Tarkkaavainen käyttäjä havaitsi, että Facebookin sovellus avaa myös puhelimen kameran itsestään.
Tarkkaavainen käyttäjä havaitsi Facebookin sovelluksessa erikoisen bugin. Web design -yrityksen omistava Joshua Maddux käytti iPhonensa Facebook-sovellusta, kun hän huomasi, että sovelluksen avaaminen käynnistää kameran, kertoo CNN.
"Se käyttää kameraa aktiivisesti"
Joshua latasi videon tapauksesta Twitteriin. Videolla hän selaa Facebookia, mutta sovelluksen taustalla voi nähdä kameran olevan auki.
– Löysin Facebookista turvallisuus- ja yksityisyysongelman. Kun sovellus on auki, se käyttää kameraa aktiivisesti. Löysin bugin, joka sallii käyttäjän nähdä kameran auki uutisvirtansa taustalla. Huomaa, että pidin kameran kohti mattoa, Joshua kuvaili videonsa ohessa.
Mies kertoi CNN:lle, että oletti aluksi vain avanneensa kameran itse vahingossa.
– Sitten, kun lauantai-iltana suljin videon Facebookissa, näin kameran jälleen vasemmassa reunassa, Joshua kuvailee.
Syytti Facebookia muistakin rikkeistä
Twitterissä myös muut raportoivat huomanneensa saman ongelman. Joshuan mukaan hän toisti ongelman viidellä eri iPhonella, joissa kaikissa oli käytössä iOS 13.2.2.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Joshua syytti Twitterissä Facebookia siitä, että kameroiden salakuvia voisi käyttää hyödyksi esimerkiksi siten, että käyttäjän ilmettä tarkkaillaan. Kasvojentunnistuksen avulla voisi siten tutkia, millainen on ihmisen reaktio tiettyyn Facebook-julkaisuun.
– Poistin sovelluksen ja asensin sen uudelleen, ja se tekee edelleen samaa. Jos poistan sovellukselta kameran käyttöoikeuden, se näyttää mustan alueen paikassa, jossa yrittää käyttää kameraa, Joshua kuvaili Twitterissä.
Mies uskoi myös, että samalla tavalla puhelimen mikrofoni voisi kytkeytyä päälle. Mitään todisteita tästä ei ollut.
Facebookilla myös aiempia yksityisyyskohuja
Joshua voi kuulostaa turhankin epäileväiseltä, mutta miehen puolustukseksi voidaan lukea se, että Facebook on vuosien varrella marinoitunut useissa yksityisyyskohuissa.
Aiemmin kävi ilmi, että ainakin kaksi kuukautissovellusta jakoi Facebookille tietoja esimerkiksi henkilön seksikäyttäytymisestä ja mielialasta. Toinen kohu syntyi, kun 540 miljoonaa Facebook-kommenttia, kuvaa ja muuta tietoa säilytettiin täysin salaamatta.
Tietoja ei siirtynyt
Muutkin raportoivat samaa ongelmaa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
CNN:n mukaan tietoturvayrityksen edustaja Jerry Gamblin kykeni toistamaan Joshuan kuvaaman ongelman. Hän ei kuitenkaan havainnut mitään viitteitä siitä, että kamera lähettäisi tietoa eteenpäin.
Korjausta etsitään
Facebook vahvisti CNN:lle, että kyseessä oli bugi, jolle etsitään jo korjausta.
– Emme ole löytäneet todisteita siitä, että kuvia tai videoita ladattaisiin (johonkin) tämän bugin vuoksi, yhtiön edustaja kommentoi.
Gamblin kehottaa kieltämään kameran käyttämisen Facebook-sovellukselta puhelimen asetusten kautta siihen asti, että vika korjataan.