Hormonihäirikkö narahti Tukesin testissä – ei voi "antaa tarkempaa tietoa"

Tukesin testissä yksi muovituote sisälsi liikaa ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto narautti testissään liikaa ftalaatteja sisältävän tuotteen. Tukes testautti 21 erilaisen muovisen kulutustuotteen ftalaattipitoisuuksia.

Mukana oli esimerkiksi sandaaleja, kumisaappaita, sadetakkeja ja muita muovituotteita.

Yksi tuote narahti

Yhdestä testautetusta tuotteesta löytyi kemikaalilainsäädännön vaatimukset ylittävä pitoisuus ftalaatteja. 

Ftalaatteja käytetään muovien pehmentiminä useissa kulutustuotteissa. Useiden ftalaattien epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Osa saattaa olla haitallisia lisääntymisterveydelle.

Muut testautetut tuotteet olivat tutkituilta osin lainsäädännön mukaisia.

"Tapausta tutkivat nyt Alankomaiden viranomaiset"

Rajat ftalaateillaan ylittänyt tuote oli tilattu niin sanotusta dropshipping-kaupasta, joka oli rekisteröity Alankomaihin.

Dropshipping

tarkoittaa verkkokauppaa, jolla ei ole myytäville tuotteille omaa varastoa. Asiakas tilaa kaupasta tuotteen, joka lähetetään hänelle suoraan valmistajan tai tavarantoimittajan varastosta.

– Tapaus on siirretty Alankomaiden viranomaisten hoidettavaksi, eikä Tukes voi antaa tuotteesta tarkempaa tietoa. Tällä hetkellä kyseisen dropshipping-kaupan verkkosivut eivät ole toiminnassa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Vartiainen tiedotteessa.

Kenellä on vastuu tuotteiden turvallisuudesta?

Nyt tutkitut tuotteet ostettiin satunnaisesti eri myyntipisteistä. 11 tuotetta saapui dropshipping-kaupoista, 10 suurista kotimaisista marketeista tai niiden verkkokaupoista.

Tukes valvoo kemikaalilainsäädännössä asetettujen rajoitusten noudattamista. Valvontaa tehdään pistokokeenomaisesti. Tukes ei siis hyväksy tuotteita ennakkoon tai tee tuotteille tarkastuksia ennen niiden tuloa markkinoille.

Vastuu siitä, että tuote on lainsäädännön vaatimusten mukainen, kuuluu tuotteiden myyjälle, valmistajalle ja maahantuojalle.

Katso myös: Temu sai kansan koukkuunsa – onko kiinalaisjätti muita halpakauppoja huonompi?

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat