Moni nainen sekoittaa emättimen bakteeritasapainohäiriön eli bakteerivaginoosin tutumpaan hiivatulehdukseen, vaikka tauti on ihan yhtä yleinen.
Yahoo Lifestyle -sivuston mukaan yksi syy tähän on se, että hiivatulehduksesta on puhuttu julkisuudessa paljon enemmän.
– Hiivatulehduksesta on ollut todella hyviä kampanjoita, joten kaikki ovat kuulleet siitä. Vaikka naiset eivät ole ylpeitä saadessaan sen, eivät he ole totaalisen nolostuneitakaan, kuvailee terveyskeskuslääkäri ja naisten terveysasiantuntija Ginni Mansberg.
Kun naisella sitten on alapäässä oireita, olettaa hän automaattisesti sen olevan hiivatulehdus, koska se on ainoa tauti, jonka hän tietää. Oireet ovat kuitenkin yllättävän erilaiset ja tärkeintä on tietää, että bakteerivaginoosilla voi hoitamattomana olla pidempiaikaiset vaikutukset kuin hiivatulehduksella.
Tilannetta ei helpota myöskään se, että moni nainen kokee alapään ongelmat kiusallisina eikä siksi hakeudu lääkäriin. Useat diagnosoivat taudin itse itselleen. Jos epäilemäänsä hiivatulehdusta hoitaa jatkuvasti reseptivapailla lääkkeillä, voi hiivakanta teoriassa muuttua resistentiksi eivätkä lääkkeet enää vaikuta.
Hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi evät kumpikaan ole sukupuoliteitse tarttuvia infektioita. Ne johtuvat emättimessä elävien kahden erilaisen mikro-organismin kasvusta.
Lue myös: Pienirintainen Talia vinkkaa, kuinka rintamuksen saa näyttämään suuremmalta – kikalle huima suosio
Usealle naiselle tuttu hiivatulehdus
Duodecim Terveyskirjaston mukaan hiivatulehduksen aiheuttaa yleensä emättimessä muutenkin esiintyvä Candida albicans -niminen hiivasieni, joka on yltynyt liikakasvuun.
Tekijöitä, jotka voivat altistaa hiivatulehdukselle on lukuisia. Syynä voivat olla niin antibiootit, ehkäisypillerit kuin raskauskin. Myös olosuhteet, joissa sokerin määrä kehossa lisääntyy, kuten diabeteksessa, voivat aiheuttaa tulehduksen. Jopa tiukat vaatteet saattavat edesauttaa taudin syntyä.
Tyypillisimpinä oireina ovat voimakas kirvely, kutina ja epämiellyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on yleensä kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa.
Yleinen, mutta vieraampi bakteerivaginoosi
Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat laktobasillit (maitohappobakteerit) korvaantuvat haitallisilla bakteereilla. Bakteerimäärä voi lisääntyä tällöin jopa 1 000–10 000-kertaiseksi.
Yksi taudin tunnistettavimpia oireita on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Kun hiivatulehduksessa valkovuoto on usein kokkareista, bakteerivaginoosissa se on tasaista, jopa maitomaista.
Hajua kuvaillaan hyvin epämiellyttäväksi ja kalamaiseksi ja se voi pahentua yhdynnän jälkeen.
Toisin kuin hiivatulehduksessa, bakteerivaginoosissa ei yleensä esiinny kutinaa, eikä kirvelyä.
Lue myös: Tämä sitkeä bakteeri on riivannut ihmisiä jo 1800-luvulta lähtien
Altistaa sukupuolitaudeille
Vaikka tauti tuntuisi miten kiusalliselta, kannattaa se hoitaa pois päiväjärjestyksestä, sillä se altistaa sinut myös muille ikäville asioille.
– Me emme tiedä miksi, mutta bakteerivaginoosia sairastavilla naisilla on korkeampi riski sairastua sukupuolitauteihin. Todennäköisesti siksi, että silloin on vähemmän suojaavia laktobasilleja vaginassa, jotka suojaisivat viruksilta, kuten HPV-virukseta, HIV:ltä, herpekseltä, klamydialta ja tippurilta, kertoo Mansberg.
Odottavat äidit riskissä
Raskaana olevilla naisilla bakteerivaginoosi on yhdistetty ennenaikaiseen synnytykseen, joka voi vaarantaa sekä äidin että vauvan terveyden. Tauti on myös vaikeampi hoitaa raskauden jälkeen.
Taudilla on myös henkisiä vaikutuksia. Useat naiset tuntevat olonsa likaiseksi ja he häpeävät tilaansa. Myös seksielämä kärsii, sillä moni alkaa välttelemään läheisyyttä.
Asiasta ei ole syytä lannistua tai tuntea häpeää, sillä tauti on helposti hoidettavissa itsehoitolääkkeillä tai vaikeimmissa tapauksissa lääkärin määräämillä lääkkeillä.
Bakteerivaginoosi paranee yleensä hyvin, eikä jälkitarkastusta tarvita.
Lue myös: Brittinainen yllättyi: Tuli raskaaksi, vaikkei ollut koskaan ollut yhdynnässä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Alla olevalla videolla gynekologi kertoo, miten yleisimmät sukupuolitaudit oireilevat.
4:32
Lähteet: Yahoo Lifestyle, Duodecim Terveyskirjasto