Iranin presidentti: Tällä tavalla sota Lähi-Idässä voidaan estää

Iranin presidentti Masoud Pezeshkian kehottaa länsimaita lopettamaan tukensa Israelille, jos ne haluavat estää sodan Lähi-idässä. Pezeshkian puhui tänään puhelimessa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

– Jos Yhdysvallat ja länsimaat haluavat estää sodan ja turvattomuuden alueella, niiden pitäisi välittömästi lopettaa aseiden myynti ja tuki sionistihallinnolle, Pezeshkian sanoi. Sionistihallinnolla viitataan Israeliin.

Presidentin mukaan Iran pitää sodan välttämistä yhtenä perusperiaatteistaan.

– Mutta kansainvälisten sopimusten ja lakien puitteissa se ei koskaan vaikene etujensa ja turvallisuutensa loukkausten edessä, presidentti sanoi.

Pelot Iranin ja Israelin välien kärjistymisestä ovat nousseet sen jälkeen, kun Gazaa hallinnoivan äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin viime viikolla Iranin pääkaupungissa Teheranissa. 

Haniyya oli Iranin vallankumouskaartin mukaan maassa osallistuakseen Pezeshkianin virkaanastujaisiin.

Iranin on pelätty tekevän kostoiskun Israeliin, jota se on syyttänyt surmasta. Israel ei ole myöntänyt tai kieltänyt osallisuuttaan.

Iran ei ole tunnustanut Israelin valtiota ja tuki palestiinalaisille on ollut maan ulkopolitiikan keskiössä sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen.

Yhdysvallat kehotti välttämään eskalaatiota

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan sekä Iranin että Israelin tulee välttää Lähi-idän konfliktin kiihdyttämistä.

– Kenenkään ei tule eskaloida tätä konfliktia, Blinken sanoi toimittajille.

Blinkenin mukaan viesti on välitetty diplomatian keinoin suoraan myös Iranille ja Israelille. Tämä on suorinta puhetta, mitä Blinkeniltä on toistaiseksi kuultu Yhdysvaltain tärkeän liittolaisen Israelin suuntaan. Blinken sanoi, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut puolustamaan Israelia terroristiryhmien ja näiden tukijoiden iskuilta.

– Mutta kaikkien alueella tulisi ymmärtää, että uudet iskut vain pahentavat konfliktia, epävakautta ja kaikkien turvattomuutta.

Ulkoministeri sanoi, että Yhdysvallat työskentelee tiiviisti Lähi-idän jännitteiden purkamiseksi ja konfliktin laajenemisen estämiseksi.

Hizbollah onnitteli uutta Hamas-johtajaa

Libanonissa toimiva äärijärjestö Hizbollah onnitteli Hamasin uutta poliittista johtajaa Yahya Sinwaria tämän valinnasta järjestön johtoon.

Hizbollahin lausunnon mukaan Sinwarin valinta osoittaa, että vihollinen on epäonnistunut tavoitteensa saavuttamisessa. 

Järjestö sanoo valinnan lähettävän Israelille, Yhdysvalloille ja liittolaisille vahvan viestin siitä, että Hamas-liike on yhtenäinen päätöksissään, vankka periaatteiltaan, luja tärkeissä valinnoissaan ja päättäväinen vastarinnan tiellä.

Myös Blinken kommentoi Hamasin johtajavalintaa. Hän sanoi, että Sinwarin tulisi suostua tulitaukoon Gazassa.

– Hän on ja tulee olemaan ensisijainen päättäjä tulitaukoon pääsemisessä, Blinken sanoi.

Iranin tukema Hizbollah sanoi puolestaan, että se tukee iskuillaan gazalaisia ja Hamasia, ja että vain tulitauko palestiinalaisalueilla saa rajan yli tapahtuvan tulituksen loppumaan.

Hizbollah ja Israel ovat tulittaneet toisiaan rajan yli lähes päivittäin sen jälkeen, kun Israel alkoi pommittaa Gazaa ilmaiskuin lokakuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat