Hallitus neuvottelee tänään matkustusrajoitusten purkamisesta. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan päätöksiä tehdessä ollaan yhä tuntemattoman edessä.
Hallitus aikoo luopua sisärajavalvonnasta niiden maiden osalta, joissa koronatilanne on hyvä.
Kriteerinä on, että kahden viikon aikajänteellä tautitapauksia on saanut olla alle kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden.
Viime päivinä kerättyjen lukujen perusteella kriteerin täyttäisivät esimerkiksi Kreikka, Italia, Hollanti ja Saksa.
Jo aiemmin matkustamisrajoitukset on purettu Baltian maiden, Tanskan, Islannin ja Norjan osalta.
– Olemme vähän tuntemattoman edessä edelleen, kun teemme näitä päätöksiä. Samaan aikaan haluamme tietysti helpottaa elinkeinoelämää ja matkailua, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi ennen hallituksen neuvotteluja.
Lue myös: Yli 15 maata täyttää Suomen matkustusvaatimukset – Saksan ja Tanskan tilanne on parantunut, mutta Islannin heikentynyt
Kriteeri, johon Suomi perustaa rajoitusten purkamisen, on eurooppalaisittain verraten tiukka.
– Ollaan kuuluttu ilman muuta Euroopan tiukkisten joukkoon näissä rajoituksissa, mutta on ajateltu, että se on tärkeää omien kansalaistemme suojaamisen kannalta. Siinä on melko hyvin onnistuttu.
Pääministeri: Ei pidä tuijottaa yhtä lukua
Hallituksen neuvotteluissa käydään tänään läpi sekä Euroopan eri Schengen-maiden tilanteita että niin sanotun EU:n vihreän listan eli tiettyjen Euroopan ulkopuolisten maiden tilannetta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi uskovansa, että päätöksiä on luvassa ainakin ensin mainittujen osalta.
Marin korosti, ettei rajoja avattaessa tule tuijottaa ainoastaan kriteerilukua kahdeksan. Matkustusrajoituksia voidaan purkaa, jos luku ylittyy jossakin maassa vain hieman, mutta tautitilanteen kehityksen suunta on kyseisessä maassa selvästi positiivinen.
– Olemme lähteneet siitä, että tautitilanteen maassa pitää olla rauhallinen, että rajoja voidaan avata, Marin kommentoi.
Ulkoministeri ulkomailla kuukausia sitten
Koronatilanteesta johtuvat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet rajusti myös ministerien viranhoitoon.
– Olen käynyt viimeksi ulkomailla maaliskuun alussa. Se on tietysti aika poikkeuksellista ulkoministerille, Haavisto pyöritteli.
– .Kaikkia matkoja ei voi välttää. Esimerkiksi EU:n ulkoministerit suunnittelevat Brysseliin kokoontumista, ja jos näin on, siellä tietysti Suomen ulkoministerin täytyy olla mukana.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) suosittelee suomalaisille kotimaanmatkailua "hienojen reissukohteiden" takia.
– Myös itse aion reissata kotimaassa tänä kesänä täysin, Ohisalo sanoi.