Eicca Toppinen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa kertoivat tapahtuma-alan syvästä ahdingossa tiistaina 8. syyskuuta järjestetyssä mielenilmauksessa. Suurin ahdinko ei kosketa huippuartistien mukaan muusikkoja, vaan alan näkymättömiä toimijoita.
Tiistaina 8. syyskuuta tapahtuma-alan ammattilaiset kokoontuivat mielenilmaukseen Kansalaistorille sekä eduskuntatalon edustalle Helsingissä, vaatien taloudellista tukia sekä toimia hallitukselta, jotta tapahtuma-alaa korona-aikana kohdannut kriisi saataisiin laantumaan. Koronapandemian takia asetetut rajoitukset ovat iskeneet erityisen ankarasti nimenomaan tapahtumateollisuuteen, kun alkukeväästä lähtien suurin osa esimerkiksi konserteista sekä festareista on joko peruttu tai siirretty tulevaan.
Tilanne on koskettanut niin menestysartisteja kuin alalla vasta-aloittaneita. Apocalyptica-yhtyeen nokkamies Eicca Toppinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että myös lähes 30 vuotisen uran tehnyt menestysyhtye on ottanut tilanteessa vakavan osuman.
– Meiltä meni noin sata keikkaa tältä vuodelta alas Apocalypticalle, me julkaistiin juuri uusi levy vuoden alussa ja sitten yksi keikka ehdittiin sitä levykiertuetta soittaa Turussa, ennen kuin rajoitukset astuivat voimaan.
Toppinen kertoo itse suhtautuvansa asioihin melko rauhallisesti, mutta kertoo tilanteen aiheuttaneen muun muassa stressipiikkejä taloudelliselta kannalta. Myös korvaavien keinojen jatkuva etsiminen ja luominen on ollut raskas prosessi, sillä tilanne elää ja muuttuu koko ajan.
– Tämä vuosi on ollut vähän soutamista ja huopaamista ilman minkäänlaista tulosta.
Muusikko kokee, että tapahtuma-ala on jätetty kriisitilanteessa liian yksin. Yrityksille on jaettu erilaisia tukipaketteja, mutta Toppisen mukaan tapahtuma-alan yrittäjien on niitä ollut vaikeaa edes hakea.
– Niissä hakuehdoissa ei ole otettu huomioon tämän alan hyvin erikoista luonnetta, että täällä ei ole mitään tasaista liiketoimintaa, paitsi hyvin isoilla toimijoilla.
– Kaikista eniten rajoitukset koskevat sitä tällä hetkellä. Ehkä lentoteollisuus ja meriliikenne alkavat olla samanlaisessa tilanteessa kuin tapahtuma-ala näiden rajoitusten jatkumisen vuoksi. Kyllä toivon kaikkien yhteisen hyvän nimissä, että luotaisiin sellaisia tukimalleja, että saataisiin jonkinlaiset toimintaedellytykset turvattua, Toppinen toteaa.
LUE MYÖS: Suomalaiset rap-tähdet yhdistivät voimansa – räppäävät nyt karanteenistaan massiivisella yhteisvideolla
Paikalla olleet muusikot Olavi Uusivirta sekä Maija Vilkkumaa ovat Toppisen kanssa yhtä mieltä siitä, että ala on tällä hetkellä syvässä ahdingossa ja pelastustoimia tarvitaan kipeästi. Muusikoita vaikeampi tilanne onkin lähes kaikille muille alalla toimiville.
– Mielestäni olennaista on nimenomaan sen havaitseminen, että miten paljon on sen näkymättömän työn tekijöitä siellä tapahtuma-alan kulisseissa, joita ilman ei yksikään keikka Tavastialla tai festareilla toteudu. Sekä sen havaitseminen, että nämä ihmiset ovat niitä, jotka kaikista viimeisimpinä pääsevät takaisin töihin, siinä vaiheessa kun kaikki muut ovat jo päässeet duuniin, Uusivirta pohtii.
Vilkkumaan mukaan artistit ovat siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa vaikeina aikoina, että heillä on mahdollisuuksia laajentaa tekemistään moneen suuntaan ja keksiä erilaisia tapoja tienata elantonsa. Ihmiset, jotka tosiasiassa pyörittävät tapahtumia joilla artistit esiintyvät, ovat paljon vaikeammassa tilanteessa.
– Ihmiset heti kuvittelevat, että meidät pitää pelastaa, mutta kyseessä on paljon isompi asia: kyse on valtavasta alasta jossa on valtava määrä tekijöitä, Vilkkumaa toteaa.
– Se, että me mennään akustisella kitaralla jonkun tyypin puutarhajuhliin antaa meille jotain tekemistä ja työtäkin, mutta se ei pelasta ollenkaan tätä koko alaa, se ei vaikuta siihen mitenkään, Vilkkumaa painottaa.