Intian pääministeri Modi vierailee Ukrainassa

Maan hallitus ei ole suoraan tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Intian pääministeri Narendra Modi vierailee Ukrainassa, kertoo maan ulkoministeriö. Sen mukaan Modi vierailee Puolassa ja Ukrainassa myöhemmin tällä viikolla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvosteli heinäkuussa Modin vierailua Venäjällä, missä hänet kuvattiin halailemassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Modin Venäjän-vierailu tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjä oli tehnyt tuhoisan iskun lastensairaalaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Modin hallitus ei ole suoraan tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainassa, vaan on sen sijaan kehottanut molempia osapuolia dialogiin. Intia on pidättäytynyt äänestämästä YK:n päätöslauselmista, joissa tuomitaan Venäjän toimet Ukrainassa.

Intia ei myöskään allekirjoittanut yhteistä loppuasiakirjaa Ukrainan sotaa koskevassa ensimmäisessä rauhankonferenssissa heinäkuussa.

Sveitsissä järjestetyssä huippukokouksessa kymmenet maat hyväksyivät loppuasiakirjan, jossa ne olivat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa mahdollisessa tulevassa rauhansopimuksessa.

Maat hyväksyivät myös vaatimuksen täydestä sotavankien vaihdosta ja Ukrainasta vietyjen lasten palauttamisesta.

Tasapainoilua Venäjän ja lännen välillä

Venäjä on yksi Intian tärkeimmistä asetoimittajista. Intia hyötyy myös Venäjän sille toimittamasta halvasta raakaöljystä, mikä on muuttanut maiden välisiä taloussuhteita.

Intian on kuitenkin vaalittava suhteitaan länsimaihin suojautuakseen alueelliselta kilpailijamaaltaan Kiinalta.

Intia kuuluu Yhdysvaltojen, Japanin ja Australian kanssa Quad-ryhmään, joka pyrkii patoamaan Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Lue myös:

    Uusimmat