Historioitsija Ukrainan merkityksestä: "Ihmiset ovat tienneet sen 2 500 vuoden ajan"

Ukrainan tuen jatkumisesta huolestuneet länsipoliitikot ovat joutuneet ponnistelemaan selittääkseen kansalaisille, miksi sodan lopputuloksella on merkitystä myös laajemmin Euroopalla ja maailmalle.

Tunnetun yhdysvaltalaisen historioitsijan Timothy Snyderin mukaan asia voi olla helpompi ymmärtää ihmiskunnan historian valossa, johon nykyään Ukrainana tunnettu alue on vaikuttanut jo vuosituhansien ajan.

Snyderin mukaan tunteiden sävyttämässä puheessa nykyisestä sodasta unohtuu se konkreettinen tosiasia, että kyseessä on poikkeuksellisen hedelmällinen alue, joka kykenee ruokkimaan kymmenkertaisen määrän ihmisiä alueen asukkaisiin verrattuna.

– Sillä on todella merkitystä, kuka hallitsee tuota Dneprjoen aluetta aina Mustallemerelle saakka. Ihmiset ovat tienneet sen ainakin 2 500 vuoden ajan, Snyder sanoi Lennart Meri -konferenssin pääluennossa Tallinnassa tänään.

Hänen mukaansa esimerkiksi antiikin Ateena oli sellainen kuin oli, koska se toi viljaa tuolloin Skyytiana tunnetulta alueelta Mustanmeren pohjoispuolelta.

Monien kielten alkukoti

Viimeksi kuluneiden 500 vuoden aikana hedelmällisestä mustan mullan alueesta ovat vuorollaan kiinnostuneet hyvin erilaisen imperiumit, viimeisimpinä Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa. Snyderin mukaan nykyisessä sodassa onkin kyse siitä, pitääkö imperiumi eli Venäjä pintansa Euroopassa, joka on muuten siirtynyt siirtomaavallan jälkeiseen aikaan.

Toinen Ukrainan sotaan liittyvä asia on ilmastonmuutos. Ensimmäiset nykyihmiset muuttivat Eurooppaan noin 40 000 sitten juuri ilmaston muuttumisen takia, parhaan tiedon mukaan Krimin kautta.

– Nykyistä sotaa Ukrainassa käy maailman johtava hiilivetyoligarkki (Vladimir Putin). Jos tällaiset oligarkit voittavat sotia, siirtymämme vihreään energiaan ei onnistu, Snyder muistutti.

Hänen mukaansa suuri osa länsimaiden väestöstä voi tuntea Ukrainaan myös kulttuurista yhteyttä äidinkielensä, kuten ranskan, saksan tai englannin, kautta. Niiden pohjalla ollutta indoeurooppalaista kantakieltä puhuttiin todennäköisesti nykyisen Ukrainan alueella, josta se lähti leviämään Eurooppaan ja Aasiaan noin 5 000 vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat