Lewis Hamiltonin mentaalinen sulaminen, Nico Rosbergin vankistunut MM-johto ja Ferrarin jatkuva melankolia puhututtivat kansainvälistä F1-lehdistöä viikonlopun Japanin GP:n jälkeen.
Brittilehdistö ajautui viikonloppuna avoimeen sotaan Lewis Hamiltonin kanssa, joka käyttäytyi Malesian keskeytyksen jälkeen erikoisesti heti Japanin varikkoalueelle saapuessaan. Kolminkertainen maailmanmestari suututti toimittajat latailemalla koko lehdistötilaisuuden ajan kuvia Snapchatiin, ja Hamilton puolestaan raivostui median kirjoittelusta ja julisti perjantaina polleasti, että aikoo vastata toimittajien sijasta fanien kysymyksiin.
– Se on todistus Hamiltonin ilmeisen pohjattomasta lapsellisuudesta, että hän onnistuu tekemään jostain suhteellisen huvittavasta vikinästä täysin mautonta, The Guardianin Barry Glendenning kommentoi Hamiltonin vastahyökkäystä.
– Hän on koko ajan alttiimpi käyttäytymään kuin hän uskoisi olevansa joku arvoituksiin kääritty mysteeri, ja useimmiten hänen yrityksensä vaikuttavat vainoharhaisen nulikan lapsellisuuksilta, Glendenning jatkaa.
– Hänen liioiteltu reaktionsa paljasti herkän egon ja hauraan mielentilan, tylyttää The Times -lehden Kevin Eason.
The Sun -lehden Jonny Fordham toteaa, että Hamilton kuvittelee johtavansa sekä Mercedestä että formula ykkösiä.
– Mutta tätä on Hamiltonin maailma. Sosiaalisen median kupla, jossa hänen kovimmat faninsa palvovat moottoriurheilun suuruutta kuin kulttijohtajaa, Fordham toteaa.
Britanniassa on nopeasti kesätauon jälkeen tajuttu, että Hamiltonin suitsutettu henkinen yliote on kääntynyt Japanissa jälleen voittoon ajaneen Nico Rosbergin puolelle. Kolminkertaisen mestarin katsotaan sulavan paineessa, kun taas saksalainen keskittyy koko ajan olennaiseen. Hamilton sortui jälleen huonoon lähtöön ja menetti sillä voittomahdollisuutensa.
– Ne muutamat prosentit, jotka ovat tehneet eron viimeisenä parina vuonna Rosbergiin, ovat mennyttä. Vielä huolestuttavampaa ovat merkit siitä, että hänen rakentamansa psykologinen lujuus voi murentua niin silmiinpistävästi Rosbergin luoman paineen alla, hämmästelee The Telegraphin Daniel Johnson.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Henkinen sodankäynti yhä väkivaltaisempaa
Saksalaisen Die Welt -lehden Burkhard Nuppeney näki Malesian ja Japanin kisojen välillä likaisen pelin lisääntyneen Hamiltonin ja Rosbergin välisessä mestaruustaistelussa nimenomaan englantilaisen puolelta.
– Kahden Mercedeksen MM-kandidaatin välinen psykologinen sodankäynti on väkivaltaisempaa kuin koskaan – ja se kulminoitui ennen Japanin kisaa ilkeinä vihjauksina ja salaliittoteorioina, Nuppeney viittaa Hamiltonin rivien välistä antamiin vinkkeihin, että joku tallin sisällä sabotoisi hänen mestaruusmahdollisuuksiaan.
Saksalaismediassa varotaan edelleen julistamasta Rosbergia seuraavaksi maailmanmestariksi, vaikka ero on kasvanut neljä kisaa ennen kauden loppua 33 pisteeseen. Ja siitä huolimatta, että suorasanainen tallipomo Niki Lauda pitää Hamiltonin nousua mestariksi epätodennäköisenä ilman Rosbergin isompia ongelmia.
Frankfurter Allgemeine-Zeitung kuitenkin hehkutti Rosbergin viikonloppua valtavaksi askeleeksi kohti uran ensimmäistä maailmanmestaruutta. Uutistoimisto DPA:n kisakoosteessa saksalaisen muistutettiin ottaneen kesän jälkeen 115 pistettä 125:stä mahdollisesta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Ferrarin taktiikka puhutti
Italialaismediassa käytiin väittelyä siitä, oliko Ferrarin päätös hyökätä Lewis Hamiltonin kimppuun hyvä yritys vai tälläkin kertaa myöhässä tehty strateginen moka. Kahdesta lähtöruuturangaistuksen saaneesta kuskista Sebastian Vettel oli neljäs ja Kimi Räikkönen viides.
Vettelille vaihdettiin viimeiselle pätkälle pehmeät renkaat, joilla saksalainen ei kuitenkaan kyennyt haastamaan Hamiltonia palkintopallisijasta.
– Kun kuski sanoo: ”puolustan tiimini valintaa”, se tarkoittaa, että se oli tiimin vika. Vettel ilmaisee itseään näin, toteaa La Gazzetta dello Sportin Pino Allievi.
– Tänään en kritisoi Ferrarin strategiaa. Erilainen taktiikka oli riski, joka olisi voinut onnistua. Kovat renkaat eivät olisi tulleet kyseeseen, näkee Autosprintin Alberto Sabbatini.
– Olen myös sitä mieltä, ettei Vettelille tehty valinta ollut täydellinen, kirjoittaa Sky Sportsin asiantuntija Leo Turrini, joka kääntää huomion isompaan ongelmaan.
– Muistini mukaan he (Mercedes) ovat voittaneet 46 kisaa 54:stä. Emme ole nähneet moottoriurheilun historiassa ikinä tällaista ylivoimaa. Mutta jos ei ole selvää, mitä Mercedeksen dominoinnin takana on, pelkäänpä, että vuosi 2028 ei ole liian kaukana comebackin ajankohdaksi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Räikkönen ja Vettel olivat aika-ajoissa erinomaisia ja sijoittuivat ennen Red Bulleja kolmanneksi ja neljänneksi. Vettel ajoi myös kisan nopeimman kierroksen, mutta sunnuntaina toivo Ferrarin kehitysaskeleesta oli jo kuivunut kasaan. Max Verstappen sijoittui Red Bullilla Mersujen väliin toiseksi.
– Hyvät uutiset loppuivat aika-ajoihin. Miehet punaisissa eivät kyenneet selittämään toisilleen, mistä ero johtui. Kaikki palasi muutamassa tunnissa normaaliin tilaan, toteaa Sport Mediasetin Luca Budel.
F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Yhdysvaltain Austinissa. Sen jälkeen ajetaan vielä Meksikon, Brasilian ja Abu Dhabin kilpailut.