Tutkija: Viktor Orbán uskoo Venäjän voittavan Ukrainassa – tällaisen kohtelun hän saanee Nato-kokouksessa

Unkarin pääministeri Viktor Orbán osallistuu tällä viikolla Naton huippukokoukseen Washingtonissa,.

Unkarin Viktor Orbánin maailmankiertue Venäjällä ja Kiinassa aiheuttanee jänniteitä tänään alkavassa Naton huippukokouksessa.

Huippukokous järjestetään hetki sen jälkeen, kun Orbán kävi Venäjän Vladimir Putinin ja Kiinan Xi Jinpingin vieraina. Näissä kokouksissa hän on peräänkuuluttanut tulitaukoa Ukrainaan – ilman Ukrainan siunausta.

– Orbánhan tuntuu laskevan, että Putin tulee voittamaan tämän sodan, ja sen takia kannattaa tehdä tällaisia tiettyjä peliliikkeitä heidän omassa suhteessaan Venäjään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Joel Linnainmaa.

Hän arvioi, että alkavassa kokouksessa häntä tullaan varmasti näistä vierailuista kovistelemaan. Natossa ollaan erittäin yksimielisiä siitä, että Venäjä on suora uhka Natolle, mihin peilattuna Orbánin vierailu Venäjälle herätti vastareaktioita. Unkari on toistuvasti jarruttanut Euroopassa Ukrainan tukemista ja Venäjän hyökkäyssodan vastaisia toimia. 

– Toisaalta Orbán tuntuu nauttivan siitä, että hän saa olla omaa mieltään ja eri mieltä kaikkien muiden kanssa, Linnainmaa sanoo.

Huomenta Suomen haastattelussa kysyttiin myös, voiko Ukrainasta tulla koskaan Nato-maata sellaisten vastahankaan olevien maiden kuin Unkari takia. Linnainmaa ei näe tätä mahdottomana, jos Ukraina ei häviä sotaa ja Venäjä tämän tunnustettuaan joutuu palaamaan neuvottelupöytään. 

Silloin Unkarikin voisi taipua paineen alla kompromissiin.

Lue myös:

    Uusimmat