Putinia halannut Intian Modi syleili nyt Zelenskyiä Kiovassa

Ukrainassa vieraileva Intian pääministeri Narendra Modi on aloittanut tapaamisensa presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa. Modi on ensimmäinen Intian pääministeri, joka vierailee Ukrainassa sen itsenäistyttyä Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Volodymyr Zelenskyi jakoi viestipalvelu X:ssä videon, jossa johtajat syleilevät toisiaan ja tutustuvat sodassa kuolleiden ukrainalaislasten muistopaikkaan Kiovassa. Aiemmin Narendra Modi puolestaan jakoi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän käy Kiovassa sijaitsevalla Mahatma Gandhin patsaalla.

Modi matkusti Ukrainaan Puolasta, jossa hän vieraili keskiviikkona. Ukrainan hallinto on ilmoittanut, että Ukrainan-vierailun aikana allekirjoitetaan erilaisia sopimuksia Ukrainan ja Intian välillä.

Modin matka on saanut etukäteen paljon huomiota, sillä Intia on yksi niistä suurvalloista, jotka ovat pysytelleet virallisesti puolueettomina Venäjän hyökkäyssodan suhteen. Intialla on läheiset suhteet Venäjän kanssa, eikä se ole julkisesti tuominnut Venäjän hyökkäystä. Intia on ilmoittanut pyrkimyksekseen edistää rauhaa ja diplomatiaa.

Heinäkuussa Modi vieraili Venäjällä ja sai kritiikkiä länneltä ja Ukrainalta halattuaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Ei täysin Venäjän vaikutuspiirissä

Asiantuntijoiden mukaan vierailut lyhyen ajan sisään sekä Venäjällä että Ukrainassa sopivat hyvin Intian ulkopoliittiseen linjaan. Maa on perinteisesti pyrkinyt pysymään liittoutumien ulkopuolella ja tekemään yhteistyötä kaikkien maiden kanssa.

– He voivat kokea, että ovat nyt ärsyttäneet länsimaita mutta näyttäneet Putinille, että olemme teidän puolellanne. Nyt he kääntävät sen toisinpäin ja demonstroivat Putinille, että emme ole täysin Venäjän vaikutuspiirissä, voimme tehdä myös itsenäisiä päätöksiä, joten menemme Ukrainaan, totesi kansainvälisen politiikan tutkija Kira Huju London School of Economics and Political Sciencesta STT:lle tällä viikolla.

Intian tiivis Venäjä-suhde juontuu jo kylmän sodan ajoilta. Intia ostaa Venäjältä etenkin aseita ja öljyä, mutta se ei tarkoita, että maailman väkirikkain maa olisi täysin Kremlin leirissä. Intian riippuvuus Venäjästä on vähenemässä, ja Intia on monipuolistanut asehankintojaan lisäämällä yhteistyötään Euroopan maiden kanssa.

Muutenkin Intian puolustusyhteistyö lännen kanssa on tiivistynyt, sillä molempien intresseissä on padota Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Aasiassa.

Lue myös:

    Uusimmat