Energiakonserni Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa Fortumin joutuvan päivittäin verkkohyökkäysten kohteeksi. Hän kertoo myös Fortumin toimipaikkojen lähellä havaituista lennokeista ja epäilyttävistä ihmisistä.
Energiayhtiö Fortum joutuu päivittäin verkkohyökkäysten kohteeksi Suomessa ja Ruotsissa, kertoo toimitusjohtaja Markus Rauramo Reutersille. Yhtiön toimipaikkojen läheisyydessä havaitaan myös joskus havainnut lennokkeja ja epäilyttäviä henkilöitä
Rauramon mukaan myös Fortumin voimalaitosten satelliittiyhteyksiä on häiritty tänä vuonna.
Fortumilla on vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalaitoksia sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Konsernin pääliiketoiminta sijoittuu Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.
Rauramon mukaan yhtiö on pyytänyt viranomaisia tutkimaan asiaa.
Suomen ja Ruotsin turvallisuuspalvelut kieltäytyvät Reutersin mukaan kommentoimasta yksittäisiä tapauksia. Niiden mukaan Venäjän haittaohjelmat ovat kuitenkin lisääntyneet viime vuosina.
Venäjän ulkoministeriö tai suurlähetystö Helsingissä ei vastannut Reutersin kirjalliseen kommenttipyyntöön.
Lue myös: Fortum vaatii Venäjän valtiolta korvauksia
Vaikutus toimintaan hyvin pieni
Rauramon mukaan Fortum on ryhtynyt laajoihin varotoimiin verkkohyökkäysten torjumiseksi. Niihin kuuluvat tiukka kulunvalvonta, yksityisten turvapalveluiden käyttäminen, varajärjestelmät ja viranomaisten kanssa tehtävät harjoitukset.
– Onnettomuuksien määrä on lisääntynyt, koska myös viranomaiset raportoivat niistä. Luvut kasvavat, mutta vaikutus toimintaamme on hyvin pieni, Fortumin turvallisuuspäällikkö Jari Stenius sanoo Reutersille.
0:57
Katso myös: Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti kyberuhan uudelle tasolle Suomessa. Näin kommentoi Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen.
Poliisi tutkii välikohtauksia
Rauramo kuvailee tilanteen olevan samankaltainen sekä Suomessa että Ruotsissa.
KRP:n mukaan poliisilla on käynnissä useita tutkimuksia kriittisen infrastruktuurin läheisyydessä tapahtuneista välikohtauksista. KRP ei kerro Reutersille tapausten yksityiskohtia.
Suojelupalvelu Supo ja poliisi kieltäytyvät kommentoimasta suoraan verkkohyökkäyksiä tai sitä, kuka niiden takana voi olla.
Myös Ruotsin tiedustelupalvelu Säpo kieltäytyy kommentoimasta yksittäisiä tapauksia tai kohteita.
Lue myös: Fortum alkaa korvata venäläistä polttoainetta Loviisan ydinvoimalassa
Supo: Venäjä suurin turvallisuusuhka
Supo määrittelee Reutersille Venäjän Suomen kansallisen turvallisuuden suurimmaksi uhaksi.
Ruotsin Säpon tiedottaja kertoo Säpon havainneen muutoksen Venäjän tiedustelupalvelun turvallisuutta uhkaavissa toimissa Ruotsissa ja Ruotsia vastaan. Hänen mukaansa Venäjän tiedustelu on aiempaa opportunistisempaa, aggressiivisempaa ja ottaa suurempia riskejä.
Venäjä on uhannut kostaa Suomen liittymisen Natoon. Se on myös takavarikoinut Fortumin venäläistä energiaomaisuutta 1,9 miljardin dollarin arvosta vastauksena Euroopan unionin pakotteisiin.