnassa käytäisiin läpi, mitkä ovat ne käyttäytymisohjeet, mitä perustuslakivaliokunnassa pitää noudattaa, jos halutaan ylläpitää luottamusta tähän meidän hyvään järjestelmäämme, Henriksson sanoi.

Oikeusministeri ei täsmennä, pitäisikö ohjeita käydä läpi vuotonäkökulmasta, epäillyn politisoitumisen näkökulmasta vaiko molemmista.

Professori: "Näen tietynasteisen ongelman"

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta kiinnittää ensisijaisesti huomiota siihen, että vuodettu sähköposti oli lähetetty vain hallituspuolueiden edustajille.

Kansanedustajista koostuva perustuslakivaliokunta on pyrkinyt olemaan vain juridiikkaan keskittyvä toimielin, jossa esimerkiksi hallitus-oppositio-asetelmalla ei ole merkitystä.

Kekkonen korostaa, ettei tunne perustuslakivaliokunnan toimintatapoja tarkalleen. Professori pohtii, että vastaavanlaista vaikuttamista on periaatteessa voinut tapahtua aiemminkin.

– Ainahan saa lobbata, ja sen voi tehdä puhelimessa tai yksi edustaja kerrallaan, mutta silti kiinnitän huomiota, että saajien piiri on rajattu tällä tavalla, Kekkonen sanoo.

Epäily siitä, että juridinen kysymys on muuttunut poliittiseksi, ei näytä Kekkosen mukaan hyvältä, kun huomioon otetaan perustuslakivaliokunnan "kunniakas historia" juuri juridisena perustuslain valvojana.

– Näen kyllä tietynasteisen ongelman ja ristiriidan, Kekkonen sanoo.

"Totta kai poliittiset näkemykset vaikuttavat"

Professori muistuttaa oikeuden ja politiikan rajaviivan olevan yleisestikin häilyvä.

Vastaaviin kysymyksiin, esimerkiksi poliitikkojen toiminnan laillisuuteen, liittyy aina epävarmuustekijöitä.

– Näen kyllä, että perustuslakivaliokunnan toiminnan pitkä historia ja sen aika vakiintuneet tulkintakäytännöt monissa asioissa osoittavat, että se on pystynyt toteuttamaan roolinsa varsin hyvin, Kekkonen kommentoi.

– Mutta on itsestään selvää, että tässä on [perustuslakivaliokunnan jäseninä] ihmisiä ja poliitikkoja, totta kai poliittiset näkemykset ja arvomaailma vaikuttavat.

Kekkosen mukaan samantapaisiin kysymyksiin törmätään sinällään muussakin oikeudellisessa päätöksenteossa, esimerkiksi tavanomaisissa tuomioistuimissa.

Hänen nähdäkseen tapaus ei anna aihetta haikailla malliin, jossa perustuslakivaliokunnan tehtäviä hoitaisikin riippumaton perustuslakituomioistuin.

– Kyllä perustuslakivaliokunta tämänkin kiistan läpi menee ja kestää sen, Kekkonen toteaa.

Juttua täydennetty professori Kekkosen kommenteilla 15.30.

Tuoreimmat aiheesta

Anna-Maja Henriksson