Vaaka ei aina kerro koko totuutta, vaan painonnousu voi johtua puhtaasti lihaskasvustakin. Mistä oikeastaan voi tietää, ovatko kertyneet ekstrakilot todellisuudessa lihasta vai rasvaa? Entä miten rasvan saa palamaan kaikista tehokkaimmin? Asiantuntija antoi vastaukset ja mursi yleiset myytit Popsugar-sivustolle.
On olemassa useampi tapa selvittää, onko elimistöön kertynyt ekstraa rasvan vai lihaksen muodossa.
Ensimmäiseksi on tiedostettava, että jokaisen ihmisen keho on erilainen ja varastoi rasvaa eri tavalla. Joidenkin ihmisten geenit esimerkiksi edistävät haitallisen viskeraalisen rasvan muodostumista vyötärölle. Toisille taas muodostuu helpommin ihonalaista rasvaa. Lihastreeni voi puolestaa aiheuttaa sen, että näkyvästä kiinteytymisestä huolimatta vaakalukemat näyttävät plussaa.
Elimistö tarvitsee energiaa kasvattaakseen lihasta
Ravitsemusterapeutti, liikuntafysiologi ja personal trainer Gabbi Berkow kertoo, että ylimääräistä rasvaa alkaa kertyä, kun syömme enemmän kuin kulutamme.
Rasvaa kertyy riippumatta siitä, syökö liikaa hiilihydraatteja, proteiineja tai rasvoja. Rasvan muodostuminen on elimistön puolustusmekanismi, kun ylimääräinen energia on varastoitava jonnekin.
Lihasten kasvattaminen on sen sijaan paljon hankalampaa ja vaatii paljon enemmän työtä.
– Sinun täytyy ylikuormittaa lihaksiasi aina enemmän nostamalla painoja ja haastamalla itseäsi. Jokaisen treenikerran jälkeen lihakset varustautuvat entistä paremmin kestämään seuraavan treenin stressiä. Koska lihakset tottuvat painoihin, täytyy sinun nostaa intensiteettiä, Berkow selittää.
Jotta elimistö pystyy rakentamaan lihasta, ruokavalioon tarvitaan paljon proteiinia. Koska lihasten kasvattaminen käyttää paljon energiaa, parhaimmat tulokset saa myös syömällä enemmän kaloreita kuin kuluttaa. Siinä sivussa kertyy kuitenkin myös helposti rasvaa. Lihasten kasvattaminen ilman rasvan muodostumista onkin haastavampaa ja vaatii tarkkaa kalori- sekä proteiiniseurantaa.
Laihduttaessa ei yleensä "liho lihasta"
Moni pelkää laihduttaessa lihovansa nimenomaan siksi, että treenaa voimaharjoittelemalla. Berkowin mukaan lihasten kasvattaminen vaatii kuitenkin niin paljon energiaa, että on epätodennäköistä ”lihoa lihasta” laihduttaessa.
On täysi myytti, että lihas painaa enemmän kuin rasva. Kilo lihasta painaa saman verran kuin kilo rasvaa. Lihakset ovat kuitenkin tiiviimpää kuin rasva ja vievät kehossa vähemmän tilaa. Tämän vuoksi lihaksien kasvattaminen näkyy usein kiinteytymisenä, mutta ei välttämättä numeroina vaa’alla.
Asiantuntijoiden mukaan paras tapa selvittää, johtuuko painnousu rasvasta vai lihaksista, on tehdä kehonkoostumusmittaus. Bioimbedanssi eli BIA-mittaus perustuu kehon nestetasapainoon. Muita tapoja ovat esimerkiksi pihtimittaus, jossa selvitetään ihopoimujen paksuus eri kehonosista. Verikokeilla ja tietokonetomografialla pystyy puolestaan selvittämään kehon viskeraalisen rasvan määrää.
"Ehdottomasti tärkein keino onnistuneeseen painonpudotukseen"
Yleensä lihomisen laadun näkee myös ulospäin. Jos lihot lihasta, lihaksesi ovat luultavasti näkyvämmät. Rasva näyttää ja tuntuu pehmeältä, ja näkyy luultavasti myös mittanauhalla mitattaessa – tai pieneksi jääneinä housuina.
Yhteenvetona Gabbi Berkow toteaa, että lihasten kasvattaminen on avainasemassa, kun halutaan pudottaa painoa.
– Se pitää aineenvaihduntamme käynnissä ja ehkäisee ylimääräisten kilojen palaamista takaisin. Se on ehdottomasti tärkein keino onnistuneeseen painonpudotukseen.
Edistystä kannattaakin seurata ennemmin mittanauhan kuin vaa'an avulla.
Lue myös: Näin saat pyykkilautavatsan – testaa tehokas 140-tekniikka
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Popsugar