Hiivatulehduksen oireet, ehkäisy ja hoito – ikä, pesu, ruoka, lääkkeet, siteet ja pyyhintäkin vaikuttavat

alushousut (2)
Hiivatulehduksia ruokkii esimerkiksi siteiden tai tiukkojen alusvaatteiden käyttö, liikapesu ja sokeri. Colourbox.com
Julkaistu 05.02.2018 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Emättimen hiivatulehdus on yleinen vaiva. Sen välttämiseksi voi tehdä paljonkin ihan arkisilla tottumuksilla. Lääkäri kertoo, mitkä oireet viittaavat hiivatulehdukseen ja millä keinoilla sitä voi ehkäistä ja hoitaa.

Alapään ja ulkosynnyttimien voimakas kutina, kirvely ja ärtyminen; limakalvon punoitus ja haavautuminen; vaalea ja kokkareinen, mutta joskus myös hyvin tasainen, jopa juokseva, harmahtava valkovuoto. Kaikki nämä ovat emättimen hiivatulehduksen tyyppioireita.

– Vuoto on hiivatulehduksessa aina hajutonta. Pahanhajuinen vuoto kielii bakteeritulehduksesta eikä hiivasta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jonna Leppänen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Hiivatulehdus on hyvin yleinen naisten vaiva aina kuukautisten alkamisesta vaihdevuosiin eli noin 50–60 vuoden ikään asti. Taustalla oleva hiivasieni, Candida albicans, kuuluu elimistön normaaliflooraan, mutta tietynlaisissa olosuhteissa sen kasvu villiintyy.

Lue myös: Tunnistatko kuvasta klitoriksen tai emättimen? Naisen anatomia on hukassa naisilta itseltäänkin 

– Erityisesti siirtymävaihe vaihdevuosiin on monilla hiivatulehdusten kannalta hankala, koska silloin estrogeenin määrä vähenee ja limakalvot ohenevat. Kun vaihdevuodet ovat tulleet ja elimistö ja limakalvo tottuneet uuteen tilanteeseen, hiivasta tulee paljon harvinaisempi.

– Nuoremmilla naisilla ehkäisypillereiden aloittaminen voi muuttaa hieman emättimen limakalvon koostumusta. Jos samaan aikaan on vielä uusi kumppani ja paljon yhdyntöjen aiheuttamaa hankausta eikä limakalvo ehdi kunnolla parantua hiivan hoitokuurin jälkeen, voi syntyä ikävä kierre.

Myös raskaus voi olla hiivan kannalta hankalaa aikaa. Jotkut taas saavat hiivatulehduksen aina antibioottikuurin jälkeen. Voipa se kertoa diabeteksestakin.

– Verensokerit olisi hyvä tarkistaa varsinkin vähän iäkkäämmiltä ja ylipainoisilta ihmisiltä, jos hiivatulehduksia tulee toistuvasti, Leppänen sanoo.

– Myös kaikki immuunipuolustusta alentavat tekijät altistavat hiivalle. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita nivelreuman ja siihen käytettävän voimakkaan lääkityksen.

Vältä siteitä ja liikapesua

On monia asioita, joita nainen voi itse tehdä ehkäistäkseen hiivatulehduksia. Leppänen neuvoo esimerkiksi välttämään pikkuhousunsuojien ja terveyssiteiden käyttöä.

– Paras olisi, jos niitä ei käyttäisi ollenkaan, ainakaan muulloin kuin kuukautisten aikana. Kuukautisvuodon aikana tamponin käyttö voi auttaa ehkäisemään jatkuvaa hiivakierrettä.

kuukautisside

Hiivatulehdusta voi ehkäistä välttämällä siteiden käyttöä.

– Siteiden pohjalla oleva muovi hautoo ja lämmittää alapäätä niin, ettei limakalvo pääse hengittämään. Muutaman tunnin paikoillaan ollut side on myös hyvä kasvualusta bakteereille, Leppänen selittää.

Samasta syystä kannattaa välttää tiukkoja vaatteita ja stringejä. Alusvaatteiden materiaaleissa tulisi suosia puuvillaa tai silkkiä. Jos pikkuhousut on tehty keinokuiduista, niiden tulisi olla malliltaan ilmavat.

Tärkeää on myös, että emätintä ei pese liikaa.

– Kuukautisten ulkopuolella alapään pesu kerran päivässä riittää. Eikä vettä ole tarkoitus suihkuttaa emättimen sisälle vaan huljutella siinä ulkopuolella. Emätinhän puhdistaa niin sanotusti itse itsensä. Valkovuodon mukana emättimestä poistuvat myös epäpuhtaudet.

– Pestessä on paras käyttää pelkkää vettä tai apteekista saatavia pesuaineita, joissa on matala pH. Saippualla alapäätä ei saisi pestä. Saippua on emäksistä ja emätin hapan, ja siksi saippua sotkee pH-tasapainoa ja altistaa hiivatulehduksille.

”Sokeri on tavallaan ravintoa hiivalle”

Entä ruokavalio? On esimerkiksi väitetty, että jos haluaa välttää hiivatulehduksia, ei saisi syödä hiivalla kohotettuja leivonnaisia.

– Siinä ei ilmeisesti ole mitään perää. Sen sijaan sokeria kannattaa välttää, sillä se on tavallaan ravintoa hiivalle, Leppänen sanoo.

jogurtti

Hiivatulehduksiin saattaa saada apua myös probiootteja sisältävistä jogurteista.

Leppänen kehottaa hiivatulehduksista kärsivää myös kokeilemaan, olisiko maitohappobakteerin säännöllisestä käytöstä joko tablettina tai ruoan mukana apua.

Ja vielä yksi asia: älä pyyhi vessassa käydessä takaa eteen vaan edestä taakse.

– Hiivaa voi tulla myös peräsuolen puolelta. Samalla sieltä voi tietenkin tulla muillekin tulehduksille altistavia bakteereja.

Hiivatulehdus voi tarttua yhdynnässä naisesta mieheen

Hiivatulehduksen tarttuminen yhdynnässä naisesta mieheen on harvinaista, mutta mahdollista.

– Hiivatulehdus voi tehdä miehelle balaniitin eli esinahan tulehduksen. Sen seurauksena siittimen kärki tulehtuu ja alkaa punoittaa ja kutista. Oireet ovat samanlaisia kuin naisen hiivatulehduksessa, Jonna Leppänen sanoo.

– Jos partnerille tulee oireita, hänetkin kannattaa hoitaa, sillä muuten mies voi tartuttaa hiivan jo kerran hoidettuun naiseen uudestaan.

Lääkäriin, jos itsehoito ei riitä

Jos hiivatulehduksen oireet ovat selkeät, apteekista ilman reseptiä saatavia emätinpuikkoja ja -voiteita voi kokeilla huoletta, vaikka ei olisi edes käynyt lääkärissä ja saanut virallista diagnoosia.

– Puikoista ja voiteista voi käyttää ihan kumpaa tahansa riippuen siitä, kummasta itse tykkää enemmän.

Jos tilannetta ei saa kuriin paikallishoidolla ja tulehduksia tulee toinen toisensa perään, pitää mennä lääkäriin.

– Myös raskaana olevien ja hyvin nuorten tai hyvin iäkkäiden henkilöiden kannattaa hakeutua herkemmin tutkimuksiin. Lisäksi lääkäriin on syytä mennä aina, jos hiivatulehduksen oireiden lisäksi alkaa tulla pahanhajuista tai veristä vuotoa, kovia alavatsakipuja tai kuumetta.

Lääkäri voi määrätä hiivatulehdukseen järeämpiä, suun kautta otettavia lääkkeitä, esimerkiksi flukonatsolia. Valtaosalla ongelma hoituukin tällaisella kerta-annoksena otettavalla kapselilla.

– Jos on toistuvassa hiivatulehduskierteessä ja tilanne on tosissaan ihan mahdoton, voidaan käyttää myös estohoitoa. Silloin potilas ottaa estolääkkeen kerran viikossa suun kautta, Leppänen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Gynekologiset sairaudet