Poliisi kehottaa tekemään kaikista huijauksista tai niiden yrityksistä rikosilmoituksen.
Yksi niin sanotuista "Hei äiti" -petoksista epäilty henkilö on vangittu todennäköisin syin epäiltynä törkeään petokseen, petokseen ja petoksen yritykseen, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.
Tällaisia hei äiti -huijaukset ovat
Samalla poliisi kertoo, että "Hei äiti" -huijaukset ovat jälleen lisääntyneet.
Näissä huijauksissa tekotapana on, että hieman varttuneemmalle uhrille lähetetään tekstiviesti, jossa lähettäjä väittää olevansa uhrin lapsi ja haluavansa kertoa, että tässä on uusi lapsen tai muun läheisen numero. Viestissä pyydetään jatkamaan keskustelua WhatsApp -sovelluksessa. Viestissä lähetetään linkki sovellukseen.
Keskustelun jatkuessa WhatsApp -sovelluksessa uhria pyydetään maksamaan tämän läheisen laskuja, sillä läheisen puhelin ei toimi, koska se on pudonnut vessanpönttöön tai on muuten epäkunnossa.
Laskut eivät ole kovin suuria, ehkä muutama tuhat euroa, mutta joissakin tapauksissa taloudelliset menetykset ovat olleet uhrin näkökulmasta merkittäviä. Osittain johtuen siitä, että summat pyydetyissä laskuissa eivät ole suuria, uhrit lankeavat huijaukseen ja maksavat laskut ja siten menettävät rahansa.
Poliisi muistuttaa, että mikäli saat läheiseltäsi ilmoituksen uudesta numerosta, varmista sen paikkansa pitävyys esimerkiksi soittamalla läheisellesi aiempaan numeroon tai olemalla muutoin yhteydessä läheiseesi.
Siten voi varmistua, onko kyseessä huijausyritys.
Tee rikosilmoitus
Poliisi ei suosittele avaamaan mitään tekstiviestitse tulleita linkkejä. Myös monen viranomaisen nimissä lähetetään huijausviestejä, joissa yritetään saada henkilö linkin kautta kirjautumaan pankkitunnuksilla sisään väärennetylle sivustolle.
Poliisi kehottaa uhreja tekemään kaikista huijauksista tai niiden yrityksistä rikosilmoituksen.
Se mahdollistaa rikosten sarjoittamisen usein samojen tekijöiden kontolle.