Häirikkö voi piinata koko taloa, mutta tilanteeseen on hankala puuttua ilman lain muuttamista – "Harva haluaa todistaa väkivaltaista naapuria vastaan"

0:48img
Järkyttävät kuvat: Jethro Rostedtin vuokralainen jätti asunnon saastaiseen kuntoon – tupakansavu oli syövyttänyt pinnat ruskeiksi lattiasta kattoon
Julkaistu 19.01.2021 07:03

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Laissa oleva ongelma haittaa vakavasti taloyhtiöiden mahdollisuutta puuttua häiritsevästi käyttäytyvän asukkaan toimintaan.

Nykytilanteessa taloyhtiöt eivät saa käyttöönsä raportteja, joita poliisi tekee käydessään asunnossa. Tämä puolestaan vaikeuttaa näytön keräämistä tilanteessa, jossa taloyhtiö haluaisi ottaa osakkeen hallintaansa, painottaa Isännöintiliitto.

Taloyhtiöissä voi toisinaan olla niin vakavia häiriötilanteita, että poliisi joudutaan kutsumaan paikalle. Pahimmillaan häiriö saattaa vaikuttaa naapurien turvallisuuteen.

Taloyhtiö ei kuitenkaan voi puuttua vakaviin toistuviin häiriöihin, sillä se ei saa poliisilta raporttia asiasta, näkee Isännöintiliitto. Siksi Isännöintiliitto vaatii, että lakia tulisi muuttaa, jotta talon asukkaiden turvallisuus voitaisiin taata.

– Jos poliisi joutuu käymään asunnossa, on taloyhtiössä jo isoja ongelmia. Tilanne voi olla asukkaille todella ahdistava, mutta asunnon hallintaanottoon tarvitaan vahvaa näyttöä, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa tiedotteessa.

Raportti olisi osa näyttöä

Mikäli taloyhtiön asukas käyttäytyy toistuvasti häiritsevällä tavalla, taloyhtiö voi antaa tälle kirjallisen varoituksen. Lopulta taloyhtiö voi ottaa asunnon hallintaansa, mutta hallinnanotto on monimutkainen prosessi, jota ei tehdä kevein perustein.

Poliisi kirjaa huoneistoihin käynnit häiriöilmoitusten osalta. Tällainen raportti olisi Isännöintiliiton mukaan taloyhtiölle tärkeä osa näyttöä, kun se arvioi, onko hallintaanotolle perustetta.

– Ilman poliisin raporttia se tarkoittaa, että esimerkiksi naapurin olisi todistettava asiassa. Harva haluaa todistaa vaikkapa väkivaltaista naapuria vastaan.

Taloyhtiö sai aiemmin poliisilta raportit käyttöönsä, mutta käytäntö muuttui vuonna 2011 apulaisoikeusasiamiehen päätöksen vuoksi.

Isännöintiliitto vaatii, että asia kirjattaisiin asunto-osakeyhtiölakiin, jota uudistetaan parhaillaan.

– Jokaisen pitää voida tuntea olonsa turvalliseksi asuinympäristössään. Lakimuutoksilla on myös häiriöitä ennaltaehkäisevä vaikutus.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen