Huutokaupassa myytiin ainutlaatuisia kuvia Mannerheimistä – halvimman lähtöhinta vain 100 euroa

Mannerheim ratsastaa
Otos, jossa Mannerheim oli ratsailla, oli yksi huutokaupatuista valokuvista.
Julkaistu 04.05.2016 19:54
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Helsingissä huutokaupattiin tänään Marsalkka Mannerheimin ottamia harvinaisia valokuvia muun muassa Kiinaan suuntautuneelta vakoojamatkaltaan.

2:07img

Kuvat tulivat huutokaupattavaksi Mannerheimin nuorimman siskon jälkeläisiltä, joiden mielestä kuvien oli aika palata Suomeen. Halvimman kuvan lähtöhinta oli 100 euroa, kokonaisesta kuvasarjasta pyydettiin 1500 euroa.

– Suurin osa tulee hänen Ruotsiin muuttaneen suvun kautta, eli ovat hänen nuorimman siskonsa Marguerite Gripenbergin jäämistöä. Sukulaiset päättivät, että nyt niiden on aika palata Suomeen, kertoo intendentti Thomas Luoma Hagelstam& Co:sta.

1:03img

Huutokaupattavien kuvien joukossa on jonkin verran samoja kuvia, joita on jo Kansallismuseon kokoelmissa. Kaikkiaan myytäväksi tuli viitisenkymmentä valokuvaa.


Mannerheim delegaationsa kanssa illallisella Aasian matkallaan.

Mannerheimiin liittyvät kuvat ja esineet kiinnostavat nyt myös nuorta sotahistoriasta kiinnostunutta sukupolvea.  

Yksi valokuvista harvinaisimmista on kookas potretti nuoresta "Marskista", jossa hän on pukeutunut Venäjän armeijan univormuun.

– Arvioisin, että hän on tässä noin 20-30-vuotias ja silloin hän oli upseerina Venäjän keisarillisessa armeijassa. Näitä on ollut myynnissä vain muutamia aiemmin.

Mukana Mannerheimin itsensä ottamia kuvia

Peräti nelisenkymmentä valokuvaa on Mannerheimin itsensä ottamia, joiden taakse hän on kirjoittanut selitykset. Kuvat hän on lähettänyt isälleen Suomeen kuuluisalta Aasian-matkaltaan. 

Mannerheimin kirje isälleen

Mannerheimin isälleen lähettämä kirje päätyi Suomeen Siperian kautta.

Mannerheim ratsasti 1906 alkaneella kaksivuotisella matkallaan 14 000 kilometriä. Seikkailijana hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi vakoojaksi Kiinaan. Ryhmä oli naamioitu etnografiksi tiedemiehiksi.

Matkallaan Mannerheimin keräsi sotilaallista tietoa, mutta hänen roolinsa vakoojana ei jäänyt salaisuudeksi matkalla.

– Kyllä näin kävi. Jokaisessa paikassa, missä oli vähän isompi varuskunta, järjestettiin yhtäkkiä isot harjoitukset ja kaikki olivat ampumassa. Siinä oli vähän semmoista pelottelua, Luoma kertoo.

Mannerheimin arvoesineistä maksetaan

Huutokauppaan tulleiden kuvien joukossa on myös viimeinen kuva Mannerheimistä.

– Niin tässä lukee taustapuolella: Sista fotografiet Mannerheim 1950.  Hän istuu siinä iäkkäänä pöydän ääressä ja lukee lehteä. Kuva on otettu todennäköisesti Sveitsissä, Luoma kertoo.

Kallein huutokaupassa myyty esine on Mannerheim-risti, joka myytiin viime syksynä 46 000 euron hintaan. 

Ristejä on myönnetty 191 ritarille, ja vain muutamia on päätynyt myyntiin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa