Ensimmäisen koronarokotteen jälkeen Jennin kuukautiskierto meni aivan sekaisin, eikä hän ole ainut. Naisten rokotteeseen yhdistämät kuukautishäiriöt ruokkivat aiheettomiksi todettuja pelkoja lääkkeen vaikutuksista hedelmällisyyteen. Nyt on alettu tutkia, voiko rokote todella aiheuttaa kuukautishäiriöitä.
29-vuotias Jenni Hack sai ensimmäisen koronarokotteensa heinäkuun puolivälissä. Samoihin aikoihin hänen kuukautistensa olisi pitänyt alkaa. Vuotoa ei kuitenkaan kuulunut. Kun kuukautiset vihdoin tulivat viikon myöhässä, oli vuoto epätavallisen voimakasta ja siihen liittyi kovaa päänsärkyä.
Kuukautisten loputtua ei kulunut kuin viikko ennen kuin runsas vuoto ja migreeni alkoivat jälleen. Neljä päivää jatkuneen vuodon jälkeen Jennin olo oli väsynyt ja voimaton. Rautavarastot eivät ehtineet kauaa täyttyä, sillä uudet kuukautiset alkoivat samalla kaavalla vain kuuden vuodottoman päivän jälkeen.
– Ajattelin, että vuodan kuiviin tällä menolla, Jenni sanoo.
Kun kovaa vuotoa oli kestänyt kuusi päivää, hän alkoi saada huimauskohtauksia, joista oli aiemmin kärsinyt anemian seurauksena. Kolmansien viikon välein tulleiden kuukautisten jälkeen kului 18 päivää, kun veren valuminen ja migreeni alkoivat jälleen.
Aiemmin Jennin kuukautiskierto oli ollut 38 päivän mittainen, ja hän tuntee kiertonsa vaiheet hyvin. Välivuotojen sijaan esimerkiksi voimakkaasta stressistä johtuneet häiriöt ovat ilmenneet kuukautisten poisjäämisenä. Ylimääräiset runsaat vuodot lyhyen ajanjakson sisään eivät olleet hänen kohdallaan missään määrin normaali asia.
Jenni alkoi pohtia, voisiko syy kuukautishäiriöihin olla koronarokotteessa.
Lue myös: Runsailla kuukautisilla on vakavia seurauksia – "Alentaa elämänlaatua kuin mikä tahansa krooninen sairaus"
Koronarokotteiden ja kuukautishäiriöiden yhteyttä tutkitaan
Jenni ei ole pohdintojensa kanssa yksin. Monet muutkin naiset ovat huomanneet koronarokotteen saamisen jälkeen muutoksia kuukautisissaan. Isossa-Britanniassa yli 30 000 naista on kertonut kärsineensä rokotteen jälkeen esimerkiksi epäsäännöllisistä kuukautisista ja tavallista voimakkaammasta vuodosta, kertoo lääketieteellinen BMJ-lehti.
Häiriöitä on havaittu sekä mRNA- että adenovirusrokotteiden jälkeen, mikä vihjaa, että vaivat johtuvat pikemminkin rokotuksen aiheuttamasta immuunivasteen kypsymisestä kuin tietystä rokotteen ainesosasta. Koronarokotteen lisäksi HPV-rokote on yhdistetty kuukautiskierron muutoksiin.
Yhdysvaltain terveysvirasto on ryhtynyt rahoittamaan tutkimuksia, joiden tarkoitus on selvittää mahdollista yhteyttä ja vaikutusmekanismia koronarokotteen sekä kuukautishäiriöiden välillä. Tiedotteessaan virasto huomauttaa, että monet muutkin asiat voivat vaikuttaa herkkään kuukautiskiertoon.
Esimerkiksi pandemian aiheuttama stressi, rokotteen ottamiseen liittyvä pelko, muutokset elintavoissa sekä koronavirusinfektio itsessään voivat muuttaa kuukautisia.
Tyypillisesti rokotteen ottamisen jälkeen havaitut muutokset kuukautisissa ovat lyhytaikaisia ja harmittomia. Ei ole todisteita siitä, että koronarokote vaikuttaisi hedelmällisyyteen, mutta havaitut kuukautishäiriöt todennäköisesti lietsovat aiheetonta pelkoa lapsettomuudesta.
Jenni kokee, että hänkin olisi peloissaan, ellei lapsiluku olisi täynnä.
– En henkilökohtaisesti pelkää [hedelmällisyysvaikutuksia], mutta pelko olisi varmasti vahvempi, jos ei olisi lapsia.
Yllä olevalla videolla naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja kertoo, mitä naisten kannattaisi tietää koronarokotteesta ja kuukautisista.
Toisen rokotteen ottaminen siirtyy
Kaksi lasta saanut ja useita eri ehkäisymenetelmiä kokeillut Jenni kertoo, että hänen kohdallaan stressi ei ole aiemmin aiheuttanut välivuotoja tai runsaampaa vuotoa. Hän on pelännyt koronaa koko pandemian ajan ja myös rokotteen ottaminen jännitti.
Kuukautishäiriöt kuitenkin ilmenivät vasta piikin pistämisen jälkeen. Ensimmäinen rokoteannos nosti myös kuumeen pariksi päiväksi.
Epänormaalit kuukautiset aiheuttivat Jennissä pelkoa. Hän on käynyt asian tiimoilta kahden eri lääkärin pakeilla. Toinen otti huolen vakavasti, toinen ei niinkään. Gynekologin vastaanotolla Jenniä neuvottiin aloittamaan hormonaalinen ehkäisy ja kehotettiin ottamaan kaikesta huolimatta myös toinen rokote.
Jennin seuraava rokoteaika olisi alle kahden viikon päästä. Hän aikoo siirtää rokotuksen ottamista ja antaa kuukautiskiertonsa ensin tasaantua.
– Vaikka kuinka täytyisi ottaa toinen rokote ja saada rokotekattavuus hyväksi, nyt on vain ajateltava omaa hyvinvointia, hän sanoo.
– Mutta aion ottaa toisen rokotteen.
Lue myös: Gynekologi lyttää yleisen harhaluulon kuukautiskivuista: "En tajunnut, kuinka laajalle levinnyttä tietämättömyys on"
Kuukautishäiriöihin on suhtauduttava vakavasti
Epänormaalit kuukautiset koronarokotteen jälkeen näyttävät olevan yleinen vaiva, mutta niitä ei ole luokiteltu rokotteen haittavaikutukseksi. Fimea listaa koronarokotteiden yleisimmiksi tunnetuiksi haittavaikutuksiksi kuumeen, vilunväritykset, päänsäryn, väsymyksen, lihas- ja nivelkivut, suurentuneet ja kipeät imusolmukkeet, allergiset reaktiot, pahoinvoinnin, oksentelun, ripulin sekä rokotuskohdan reaktiot.
Jenni toivoo, että kuukautishäiriöihin suhtauduttaisiin riittävällä vakavuudella eikä kuitattaisi pelkästään stressillä. Epäsäännölliset ja runsaat kuukautiset voivat heikentää elämänlaatua sekä vaikuttaa yleiseen jaksamiseen.
Lääkäri pitää yhteyttä todennäköisenä
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenojan mukaan yhteys koronarokotteen ja kuukautishäiriöiden välillä on todennäköinen.
– Olisi tärkeää, että pystyisimme jatkossa vahvistamaan yhteyden tutkimuksen kautta.
Hän epäilee, että kuukautishäiriöt ovat saattaneet jäädä aliraportoiduiksi.
Wedenoja muistuttaa myös, että kuukautiskierto on herkkä immuunijärjestelmän aktivaatiolle.
Pitkään jatkuneet kuukautishäiriöt ovat syy hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Jos epäsäännölliset kuukautiset haittaavat elämää tai niihin liittyy yleisoireita, kuten vaikeaa väsymystä, kannattaa apua hakea saman tien. Vaihdevuosien jälkeen ilmaantuva verinen vuoto on aina syy hakeutua pikimmiten tutkimuksiin.
Lue myös: Merkkaatko kuukautisten alkamispäivän väärin? Tämä naisen pitää tietää omasta kierrosta ja tiputtelusta
4:17
Osittaislähteet: The BMJ, National Insitutes of Health, Fimea, Terveyskirjasto 1 & 2