Huippukokous vakuuttanee Ukrainan olevan "peruuttamattomasti" matkalla Nato-jäsenyyteen

"Viesti on vahva, eikä Naton yksimielisyys riitä nyt enempään", sanoo Naton entinen apulaispääsihteeri STT:lle. Konkreettista antia Ukrainalle voivat olla lupaukset uusista ilmatorjunta-aseista.

On selvää, että Ukraina haluaisi mieluusti Naton huippukokouksesta kutsun aloittaa neuvottelut maan liittymisestä Naton jäseneksi. Yhtä selvää on se, ettei tällaista jäsenyyskutsua ole Washingtonin pöydästä tulossa.

– Mahdollisuudet kutsun saamiseen ovat lähellä nollaa, myöntää nimettömänä esiintyvä ukrainalaisdiplomaatti AFP:lle.

Tällä kertaa asia yritetään kuitenkin hoitaa ulospäin tyylikkäämmin kuin vuosi sitten Vilnan huippukokouksessa. Tuolloin presidentti Volodymyr Zelenskyi ehti syyttää Nato heikkoudesta ja epäröinnistä jo ennen kokouksen varsinaista alkamista. AFP:n haastatteleman Nato-diplomaatin mukaan asiaa on nyt pohjustettu nyt paremmin.

– Zelenskyin on tyydyttävä siihen, mitä hänelle tarjotaan, diplomaatti tiivisti.

Samoin tilanteen tulkitsee Camille Grand, entinen Naton apulaispääsihteeri ja nykyinen tutkimusjohtaja European Council on Foreign Relations -ajatushautomossa. Hänen mukaansa ukrainalaiset tietävät nyt, mitä odottaa, eivätkä yritä painostaa liikaa.

"Silta" kohti jäsenyyttä

Jäsenyydestä luvassa on ilmeisesti jonkinlaista sanoilla pelaamista. AFP:n diplomaattilähteiden mukaan on muun muassa ehdotettu, että prosessia kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä joskus tulevaisuudessa kuvailtaisiin "peruuttamattomaksi". Tai että rakennetaan "silta" kohti Ukrainan jäsenyyttä.

Grandin mukaan tämä kaikki on varmasti vähemmän kuin mitä Ukraina odottaa, mutta silti enemmän kuin mitä Vilnan huippukokouksessa saatiin vuosi sitten aikaan.

– Minusta nyt ollaan liikkumassa johdonmukaisemmin kohti jäsenyyttä. Prosessin kuvaileminen "peruuttamattomaksi" olisi vahva viesti, Washingtoniin matkalla ollut Grand kommentoi STT:lle puhelinhaastattelussa.

Grandin mukaan liittolaisten keskuudessa ei ole yksimielisyyttä edetä pidemmälle. Etenkin Yhdysvallat ja Saksa ovat olleet varovaisia jäsenyyskysymyksen suhteen.

– Yhdysvallat on halunnut pitää huolen siitä, ettei Ukrainasta tule huippukokouksessa jakavaa tekijää, Grand kertoo.

Miksi Unkari pelaa Ukrainan sodassa peliä Venäjän kanssa? Tutkija vastaa.

Lue myös: 

Natolle enemmän johtovastuuta

Sanamuotojen viilailu ei lämmittäne Ukrainaa paljoa, mutta Washingtonista saattaa silti olla luvassa Zelenskyille jotain, jota voisi kutsua menestykseksi. Nato näyttää olevan valmis ottamaan suurempaa johtovastuuta Ukrainan sotilaallisesta avustamisesta.

Tähän saakka Ukraina-tukea on koordinoinut Yhdysvaltain johdolla toimiva niin kutsuttu Ramstein-ryhmä. Sen jatkoa varjostaa monen pelkäämä mahdollisuus, että Donald Trump tekee paluun Yhdysvaltain presidentiksi. Vetovastuun siirtämisen Natolle toivotaan pitävän lännen Ukraina-tukea enemmän erillään Yhdysvaltain sisäpoliittisista kiemuroista. Ehkä turhaan, kommentoi Grand.

– Rehellisesti sanottuna en näe johtovastuun siirron muuttavan paljoa, jos Yhdysvaltain seuraava hallinto päättäisi ottaa kielteisemmän kannan Ukrainan tukemiseen, Grand arvioi.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin aloite sisältää noin 700 hengen Nato-johtoportaan perustamisen Saksaan koordinoimaan tarviketukea ja ukrainalaisten kouluttamista.

– Edelleenkään ei puhuta siitä, että oltaisiin lähettämässä Naton joukkoja koulutustehtäviin Ukrainaan, mutta yksittäiset maat voivat tietysti pitää tätä keskustelua yllä, sanoo tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle.

Yhdysvaltojen politiikan kiemurat ovat jättämässä Nato-huippukokouksen varjoonsa, arvioitiin viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat