Hellä tapa osoittaa empatiaa voi jännittää miestä

Usein koskettaminen on sallittua eri sukupuolille eri tavoilla. Urheilukilpailussa mieskin saa halata, mutta mitä kosketuksen puute aiheuttaa?

Miltä kosketuksen puute tuntuu?

Usein kuulee kerrottavan, että miehet puhuvat tunteistaan naisia vähemmän, eivätkä osoita niitä yhtä innokkaasti. Lasten saama "kosketuskasvatus" ei välttämättä ole erilaista tytöille ja pojille.

– Ehkä se muu viestintä, jota tulee päiväkodin aikuisilta tai opettajilta, voi olla hyvin erilaista, Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen pohtii Huomenta Suomessa.

Urheilujuhlassa mieskin halaa: "Sehän voi olla kosketuksen kaipuuta"

"Koskemattomuuden kulttuuri" saattaa juontaa jo lapsuudesta. Pieniä tyttöjä esimerkiksi lohdutetaan eri tavalla kuin poikia. Poikia voidaan kehottaa pärjäämään; lasta voidaan kannustaa sanoen, ettei haveri "niin paljoa sattunut".

Miessakit ry:n hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alénin mukaan kansainvälisissä tutkimuksissakin on havaittu, että poikia kosketetaan lapsena vähemmän. Kaikki vanhat selvitykset eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa nyky-Suomessa.

– Minulla on kentän laidalta tällaisia ilmiöitä, että jos poikalasta sattuu, jos iskä on kentän laidalla, poika paranee aika nopeasti. Jos äiti on, pääsee syliin. Kyllä kosketusta on enenevissä määrin, ja hyvä niin, Alén sanoo.

Kulttuuri sanelee säännöt, ja usein koskettaminen on sallittua eri sukupuolille eri tavoilla. Miehille kosketus tulee luonnollisesti erityylisissä tilanteissa kuin naisille.

– Puhutaan jostain urheilujoukkueen maalinteon jälkeisestä juhlinnasta. Sehän voi olla kosketuksen kaipuuta. Tulee sieltä syvältä, että haloo, nyt tehtiin maali, nyt halataan toisia. Eikä silloin ajatella, mitä muut ajattelevat, Alén sanoo.

Huuskosen mukaan miehen malli on pitkään ollut pärjäävä ja vahva.

– Ehkä kaikenlainen lohdutuksen tarve soti sitä käsitystä vasten, Huuskonen sanoo.

Hellä tapa osoittaa empatiaa voi jännittää

Jokainen tarvitsee joskus lohtua. Alénin mukaan on kuitenkin mahdollista, että mies kokee tungettelevaksi kertoa murheistaan muille.

– Ja jos kertoo, voi kokea tungettelevana, että [kaveri] laittaa käden olkapäälle. Se on hellä tapa osoittaa empatiaa, mutta se voi jännittää: "mitä se ajattelee, kun mä laitan käden sille [olalle]", tai "mitähän se tarkoittaa, kun se koskee mua nyt käteen", Alén kuvaa.

Kosketuksen pyytäminen voi tuntua kiusalliselta.

– Ei ole väärin kaivata kosketusta, Huuskonen muistuttaa.

– Meille monille on tosi hankala yleensäkin sanoittaa, mitä toivomme toiselta, koska siinä asettuu aika haavoittuvaiseen paikkaan, hän jatkaa.

Aina kosketustoiveet eivät kohtaa. Jos toinen kieltäytyy vaikkapa halauksesta, se ei tee kummastakaan osallisesta huonoa ihmistä.

– Jos ajatellaan laajemmin, ihan vaikka työpaikalla, on ihan ok sanoa, että "nyt on ollut tosi rankkaa, nyt tarvitsisin halausta". Muistaen sen, että toinen voi siitä kieltäytyä, Huuskonen sanoo.

Mitä ihmiselle tapahtuu, jos häntä ei koskaan kosketeta? Uskaltavatko miehet ja naiset lohduttaa toisiaan? Onko lohduttamisessa väärintulkinnan riski? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Tämä erossa huolettaa miehiä

Lue myös:

    Uusimmat