Huomasitko muutoksia kuukautiskierrossasi pandemian aikana? Näistä asioista se voi johtua

1:21img
KATSO MYÖS: Nappaa niksi: Näin saat tamponin käärepaperin auki kätevästi.
Julkaistu 30.01.2023 07:18
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Covid-19 pandemian vaikutukset näkyvät edelleen kohdullisten terveydessä.

Jo aiemmin on uutisoitu siitä, että koronarokote voi sekoittaa kuukautiskierron. Loppuvuodesta 2022 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa kävi ilmi, että myös pandemian aiheuttama stressi on aiheuttanut muutoksia kohdullisten kuukautisiin, kertoo New York Post.

Tutkimukseen osallistui 354 hormonitonta ehkäisyä käyttävää naista, jotka olivat iältään 18–45-vuotiaita.

Naiset vastasivat verkkokyselyssä kysymyksiin, jotka koskivat koronapandemiaan liittyvää stressiä ja kuukautiskiertoa välillä maaliskuu 2020 ja toukokuu 2021. Kuukautiskierrosta tuli ilmoittaa sen pituus, kesto, vuodon määrä ja mahdollinen tiputteluvuoto kiertojen välissä.

Tuloksista selviää, että yli puolella naisista oli vähintään yksi poikkeama kuukautiskierrossa maaliskuun 2020 ja toukokuun 2021 välisenä aikana. Niillä naisilla, joilla pandemian aiheuttaman stressin taso oli korkein, oli poikkeavuuksia kaikissa kierron yksityiskohdissa eli pituudessa, kestossa, vuodon määrässä ja tiputteluvuodossa.

Stressin huomattiin vaikuttaneen kuukautiskiertoon, vaikka tutkijat ottivat huomioon mahdolliset muut siihen vaikuttavat tekijät kuten iän, tupakoinnin, ylipainon, koulutustaustan ja mielenterveyshistorian.

Tutkimuksesta selviää myös, että osallistuneista nuorimmat ja he, joilla oli aikaisempia mielenterveyden haasteita, kokivat korkeinta stressiä.

Tutkimuksessa huomioitiin, ettei osallistujilla ollut vaihdevuosia tai vaihdevuosien jälkeistä vuotoa ennen pandemian alkua. Kun vaihdevuodet alkavat, kehon estrogeenin ja progesteroni eli keltarauhashormonin tuotanto muuttuu radikaalisti. Stressi voi myös vaikuttaa näiden samojen hormonien tuotantoon.

Erityisiksi stressin aiheuttajiksi pandemian aikana tutkimuksessa mainittiin muun muassa naisten harteille kaatuva ympärivuorokautinen lastenhoito, lockdownin vaikutukset pävittäisiin askareisiin ja pelko koronaan sairastumiseta.

Rokote saattaa sekoittaa kierron hetkellisesti

Niin ikään vuosi sitten julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että koronarokote voi sekoittaa kuukautiskiertoa ja myöhästyttää kuukautisia.

Tutkimuksiin osallistuneilla molemmat rokotteet saman kuukautiskierron aikana saaneilla kierto piteni keskimäärin kahdella päivällä verrattuna rokottamattomiin. Näistä henkilöistä noin joka kymmenennellä kierron pituus heitti yli kahdeksalla päivällä, mutta vaikutus hävisi rokotuksia seuranneiden parin kierron jälkeen.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan koronarokotteet vaikuttavat kuukautiskiertoon, koska ne kypsyttävät elimistön immuunivastetta kuten kaikki rokotteet tekevät. Taustalla saattavat olla myös rokotteen sivuvaikutukset, jotka voivat aiheuttaa stressiä tai vaikuttaa elämäntapoihin.

Tutkimuksessa ei havaittu rokotteen kuitenkaan vaikuttavan vuodon pituuteen, vaikka osa kohdullisista on huomannut, vuotojen olleen tavallista runsaammat ja kivuliaammat piikin saannin jälkeen. Jatkossa tätä ilmiötä tutkittanee lisää.

Lue myös: Koronarokotteen jälkeen Jennin kuukautiset menivät aivan sekaisin – kolmet menkat viikon välein: "Ajattelin, että vuodan kuiviin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Mitä ovat PMS-oireet?

2:28img

Mitä ovat PMS-oireet ja kuinka niitä voi helpottaa?

Lähteet: Pandemic-related stress disrupted women’s periods: studyCoronavirus Disease 2019 (COVID-19)–Related Stress and Menstrual ChangesAssociation Between Menstrual Cycle Length and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Vaccination

Tuoreimmat aiheesta

Kuukautiset