Huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen syrjään – Olympiakomitea on huolissaan

Jan Vapaavuori kertoo, miksi Matti Heikkinen joutuu sivuun – Olympiakomiteassa isoja muutoksia 5:11
Jan Vapaavuori kertoo, miksi Matti Heikkinen joutuu sivuun – Olympiakomiteassa isoja muutoksia.

Matti Heikkinen ei jatka huippu-urheilujohtajana, Suomen Olympiakomitea kertoo tuoreessa tiedotteessaan.

Heikkisen tavoin sivuun siirtyy laji- ja kisaohjelmien johtaja Leena Paavolainen.

– Suomalaisen huippu-urheilun nelivuotinen strategiakausi päättyi Pariisin paralympialaisiin. Kohti tulevaisuutta suunnataan uuden johdon luotsaamana, Olympiakomitean tiedotteessa lukee.

Entinen huippuhiihtäjä Heikkinen valittiin Olympiakomitean huippu-urheilujohtajaksi heinäkuussa 2022. 

Leena Paavolainen on puolestaan toiminut Olympiakomitean palveluksessa huippu-urheiluyksikön johtotehtävissä vuodesta 2013 alkaen. Hän on kuulunut Suomen olympiajoukkueen johtoon kuusissa olympialaisissa.

– 12 vuoden työrupeama Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä on ollut antoisaa, mutta erittäin intensiivistä aikaa. Nyt on aika palautua hetken verran, mutta sen jälkeen haluan vielä katsoa, mitä uusia mahdollisuuksia suomalaisen huippu-urheilun kentällä on tarjottavana, Paavolainen sanoo.

Uuden huippu-urheilujohtajan hakuprosessi on Olympiakomitean mukaan aloitettu.

"Olemme huolissamme"

Kritiikki Olympiakomiteaa ja sen johtoa kohtaan on ollut suurta Pariisin kesäolympialaisten jälkeen, ja Suomen huippu-urheilun tilasta on käyty kiivastakin keskustelua. Suomi jäi kesäolympialaisissa ensimmäisen kerran ilman mitalia.

Olympiakomitean hallitus kokoontui Vierumäellä 6.–7. syyskuuta, kuuli huippu-urheiluyksikön analyysin Pariisin olympialaisista ja kävi huippu-urheilun tilannetta ja tulevaisuutta koskevan keskustelun.

– Olemme huolissamme huippu-urheilun tilanteesta ja kävimme hyvää ja syvällistä keskustelua siitä, miten tilannetta parannetaan. Pariisin kesäolympialaisten tulos on pettymys. Vaikka kesäolympiamenestys on vain yksi osa suomalaisen huippu-urheilun kokonaistavoitteista, suhtautuu hallitus asiaan vakavasti ja on siksi päättänyt ryhtyä moniin toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo.

Olympiakomitean hallitus muun muassa linjasi, että suomalaista huippu-urheilua ryhdytään uudistamaan laajan yhteistyöverkoston voimin.

Toimitusjohtaja kommentoi

Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto vältti vastaamasta suoraan siihen, oliko Heikkisen kohdalla kyse potkuista vai yhteisymmärryksessä tehdystä ratkaisusta.

– Hallituksen Vierumäen kokouksessa päätettiin, että nyt lähdetään starttaamaan tulevaisuuteen uuden johdon voimin ja Matti Heikkinen astuu pois huippu-urheilujohtajan paikalta, Susiluoto kommentoi puhelimitse.

Tulkintaan siitä, että kyse olisi Heikkisen saamista lähtöpasseista, Susiluoto vastasi seuraavasti:

– Tässä on sellainen tilanne, että Olympiakomitean hallitus teki isoja strategisia linjauksia, joissa lähdetään painottamaan erityisesti huippuvaiheen huippu-urheilua. Tästä lähtee uusi strategiakierros kokonaan eteenpäin. Hallituksen ja huippu-urheiluyksikön kanssa käydyissä keskusteluissa on päädytty siihen, että uutta strategiaa ja uusia valintoja lähdetään uusin voimin viemään eteenpäin.

Matti Heikkinen viestitti MTV Urheilulle olevansa sairauslomalla ja palaavansa asiaan sairausloman päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat