Helsinkiläiset ravintolayrittäjät saivat tarpeekseen ravintoloihin kohdistuneista rajoitteista, ja päättivät antaa porttikieltoja koronarajoituksiin vaikuttaneille ministereille ja terveysviranomaisille.
Ravintola-ala on ollut koronapandemian aikana mitä erilaisimpien rajoitusten piirissä.
Viimeisimmät ravintolarajoitukset astuivat voimaan kiihtymis- ja leviämisalueella sunnuntaina heikentyneen koronatilanteen vuoksi.
Koronavirus on viime aikoina tarttunut etenkin nuorten aikuisten ja rokottamattomien keskuudessa. Nuorten tartunnat ovat useissa tapauksissa liittyneet ravintola- ja baari-iltoihin sekä yleisö- ja yksityistilaisuuksiin.
Lue myös: Helsingin koronatilanne pahentunut heinäkuussa: Tartunnanjäljitys kuormittunut – yli puolet tartunnoista ravintoloista, baareista ja vapaa-ajan kontakteista
Helsinkiläisyrittäjät Jami Järvinen ja Minna Kettunen saivat kuitenkin rajoitustoimista tarpeekseen.
– Tässä on epäreilu asetelma, Järvinen kiteyttää kaksikon tuohtumuksen.
– Toivomme, että jos rajoituksia on pakko laittaa, ne olisivat kaikille reiluja ja oikeasuhtaisia, Kettunen painottaa.
Lue myös: Uudet ravintolarajoitukset astuivat voimaan leviämisalueilla – näin helsinkiläisravintolassa reagoitiin aikaistettuun valomerkkiin
Kolme ministeriä mustalla listalla
Kolme vuotta cocktail-baaria pyörittänyt kaksikko tiedotti maanantaina, että osa ministereistä ja terveysviranomaisista eivät ole enää tervetulleita heidän Chihuahua Julep -nimiseen cocktail-baariinsa.
Ministereistä pisimmän porttikiellon saivat pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Suurin peruste mustalle listalle joutumiselle oli yrittäjäkaksikon mukaan ministerien tekemät julkiset ulostulot sekä tapa, jolla he ovat Suomen koronakriisiä hallinneet.
– Krista Kiuruhan on hyvin itsenäisesti ajanut tätä ravintoloiden vastaista politiikkaa, ja Marin on tukenut häntä, Kettunen väittää perustellessaan porttikieltoja.
Hieman yllättäen listalta löytyy myös opetusministeri Li Andersson (vas.).
– Hän antoi vastikään julkisen kommentin, jossa hän oli ehdottomasti sitä mieltä, että ravintolat pitää sulkea, jotta koulut voidaan pitää auki, Järvinen sanoo.
Lue myös: THL:ltä suora ulostulo koulujen sulkemispuheista: Vähän näyttöä sulkutoimien hyödyistä kouluissa – perus-, ylä- ja korkeakoulut "äärettömän tärkeää" saada pidettyä lähiopetuksessa
Porttikiellon sijaan Järvinen puhuu mieluimmin vastapakotteista.
– He tekevät poliittisia päätöksiä. Jos mietitään poliittista järjestelmää, ja kun herra Putin tekee Venäjällä mieleisensä päätöksen, EU ryhtyy pakotteisiin, jos se ei pidä hänen päätöksestään ja vastaavasti Putin antaa vastapakotteita, Järvinen kertoo.
"Porttikielto on pysyvä"
Terveysviranomaisista listalle ovat päätyneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen sekä STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Kaksikon mukaan vastapakotteiden kohteiksi joutuneiden henkilöiden ei ole mahdollista purkaa porttikieltoaan, vaan se on "kärsittävä" kokonaisuudessaan.
– Porttikielto on yleensä pysyvä, jos näin on sovittu. Aika isoja asioita heidän täytyisi tehdä, jotta sellainen olisi mahdollista. Virheitä on tehty paljon matkan varrella, Kettunen pohtii.
Näin porttikiellot jaettiin ministereiden ja terveysviranomaisten kesken:
Jami Järvinen ja Minna Kettunen päättivät, että osa ministereistä ja terveysviranomaisista ei ole tervetulleita heidän Chihuahua Julep -nimiseen cocktail-baariinsa. |
Lue myös: Ravintolarajoitukset tiukkenevat eri puolilla Suomea – katso alueet ja uudet rajoitukset
Kesälomasesonki ei tuonut toivottua helpotusta
Kuten muu ravintola-ala, myös Järvisen ja Kettusen cocktail-baari on ollut taloudellisessa kurimuksessa.
Viimeisen 1,5 vuoden aikana he ovat käyneet läpi useita laina- ja vuokranmaksuneuvotteluja – sekä lomautuksia, joita on täytynyt tehdä aina rajoitusten kiristyessä.
– Yritystukisysteemistä: Jos myynti on tippunut 50 prosenttia, saat tukea 20 prosenttia kiinteistökuluista, Kettunen sanoo.
– Jos sinulta on viety aukiolorajoituksilla puolet myynnistä, tuki ei ole ehkä ihan riittävä, hän toteaa pettyneenä.
Vaikka kesä on ollut lämmin, ja saanut ihmiset liikkeelle, se ei ole suosinut idyllistä cocktail-baarin liiketoimintaa, jolla ei ole isoa ulkoterassia.
Lisäksi kesälomaa viettävät helsinkiläiset ovat mieluimmin käyttäneet lomansa kotimaan matkailuun Helsingin turistikohteissa vierailun sijaan.
– Helsinki on koettu kovin vaarallisena paikkana kuluttaa, koska ajatellaan, että täällä on niin hurja [korona]tilanne.
– On menty maakuntiin kuluttamaan ja viettämään aikaa ravintola- ja majoituspalveluiden parissa, Järvinen sanoo.
Lue myös: Ruokaravintolat pystyvät sinnittelemään nykyisillä rajoituksilla – Noho Partners teki kesä-heinäkuussa voittoa
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
"Kaikki päättyy lopulta hyvin"
Kaksikon ulostulo porttikieltojen osalta on saanut aikaan runsaan kommenttiryöpyn Facebook-julkaisussa.
– Olemme saaneet tuhansia positiivisia kommentteja ja tosi monet ovat sanoneet tulevansa lähiaikoina ja tukevansa meitä, Kettunen iloitsee.
Vaikka koronapandemiaa on vaikeaa ennustaa, kaksikko suhtautuu niin oman ravintolansa kuin kokonaisuudessaan ravintola-alan tulevaisuuteen positiivisesti ja toiveikkaasti.
– Luulen, että kaikki päättyy lopulta hyvin. Usein kysymys on lopulta tahtotilasta: Miten paljon ja aidosti haluaa tehdä, Järvinen toteaa lopuksi.
0:38