Etelä-Savon ammattiopiston erikoiset portaiden kalorimerkinnät järkyttivät opetusalalla työskentelevää. Ammattiopisto puolustaa ajatusta niiden taustalla.
Heli Vapaakallio oli vierailemassa Etelä-Savon ammattiopiston Mikkelin Otavankadun kampuksella joulumyyjäisissä, kun hän huomasi kampuksen portaisiin teipatut merkinnät.
Portaisiin oli kiinnitetty pieniä lappuja, joissa kerrottiin, kuinka monta kilokaloria jokaisella askelmalla kuluttaa.
Opetusalalla työskentelevä Vapaakallio oli tyrmistynyt.
– Ajattelin, että ei voi olla totta. Joku on keksinyt, että tämä on nyt se, millä kannustetaan käyttämään rappuja. Olin tyrmistynyt, se on ihan älytöntä, Vapaakallio kertoo MTV Uutisille.
Vapaakallion mielestä merkinnät ovat ongelmallisia nuorille, jotka sairastavat esimerkiksi syömishäiriötä.
– Mietin juuri nuorta anorektikkotyttöä, joka jää jumiin niihin rappuihin. Hän voi kuvitella, että nyt on luvallista juosta tässä ja kuluttaa niitä kaloreita, kun siihen kerran kannustetaan täällä, Vapaakallio sanoo.
– Ja onhan se myös toisinkin päin. Jos sinulla on kertynyt ylipainoa, niin tuollainen on aika ikävä, jatkuva muistutus siitä.
Alla olevalla videolla keskustellaan laihduttamisesta ja kehopositiivisuudesta. (Artikkeli jatkuu videon alla.)
5:59
Kannustusta mieluummin positiivisemmalla tavalla
Vapaakallio kertoo, että hänestä liikuntaan ja portaiden valitsemiseen hissin sijaan pitäisi kannustaa mieluummin korostamalla sen hyötyjä hyvinvoinnille ja kunnolle.
– Se olisi mielestäni se oikea tapa kannustaa, vaikka peukkujen ja hymynaamojen kanssa – ei tuollaista kalorilaskentaa.
– Ylipäätään eikö tuo kaloriajattelu ole jo aika entisaikaista. Eihän syömishäiriöpotilastakaan kannusteta enää laskemaan kaloreita, vaan ennemminkin kiinnitetään huomiota siihen, että minkä verran syö ja mitä syö, syökö terveellisesti. Tuo kalorimeininki on jo entistä, hän kommentoi.
Vapaakallion kertoo, että on aikeissa laittaa asiasta palautetta myös ammattiopistolle, mutta ei ole sitä vielä ehtinyt tehdä. Asiasta hän kirjoitti myös Facebookissa Mikkelin puskaradioryhmässä, jossa kaikki eivät tosin ymmärtäneet hänen huoltaan.
"Tarkoitus on nostaa hyötyliikunnan merkitystä esiin"
Etelä-Savon ammattiopiston markkinointisuunnittelija Marika Auvinen kertoo, että ammattiopiston ajatus portaiden taustalla on ollut aivan erilainen.
– Kuilu liikkuvien ja liikkumattomien ihmisten välillä on kasvanut, ja se on meillä suuri huoli. Paljon on henkilöitä, jotka eivät täytä liikuntasuosituksia. Merkintöjen taustalla ei ole se, kuinka paljon kulutat kaloreita, vaan tarkoitus on nostaa hyötyliikunnan merkitystä esiin, Auvinen sanoo ja jatkaa:
– Jos tuntuu, että ei ole aikaa, tuntuu vaikealle lähteä urheilemaan hikihatussa tai yksinkertaisesti se ei ole se oma juttu, niin voi myös pienillä arjen teoilla harrastaa hyötyliikuntaa. Niillä pienillä teoilla arjessa on iso merkitys.
– Olen pahoillani, että tämä on herättänyt tällaista, se todellakaan ei ole ollut tarkoitus, vaan tarkoituksena on ollut kannustaa ihmisiä hyötyliikkumiseen, hän sanoo.
Tähän mennessä vain positiivista palautetta
Auvinen kertoo kiinnittäneensä itse merkinnät portaisiin lukuvuoden alussa henkilöstön aloituspäivää varten. Hän kertoo, että idea oli alun perin saatu toisesta organisaatiosta, jossa vastaavat kalorimerkinnät olivat käytössä.
Kun merkinnät laitettiin lukuvuoden alussa portaisiin, niistä tuli Auvisen mukaan vain positiivista palautetta.
– Ihmiset ovat kiitelleet, että he ovat niiden avulla huomanneet hyötyliikunnan merkityksen, ja useat ovatkin todenneet, että ’en käytäkään hissiä, vaan portaita’. Eli portaiden merkintöjen ajatus on ymmärretty. Päätimmekin sitten pitää merkinnät portaissa vielä henkilöstön aloituspäivän jälkeenkin, Auvinen kertoo.
Auvinen sanoo olevansa yllättynyt nyt tulleesta kritiikistä. Hän kertoo, että Facebookissa on myös kyselty sitä, pitävätkö kalorimerkinnät paikkansa. Auvisen mukaan tiedot on saatu netistä, ja ne ovat viitteellisiä keskiarvoja.
– Tarkoituksena ei kuitenkaan ole se kaloreiden määrä, vaan se, että haluamme kannustaa ihmisiä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja sitä kautta työkyvyn ylläpitämiseen.
Auvinen myös korostaa, että opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi on Etelä-Savon ammattiopistolle todella tärkeä asia. Etelä-Savon Koulutus Oy sai viime viikolla myös Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Tänä vuonna palkinnon teemana oli opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi.