Moni kokee kahvin lisäävän ulostamistarvetta, mutta syy ilmiön taustalla on edelleen hämärän peitossa.
Kahvikupillinen aamulla herättelee paitsi mieltä myös vatsaa. Mutta miksi kahvi kakattaa? Ikuisuuskysymykseen ei ole selvää vastausta, sillä asiaan pureutuneet tutkimukset ovat olleet usein pieniä ja niistä saadut tulokset jossain määrin myös ristiriitaisia.
Kahvin ulostamistarvetta lisäävää vaikutusta on kuitenkin selitetty useilla eri teorioilla.
1. Kahvi saa suolen supistelemaan
Monesti viitataan parinkymmenen vuoden takaiseen pieneen tutkimukseen, jossa kahvin huomattiin stimuloivan ulostetta ulos kuljettavan paksusuolen aktiivisuutta yhtä paljon kuin tuhannen kalorin aterian. Myöhemmin on esitetty, että kahvin sisältämä kofeiini lisää joillain ihmisillä mahahappojen tuotantoa ja suolen liikkeitä.
Syynä suolen supisteluun ei todennäköisesti ole pelkästään kofeiini, sillä paljon siteeratussa tutkimuksessa havaittiin, että vaikka kofeiinittoman kahvin vaikutus paksusuolen supisteluun oli vähäisempää kuin tavallisen kahvin, aktivoi sekin suolta vettä enemmän. Vuotta myöhemmin eli vuonna 1999 ilmestynyt katsaus totesikin, ettei yksinomaan kofeiini selitä kahvin suolistovaikutuksia.
Kahvi on monimutkainen aine, joka sisältää yli tuhat kemiallista yhdistettä, huomauttaa The New York Times. Kofeiinilla epäillään olevan joka tapauksessa näppinsä pelissä sumpin aiheuttamassa vessahädässä. Vuonna 2008 julkaistussa pienessä tutkimuksessa havaittiin, että kofeiinijauhe voimisti peräaukon sulkijalihaksen supistelua ja alensi aistiherkkyyttä, mikä johti aikaisempaan ulostamistarpeeseen.
Lue myös: Pitääkö suolen olla tyhjä punnitusta varten? Näin paljon kakka oikeasti painaa – vastaus saattaa yllättää
2. Kahvi herättelee aivojen ja suoliston välistä yhteyttä
Aivojen ja suoliston välillä kulkee yhteys, niin sanottu suoli-aivoakseli, joka välittää tietoa pääkopasta vatsaan ja toisin päin. Suoliston sanotaankin olevan toiset aivomme.
The New York Timesin haastattelema kirurgian professori Robert Martindale uskoo, että kahvin saapuminen vatsaan lähettää viestin aivoihin, jotka puolestaan käskevät suolta tyhjenemään. Tämä selittäisi, miksi kahvi aiheuttaa vessahädän niin äkillisesti – jopa minuuteissa.
Tutkijat ovat jo 1990-luvulla teoretisoineet, että kahvia vilkastuttaa aivojen ja suoliston viestinvaihtoa, sillä sen sisältämät lukuisat kemikaalit vaikuttavat ruoansulatushormoneihin, kuten gastriiniin ja kolekystokiniiniin. Siitä päästäänkin seuraavaan selitykseen kahvin kakattavan vaikutuksen taustalla.
2:42
3. Kahvi vaikuttaa ruoansulatushormoneihin
Kahvi lisää gastriini-nimisen hormonin tuotantoa. Gastriini puolestaan stimuloi ruoansulatusta monin eri mekanismein, minkä vuoksi kupillinen kuumaa voi aiheuttaa vessahädän.
Gastriini voi selittää myös sitä, miksi kahvi aiheuttaa äkillisen ulostamistarpeen etenkin aamuisin, kertoo kanadalainen McGill-yliopisto. Mahalaukun laajentuminen syömisen tai juomisen seurauksena aiheuttaa ruoansulatuselimistössä refleksin, jonka tarkoituksena on työntää vanhaa ruokaa pois suolesta uuden tieltä. Gastriini osallistuu tämän erityisesti aamuisin aktiivisen refleksin säätelyyn.
Toinen ruoansulatuksen hormoni, johon kahvilla on havaittu olevan vaikutusta, on kolekystokiniini. Sen on huomattu stimuloivan suolen liikkeitä, kertoo Medical News Today.
3. Kahvimaito voi aiheuttaa vatsaoireita
Myös sillä, miten kahvinsa nauttii, voi olla merkitystä juoman laksatiivisiin vaikutuksiin.
Moni lorauttaa sumppinsa sekaan maitoa tai kermaa, jolloin vatsan toiminnan käynnistymisen taustalla saattaa olla laktoosi-intoleranssi. Maitosokerin imeytymishäiriö voi aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja ja ripulia.
Lue myös: Maailmalla lähes kaikilla on laktoosi-intoleranssi – miksei Suomessa?
4. Kaikkia kahvi ei kakata
Kaikkien kohdalla kahvi ei kuitenkaan näytä laukaisen ulostamistarvetta. Esimerkiksi vuonna 1990 tehdyn kyselyn mukaan 99 osallistujasta alle kolmannes koki kahvin aiheuttavan kakkoshätää. Suurin osa kahvin kakattavia vaikutuksia kokevista oli naisia, vaikka he olivat vastaajajoukossa vähemmistönä.
Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä pienestä tutkimuksesta ei voi vetää. Sukupuoli voi kuitenkin vaikuttaa suoliston oireiluun. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Osalle vaivasta kärsivistä kahvi aiheuttaa ripulia.
The New York Timesin haastattelema professori arvioi, että noin 60 prosenttia hänen potilaistaan kokee kahvin nopeuttavan suolen liikkeitä eikä asiakkaissa ole havaittavissa erityistä sukupuolijakaumaa.
Myös se, kuinka nopeasti kakkahätä kahvikupposen kulauttamisen jälkeen iskee, on yksilökohtaista. Amerikkalainen gastroenterologi Sameer Islam kirjoittaa Men’s Health -sivustolla, että toisilla kahvi aiheuttaa ulostamistarpeen 10 minuutissa, mutta suurimmalla osalla suoli herää vasta 45 minuutin kuluttua kupillisen kumoamisesta.
Lue myös: Onko virtsasi tämän väristä? Voi olla varhainen oire usein liian myöhään löytyvästä syövästä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
1:44
Lähteet: The New York Times, McGill University, Medical News Today, Men's Health