Jari Lindström hoiti työ- ja oikeusministerin tehtäviä puolentoista vuoden ajan. Nyt hän kertoo Helsingin Sanomissa, miten uupumus ja päänsärky veivät hänet eduskunnan lääkärin vastaanotolle ja sairaalaan tutkimuksiin.
Maaliskuussa 51-vuotias, kahta salkkua hoitanut ministeri Jari Lindström (PS) julkaisi blogissaan seuraavan viestin.
– Työtaakka on ollut suuri. Korostan kuitenkin sitä, että yksikään asia, joka on sovittu hallituksessa, ei ole jäänyt viemättä eteenpäin kaksoisroolini vuoksi, ei yksikään. Itse koen ongelmaksi enemmänkin sen, että minulla ei ole tarpeeksi aikaa perehtyä asioihin sellaisella tarkkuudella kuin haluan. Tietynlainen riittämättömyyden tunne on päällimmäisenä usein. En ole stressaajatyyppi, mutta minusta on tullut sellainen.
Lindström kirjoitti syyn uupumisensa taustalla olevan paitsi vaativan työn myös hänen elämäntapojensa. Lindström kertoo työpäiviensä venyneen usein pitkälle iltaan, jopa yöhän.Lehtikuva
– Tämänhetkisen terveydentilani perimmäinen syy on se, että olen laiminlyönyt itseäni. Parin vuoden olematon liikunta, epäsäännöllinen tai epäterveellinen ruokailu ja kiireen aiheuttama stressi ovat yhdessä aiheuttaneet tilan, jossa nyt olen.
Lindström jäi maaliskuussa sairauslomalle ja hän luopui oikeusministerin salkusta. Hän sanoo nyt Helsingin Sanomille tajunneensa jo varhain, ettei kahdessa ministerinsalkussa ole järkeä.
– Se ei liity vain siihen, etten jaksaisi. Pitää pystyä tunnustamaan, ettei minulla ole ollut tarpeeksi aikaa varsinkaan oikeusministeriön puolelle. Olen ollut koko ajan epämukavuusalueella. Se on todella epämiellyttävää. Ja tuo stressiä, hän kertoo HS:lle.
Kokousmatka vaihtuikin sairaalareissuun
Lindström kuvailee Helsingin Sanomille arkeaan kahden ministerisalkun hoitajana. Hän kertoo aloittaneensa päivänsä seitsemältä ilman aamiaista, rynnänneensä kokouksiin kahvin ja pullan voimalla sekä juosseensa palavereissa ja tapaamisissa pitkin päivää. Työpäivien hän kertoo venyneen usein pitkälle iltaan, jopa yöhän.
Ministeri kertoo lehdelle, että hän alkoi oireilla syksyllä 2016. Stressin, epäterveellisen ruokavalion ja olemattoman liikunnan yhdistelmä nosti verenpaineen hyvin korkealle. Pahin hetki koitti tämän vuoden maaliskuussa.
Lindströmillä alkoi voimakas päänsärky keskellä yötä. Kipu oli hänen mukaansa sietämätön, eikä se lähtenyt tavallisilla lääkkeillä. Aamulla hän oli matkalla kokoukseen, mutta pyysikin kuskia viemään hänet eduskunnan lääkärin vastaanotolle.
Stressin, epäterveellisen ruokavalion ja olemattoman liikunnan yhdistelmä nosti Jari Lindströmin verenpaineen korkealle.Lehtikuva
Lindströmille määrättiin migreenilääkkeitä, mutta kipu ei laantunut. Lääkäri huolestui tilanteesta ja lähetti ministerin Meilahden sairaalaan.
Meilahden sairaalassa Lindströmin verenpaineet olivat hälyttävät. Yläpaine oli 211 ja alapaine 113. Lindström laitettiin tiputukseen. Hänelle tehtiin myös neurologisia tutkimuksia ja aivokuvaus tukosten varalta.
– Kyllä se pelästytti. Olisi voinut olla jotain paljon paljon vakavampaa. Oli varmaan aika lähellä, Lindström sanoo Helsingin Sanomille.
Ministerin aivokuvissa ei ollut mitään vikaa, mutta hänellä todettiin kakkostyypin diabetes verenpainetaudin lisäksi.
Nyt hän on laittanut elämäntapansa uusiksi ja kertoo voivansa hyvin.
– Mulla on aina olleet noi makiat se heikkous, limonadit ja pullat. Pullat varsinkin. Kun jätän pullat pois, kymmenkunta kiloa putoaa. En polta tupakkaa. Alkoholia käytän ainoastaan juopumistarkoituksessa silloin tällöin.
Lindström kertoo, että hän myös pyrkii kävelemään ministeriöstä toiseen tai valtioneuvoston linnaan, vaikka turvamiehet eivät sitä suosittelekaan. Tuloksiakin on hänen mukaansa tullut jo paljon.
Hänen verenpaineensa on laskenut huomattavasti, vyötärö kaventunut ja puvut roikkuvat päällä.
– Se on vaan uskottava, että kyllä elämäntavoilla on merkitystä.