"Näyttää siltä, että kolmas rokoteannos on tulossa" – Asko Järvinen vastaa polttavimpiin koronakysymyksiin MTV Uutisten haastattelussa

8:14img
"Kaksi rokoteannosta antaa jo hurjan hyvän tehon", toteaa Asko Järvinen. Kolmas rokoteannos on kuitenkin mitä ilmeisimmin tulossa.
Julkaistu 31.08.2021 15:40

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa uskovansa, että kolmas rokoteannos on tulossa. 

Syksy saapuu ja niin saapuvat myös tukkoiset nenät ja aivastelu. Nuhakuume herättää paljon kysymyksiä testaukseen ja rokotuksiin liittyen. 

Koronaa voi olla vaikea erottaa tavallisesta hengitystieinfektiosta.

– Ei yksittäinen sairastunut voi erottaa, mutta jos katsomme isompia joukkoja, niin silloin voi olla (oirekuvassa) jonkinlaisia painotuksia. Kuten kaikissa muissakin hengitystieinfektioissa, niin ei lääkäri eikä potilas pysty pelkän oirekuvan perusteella taudin aiheuttajaa luotettavasti arvaamaan, Järvinen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Uudet variantit eivät muuttaneet oirekuvaa merkittävästi

Koronaviruksesta on nähty useita erilaisia variantteja kuluneen puolentoista vuoden aikana. Taudin oirekuvassa ei Järvisen mukaan kuitenkaan ole suurtakaan vaihtelua.

– Rokotukset muuttavat niitä lievemmiksi, mutta kyllä yleisesti ottaen voidaan sanoa, että oireet ovat pääosin tavallisen hengitystieinfektion oireita. Ne voivat pahentua ja muuttua vaikeaksi niillä joilla rokotusta ei ole. Paheneminen usein tapahtuu vasta viikon päästä.

– Paljon on puhuttu haju- ja makuaistin poisjäämisestä, mutta sitähän esiintyy tavallisessakin hengitystieinfektiossa. Alkuvaiheessa silloin kun tauti vasta iskee, niin aika harvalla sitä on.

Kotitesti täytyy osata tehdä oikein

Järvisen mukaan ihmiset hakeutuvat herkällä kynnyksellä testiin. Täysin rokotettujen jatkuvaa testaamista Järvinen kuitenkin hieman toppuuttelee.

– Ohjeistus on jo kuukauden päivän ollut se, että jos ei ole hoitotyössä, eikä ole tiedossa olevaa altistusta, niin täysin rokotetun, jolla on pari viikkoa viimeisimmästä annoksesta, ei jokaisesta flunssasta tarvitse näytteisiin lähteä.

Erilaiset kotitestit ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan ja niiden myynti päivittäistavarakaupoissa on lisääntynyt.

Järvinen muistuttaa, että kotitestiä käytettäessä täytyy muistaa noudattaa ohjeita.

– Jos se testi otetaan oikein, eli uskaltaa riittävän ronskisti omaa nenää kaivaa, niin kohtalaisen hyvähän se on. Se ei ole ihan niin hyvä kuin nämä ammattilaisten niin sanotut PCR-testit, mutta kyllä tämä saattaa olla hyvä lisä sille, miten toimia.

– Tällä hetkellä meidän kaikkien pitäisi kuitenkin toimia niin että sairaana emme lähde liikkeelle. Pikatestillä voidaan tietysti riskitasoa tarkentaa ja miettiä, tarvitseeko lähteä ammattilaisen testiin. Positiivinen löydös on aina varmistettava.

Koronarokotteen kolmas annos on tuloillaan

Järvinen ei ole osallistunut virallisiin keskusteluihin kolmannesta koronarokoteannoksesta.

Asian käsittelystä vastaavat tällä hetkellä Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR ja lisäksi THL. Myöhemmin kuvioon astuvat myös ministeriöt.

– Asiasta keskustellaan kyllä terveydenhuollon piirissä aika runsaasti. Ja kyllä aika ilmeiseltä näyttää, että kolmannella annoksella saadaan vielä lisätehoa. Kaksi rokoteannosta antaa jo hurjan hyvän tehon, mutta sen lävitse voi silti vielä sairastua, Järvinen toteaa.

– Todennäköisesti kolmannella annoksella saadaan vielä vietyä virukselta lisää tilaa pois täällä yhteisössä. Kyllä se ilmeiseltä vaikuttaa, että kolmas rokoteannos on tulossa. Siihen vaikuttava tekijä on myös se, että kahden rokotuksen antama suoja pikkuhiljaa hiipuu, hän lisää.

Koronan kanssa täytyy sopetua elämään

Järvisen mukaan korona ei ole vielä talttumassa "tavalliseksi" flunssaksi ja varuillaan on syytä olla vieläkin.

– Kyllä korona jää ympäristöömme. Meidän täytyy oppia ja sopeutua sen kanssa elämään. Tämä ei muutu hetkessä tavalliseksi flunssaksi. Meillä tulee olemaan väestössä osuus – varsinkin rokottamattomat – joilla on riski vaikeampaan tautiin. Läpilyöntejä voi tulla jollekin harvalle rokotetullekin. Ihan tavalliseksi tämä ei yhdessä yössä muutu.

Järvisen arvion mukaan koronatapaukset eivät ota loppuakseen lähiaikoina.

– Seuraava talvikausi mennään vielä niin että meillä tulee olemaan koronaan sairastuneita vaikeampia potilaita ja todennäköisesti yksittäisiä vielä seuraavallakin kaudella.

– Pikkuhiljaa tämä on jäämässä yhdeksi hengitystievirukseksi muiden myötä. Todennäköisesti samantyyppiseksi kuin muutkin koronavirukset, jotka eivät kovin vaikeata tautia aiheuta rokotetulle väestölle. Senkin takia se rokotus on tärkeä meidän jokaisen ottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus