Hyvinvointikouluttaja Kaisa Jaakkolan mukaan ihminen tarvitsee stressin vaihtelevuutta. Miten kehon hormonitasapaino vaikuttaa sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiimme?
Hyvinvointikouluttaja ja ravitsemusvalmentaja Kaisa Jaakkola vieraili Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä puhumassa hormonitasapainosta sekä stressin vaikutuksista. Kilpaurheilutaustainen Jaakkola kiinnostui hormonien toiminnasta oman kokemuksensa kautta, kun oma keho alkoi käyttäytyä kummallisesti ja kiloja kertyi eritoten keskivartaloon.
– Aloin alun perin tutkia, miten ne (hormonit) vaikuttavat meidän ulkonäköön, eli siihen minne rasva varastoituu meidän vartalossa, Jaakkola kuvaa.
Jaakkolan mukaan hormonit käytännössä säätelevät kaikkea toimintaa elimistössä: ne vaikuttavat muun muassa mielialoihin, lihasten kasvuun sekä rapautumiseen, ruoansulatukseen, verensokerin hallintaan.
Fyysisen hyvinvoinnin kulmakiviin liittyy oleellisesti myös stressinhallinta. Stressi voi kuitenkin olla positiivista sekä negatiivista.
– Se, ettei me ei ikinä tehdä mitään, ettei meillä ole minkäänlaista stressiä, sekin on elimistölle stressi, Jaakkola muistuttaa haastattelussa.
Stressin vaikutukset näkyvät sekä fyysisinä, että henkisinä muutoksina.
– Jos on liian raju stressi, se voi pahimmillaan aiheuttaa jopa lapsettomuutta sitä kautta, että meillä koko ajan stressihormonien yliltulva siellä elimistössä, käytännössä sillä saatamme tuhota omat sukuhormonit, niiden taso painuu alemmas, aiheesta kirjoittanut Jaakkola kuvaa.
Miten omaa hormonitasopainoa voi parantaa? Entä miten stressi vaikuttaa meihin fyysisesti? Katso haastattelu!
Kaisa Jaakkolan vinkit fyysisen hyvinvoinnin ylläpitoon.MTV