Helena Petäistön kolumni: Mafiamaailmassa kaikki tapetaan – sen tietää myös Don Putin

1:42imgMiksi Wagner-johto matkusti samassa koneessa? Aiheesta keskustelivat MTV Uutiset Livessä Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvan ja MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Julkaistu 27.08.2023 13:22

MTV UUTISET

Venäjän presidentti Vladimir Putinin julkiset surunvalittelut todennäköisesti itse murhauttamansa Wagner-armeijan johtajan Jevgeni Prigozhinin kuoleman jälkeen olivat kuin suoraan Mario Puzon ”Kummisetä”-romaanin Don Corleonen roolin toisintoa, kirjoittaa MTV Uutisten pitkäaikainen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kolumnissaan.

Kolumni jatkuu videon jälkeen. Tällaiset olivat Putinin surunvalittelut Prigozhinin perheelle.

2:24img

Mafiavaltion huipulla malli on sama niin idässä kuin lännessä. Mutta kun kaikki uskotut ystävät ja yhteistyökumppanit on raivattu pois tieltä, mikä on vahvimman mafiapomon oma kohtalo sen jälkeen?

Harvan kirjan kanssa olen hikoillut yhtä paljon jännityksestä kuin ”Kummisetää” aikoinaan lukiessani. Jännittävimmissä kohdissa oli pakko panna kirja hetkeksi kiinni.

Venäjä-nimisen mafiamaailman kanssa ei voi tehdä samaa temppua, vaan ensin meni juhannus Wagnerin palkka-armeijan Moskovaan etenemistä ja Prigozhinin vallankaappausyritystä seuratessa tunnista toiseen, ja nyt jännitys jatkuu ties kuinka kauan Prigozhinin murhan kanssa ja lopulta väistämättä kilvassa vahvimman mafiapomo, Don Putinin, lopullisen kohtalon kanssa.

3:18img

Wagner-johtajan oletetun surman uskotaan olevan Putinin tilaama

Kun on tehnyt niin kuin Putin, eli eliminoinut ympäriltään kaikki, joiden pelkää uhkaavan omaa henkeään, paitsi vihollisiaan, myös ystäviään ja yhteiskumppaneitaan myöten, mitä nyt on edessä? 

Työkalupakki lienee jo aika hyvin läpikäyty; myrkyttämiset, ihmisten heittämiset Venäjän vankiloihin virumaan, vahingonlaukaukset, ikkunasta pudottamiset, portaista syöksemiset, helikoptereiden ja yksityislentokoneiden alas syöksemiset –ja ylipäätään hamaan vessanpyttyyn asti jahtaaminen niin kuin Putin aikoinaan vannoi uppiniskaisia tshetseeneille tekevänsä.

Lue lisää: Ammutut, myrkytetyt, kuristetut ja ikkunasta tippuneet – Putinin vastustajien salaperäisistä kuolemista on tullut arkipäivää

Mutta tulee vielä se hetki, jolloin yksinäisyys alkaa todella painaa, epäilys alkaa kalvaa jokaista jäljellä olevaa kohtaan. Keneenkään ei voi enää luottaa, sillä kaikista ystävistä on tullut joko oikeita tai epäiltyjä vihollisia.

Juuri niin kävi Prigozhinin kanssa, jota Putin ylisti vakavalla naamalla ”lahjakkaaksi mieheksi”, joka oli tehnyt joitakin ”virheitä”. Yhtä runollinen oli Don Corleone murhauttamansa entisen ystävänsä kanssa, josta oli tullut kilpaileva mafiapomo. 

Don Corleone BrandoMarlon Brando Don Corleonena Kummisetä-elokuvassa.imago stock&people/ All Over Press

Lue myös: Venäläinen tutkimusjohtaja varoittaa länttä FT:ssä: Älkää ajatelko, että Putin on ajettu nurkkaan – "Kremlin sota-arkku on yhä täynnä"

Amerikan italialaisen Puzon romaani, josta tehtiin myös menestyselokuva Hollywoodissa, avasi koko maailman silmät sisilialaismafian maailmaan. Venäläismafia on vielä paljon julmempaa, ilmeni Ranskan Rivieralla, minne se saapui tekemään huumekaupan uusjakoa 1990-luvulla. Mafian jättämistä muita raaemmista jäljistä Ranskan poliisi kertoi nähneensä heti, milloin se oli ollut asialla. 

Erityinen maahanlaskeutumisoperaatio

Nyt riittää ulkomaailmalla pähkäilemistä siinä, miten yksityiskoneen maahansyöksy oikein toteutettiin. Anteeksi, mutta nythän on tietysti tapahtunut vain erityinen maahanlaskeutumisoperaatio eikä suinkaan mikään hirveä maahansyöksy.

Mutta miten ihmeessä Prigozhin matkusti samassa koneessa Wagnerin muiden avainpomojen kanssa? Hän, joka oli tavallisesti niin varovainen, ettei koskaan, toistan ei koskaan, mennyt sille lennolle, jonka matkustajaluettelossa oli hänen nimensä, vaan muutti viime hetkellä aivan toiseen koneeseen. 

Lue myös: Miksi Wagnerin johtokaksikko matkusti samassa koneessa? "Kiinnostavaa, että he ovat kokeneet olevansa turvassa"

Elvis elää – kenties Prigozhinkin?

Huhut siitä, että Prigozhin olisi taas tehnyt saman tempun, sillä toinenkin hänen yksityiskoneistaan nousi tiettävästi ilmaan samoihin aikoihin, tuntuvat vaivaavan myös Britannian ulkoministeriötä.

Sen mukaan vedenpitäviä todisteita Prigozhinin itsensä koneessa olosta ei tosiaankaan löydy. Jos vieläkään ei löydy varmuutta Elviksen kuolemasta, niin taatusti samaan sakkiin kohta liittyy myös Prigozhin, jota nähdään vielä milloin missäkin vuosikymmenien ajan. Ei enää tarvitse keksiä kesäleijonaa Suomen metsiin eikä vapaana liikkuvaa kissapetoa Berliinin kaduille.

Ja mikä olikaan se mystinen viinilaatikko, joka oli tuotu koneeseen viime hetkellä ennen lentoa? Ja mitä viiniä se oikein oli?

Ja miten ihmeessä juuri samana aamuna sattui koneessa käymään tekaistuilla valenimillä varustettu kaksikko Venäjän lentoteollisuudesta funtsimassa, pitäisikö Prigozhinin myyntiin panema luksuskone ostaa pois. Kun sen kerran saisi nyt vaivaisella viidellä miljoonalla Sveitsin frangilla. Mikä säästö, kun upouuden Embraer Legency 600:n hinta katalogissa on 16 miljoonaa dollaria.

Voi, miten herkullisia juttuja onkaan vielä tiedossa!     

Kimppuuni ei kannata käydä

No, mutta joka tapauksessa Putin sai näytetyksi ulkomaailmalle, kuka on talossa herra, jonka kimppuun ei missään tapauksessa kannata käydä. Kaikki näkivät hänen muikean ilmeensä Kurskin taistelun 80-vuotismuistokonsertissa hetkellä, jolloin surmankoneen jäännökset vielä savusivat.

Putinin nöyryyttämisen seuraukset ovat nyt seposelvät kaikille vihollisille: Viisainta olisi vain harkita kahteen kertaan ennen kuin yrittäisi syöstä häntä vallasta tai muuta vielä mukavampaa.

Mutta taisipa käydä mielen sopukoissa sekin, ettei hän tällä erityisoperaatiolla kuitenkaan saavuttanut muuta kuin oman loppunsa lykkäämisen tuonnemmas.

Lue myös: Sunday Times: Vain pieni osa venäläisistä uskoo Putinin olleen Prigozhinin koneen putoamisen takana

Mafiamaailmassa ei ole koskaan kovin pitkään kestäviä tyyniä kausia. Juuri siitä kirjoitti Ranskassa nykyään asuva amerikkalaiskirjailija Robert Littell viime vuonna ilmestyneessä opuksessaan ”La peste sur vos deux familles”, joka käsittelee venäläismafian kahta eri sukua – aivan kuin Mario Puzo kirjoitti aikoinaan sisilialaisten mafiasukujen loputtomasta taistelusta.

Littell kirjoittaa itänaapuristamme, jossa viidakon lait vallitsevat ja organisoitu rikollisuus kukoistaa. Taistelu ei pääty koskaan hyvin kummallekaan osapuolelle. 

Mafiahallinnossa petturi tapetaan aina, toteaa myös Pariisin Sorbonnen yliopiston johtava Venäjän-asiantuntija Françoise Thom, jonka kanssa minulla on ilo kuulua samaan WhatsApp-ryhmään.

Putinin kesäkuisen julkisen nöyryyttämisen jälkeen Thom ei todellakaan veikannut Progozhinin henkiinjäämisen puolesta, sillä Wagner-pomo näytti kaikille, ettei kuninkaalla ole vaatteita. Siksi Putinin oli pakko organisoida nöyryyttäjän näyttävä eliminointi vahvistaakseen valtansa. 

Kolumni jatkuu videoiden jälkeen.

Prigozhin vastasi kesäkuussa Putinin puheeseen uhmakkaasti: Kukaan ei antaudu

2:02img

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi ensimmäisen videon kapinan jälkeen

0:40img

Stalinin malli käytäntöön

Venäjän-asiantuntija Thomin mukaan Prigozhin oli Putinille hyödyllinen pelote Venäjän armeijan johdon mahdollisille valtapyrkimyksille sen sodankäynnissä saamansa painoarvon myötä.

Mutta vanha kaveri innostuikin mokoma liikaa, mursi omat kahleensa ja muuttui pelottavaksi Putinia itseään kohtaan. Stalinin mallia seuraten Putin ilmoitti sopimuksesta petturin kanssa. Josif Stalinilla oli tapana aloittaa vihollisen eliminointi karkottamalla tämä ensin kauas maakuntiin eristyksiin. Muutaman kuukauden päästä karkotettu pidätettiin ja tapettiin. 

Hämähäkit alkavat tappaa toisiaan

Putinin tavoite oli eristää Prigozhin Wagnerista. Lopulta hän onnistui eliminoimaan koko Wagnerin operationaalisen johdon.

– Tuon luokan operaation onnistuminen on vaatinut valtavasti aikaa ja panostusta, arvelee Thom, jonka mukaan Putinin ympärilleen kylvämä terrori on nyt noussut asteen ylöspäin.

Valtansa alussa Putin tapatti toimittajia ja vastustajia. Ukrainan sodan myötä oligarkkien poistaminen päiviltä lisääntyi. Ja nyt ollaan päästy jo keskeistä valtaa pitäviin hahmoihin.

– Se on merkki kehittyvästä kriisistä Venäjän vallan keskiössä, arvelee Thom. Hämähäkit alkavat tappaa toisiaan.

Mafiamaailmassa lopulta kaikki tapetaan – ja sen tietää myös Don Putin.  

Tuoreimmat aiheesta

Helena Petäistö